Barbecue problemen en oplossingen

Het is hartje zomer, of hartje winter, en je hebt zin om te barbecueën. Het voordeel van barbecueën is de relatief makkelijke en goedkope manier om een grote groep vrienden te voeden. De barbecue kan gruwelijk mis gaan als je je niet goed voorbereidt. Maar barbecue problemen zijn er om op te lossen.

Verbrande wenkbrauwen, zwart vlees of rauw vlees omdat het butagas op is. Boze vrienden omdat je lauw bier serveert of, minder erg, maar ook niet leuk, rauwe vis serveren.

Of je nu een kolen- of gasgriller bent, een professionele barbecueër of een beginner. Er zullen dingen mis gaan. We hebben hieronder een aantal barbecue problemen op een rijtje gezet en ze gelijk voor je opgelost. Heb je zelf nog andere horrorverhalen deel ze met ons onderaan het artikel.

Probleem 1: Te ver doorbakken, of verbrand eten

Met verbrand eten heb je geen blije gasten op je barbecuefeestje, omdat dit probleem kan komen door verschillende oorzaken hebben we een lijstje opgesteld met de verschillende scenario’s.

  1. Plotseling opkomende vlammen
    Dit kan iedereen overkomen, maar je kunt het wel voorkomen. Het gebeurt over het algemeen door olie of vet dat van het vlees op de kooltjes of lavastenen terecht komt.

    • Zorg voor meerdere zones op de barbecue. Als je vlees dreigt te verbranden door vlammen kan je deze naar een minder heet stuk verplaatsen.
    • Zorg voor een plantenspuit in de buurt. Water dooft vuur en een plantenspuit, op standje verstuiven, kan ervoor zorgen dat de ergste vlammen verdwijnen.
    • Als je een marinade op oliebasis hebt gebruikt, zorg dan dat je de overtollige olie na het marineren verwijdert door het stuk vlees droog te deppen met een stuk keukenpapier.
    • Gebruik kokosbriketten. Deze zullen minder opvlammen, en dat hebben wij bewezen.
  2. De buitenkant van je vlees is al aan het verbranden maar de binnenkant is nog niet gaar
    Je bent bezig met een hele kip op de barbecue, of met de perfecte hamburger, maar de barbecue is eigenlijk te heet.

    • Zorg weer voor dezelfde meerdere zones op de barbecue. Je hebt geen haast en zo kan het vlees rustig gaar worden.
    • Als je het rooster kan verstellen, zet deze dan een paar centimeter hoger.
    • Gebruik de oven. Zet deze op een graad of 120 zodat het vlees rustig gaar kan worden. De barbecue heeft al gezorgd voor de specifieke barbecuesmaak.
  3. De aangebrachte barbecuesaus is aan het verbranden terwijl je vlees bij lange na niet gaar is
    Je zorgvuldig zelfgemaakte barbecuesaus zorgt voor een prachtig egaal zwartgekleurde coating op je tot perfectie voorbereide kippedijen.

    • Barbecuesaus hoeft alleen maar warm te worden en moet daarom aangebracht worden na de laatste keer draaien en een paar minuten voordat je het vlees van de gril haalt.

 

Probleem 2: Vlees of vis plakt aan het rooster

Alles gaat goed. Iedereen zit in de tuin, je koelkast stinkt al een dag naar knoflook, je hebt het voor elkaar gekregen om 3 kratten bier koud te houden, de barbecue staat al een poosje aan en de kooltjes gloeien gezellig. Het stukje vlees is klaar om de eerste keer te draaien maar hij wil niet loskomen.

  1. Maak het rooster schoon voordat je gaat barbecueën
    • Om het rooster schoon te maken gebruik je het beste een schoonmaakborstel. Het liefst 1 die je speciaal gebruikt voor je barbecue in plaats van die ene die je net gebruikt heb om een verflaag te strippen van je oude brommer. Borstel heen en weer evenwijdig aan het rooster en let er goed op dat je alles tussen de roosters ook goed weg haalt
    • Stook als je klaar bent nog 1 keer je barbecue flink op. Als de aangekoekte resten vlees, vis en marinade goed heet worden zijn ze makkelijker te verwijderen. Dit kan je ook doen vlak voordat je gaat barbecueën want hij moet toch gloepend heet worden.
  2. Zorg dat de barbecue en ook het rooster goed heet zijn
    Vlees dat op een gloeiend heet rooster gelegd wordt zal meteen dichtschroeien en zorgen voor een laagje tussen het rooster en het vlees.

    • Laat het rooster op de barbecue bij het opwarmen van de kooltjes of wacht met het grillen totdat het rooster goed heet is.
  3. Verplaats af en toe je vlees
    • We bedoelen niet dat je het vlees maar moet blijven keren of draaien maar het kan weinig kwaad om af en toe het vlees een stukje te verschuiven om te zorgen dat niet alles vastplakt.

Probleem 3: Gas of kolen zijn op

De avond verloopt zoals gepland. Alles wat je van de barbecue af haalt smaakt geweldig, het weer zit mee, het bier blijft koud en je hebt al vrij gevraagd voor morgen. Maar dan zijn ineens halverwege de hoeveelheid vlees de kooltjes op. Dit gebeurt je maar 1 keer en je vrienden laten je het je nog jaren weten.

  1. Zorg voor extra brandstof
    • Wat kost een extra zak kooltjes als backup. Als je zorgt dat ze droog bewaart worden zit je nooit zonder.
    • Als je op gas barbecuet, zorg je natuurlijk voor een extra, gevuld, gastankje.
  2. Hou bij een kolenbarbecue de temperatuur in de gaten
    • Als je je hand maximaal 2 seconden boven het rooster kan houden is je barbecue heet, met 3 seconden gemiddeld warm, bij 4 seconden of langer moet je ervoor zorgen dat je kooltjes stand-by hebt om aan te vullen.
    • Wil je precies weten wat de temperatuur is in de barbecue dan koop je een digitale kernthermometer die je met een klemmetje een paar centimeter van het rooster kunt plaatsen. De thermometer in je deksel is nooit goed genoeg en zit op de verkeerde plek.
    • Je hebt niet voor elk gerecht de hoogste temperatuur nodig. Dus ben je geen steak aan het bereiden en je hebt de mogelijkheid om de luchttoevoer te verminderen doe dat dan.

Probleem 4: Niet gelijkmatig gegrild vlees of vis

Dit gebeurt iedereen en is best lastig om te voorkomen. Het gedeelte van de sateh die dicht in het midden van de barbecue ligt is gaar terwijl het andere eind nog rauw is. Of de vis die niet overal even dik is, is ook niet overal even gaar.

  1. Zorg dat de kooltjes gelijkmatig verdeelt worden over de barbecue
    • Als de berg kooltjes na het aansteken en opwarmen helemaal gloeit verdeel je het geheel over de hele barbecue. Als je 2 zones wilt hebben, verdeel ze dan alleen over de helft.
  2. Zorg dat de stokjes voor de sateh een half uur tot een uur voorgeweekt zijn in lauwwarm water
    • Dit zorgt er niet alleen voor dat de stokjes niet splinteren bij het aanrijgen van het vlees maar ook dat je stokjes niet meteen verbranden als ze te dicht in de buurt komen van de hete kooltjes.
  3. Gebruik metalen in plaats van houten sateh prikkers
    • Hout kan verbranden en metaal in het algemeen niet. En als de prikkers toch niet kunnen verbranden dan kan je ze dus mooi boven het midden van de hete kooltjes leggen.
  4. Het vlees hoeft niet op kamertemperatuur te zijn voordat het de barbecue op gaat
    • Er van uitgaande dat kamertemperatuur 20°C is. Zou vlees echt uren buiten de koelkast moeten liggen voordat deze temperatuur bereikt is. Dit is nooit een goed idee.
    • Ga je een groter stuk vlees bereiden, of bijvoorbeeld pulled pork van 3 kilo low and slow, dan is het zeker niet aan te raden. De temperatuur in de barbecue bij een low and slow bereiding is misschien niet eens hoog genoeg om alle bacteriën te doden.

 

Probleem 5: Te gaar of te rauw eten

Barbecueën is eigenlijk niet zo moeilijk. Alles moet van het rooster af net nadat het vlees gaar is en niet later. Een medium rare steak moet niet medium done zijn en je vis moet net gaar zijn en niet verder.

  1. Zorg voor een digitale thermometer
    • Alles wat op de barbecue gaat heeft een uiteindelijk perfecte kerntemperatuur en die is alleen te meten met een thermometer en het liefst een digitale omdat die sneller meet.
  2. Heb een temperatuurlijst bij de hand
    • Je kunt nog zo fijn meten maar als je niet weet hoe heet alles moet zijn ben je nog nergens. Zo moet een medium rare burger 55 graden van binnen zijn en een gare kipfilet 72 graden. Wij hebben een handige lijst met kerntemperaturen voor je gemaakt waar allerhande soorten vlees en bijbehorende staat van gaarheid staat vermeld.

Probleem 6: Te droog of smaakloos eten

Marinades of dry rubs zijn een goede manier om smaak aan je gerecht te geven of om taaiere stukken vlees malser te krijgen.

  1. Gebruik niet te veel zout in je marinades of rubs
    • Zouten onttrekken vocht uit het vlees en daardoor wordt het vlees taaier. Zuren maken taaie stukken vlees malser. Mocht je toch zout in de marinade of dry rubs gebruiken. Laat ze dan minstens 40 minuten intrekken of breng je dry rub aan vlak voordat het vlees de barbecue op gaat.

 

Probleem 7: Te weinig drank op voorraad

Van alle barbecue-problemen is dit de meest ernstige. Je kan de meest geweldige stukken vlees van die barbecue af toveren, en alle vegetariërs op je hand hebben omdat je buiten het stokbrood en de knoflooksaus ook wat warms serveert. Maar als je drankvoorraad halverwege de avond op is maak je geen vrienden.

  1. Simpelweg, koop genoeg drank
    • Voor bier hebben we de volgende verhouding: 2 liter per bierdrinkende gast. In een krat zit 8 liter. Dus heb je 12 bierdrinkers dan haal je 3 kratten bier. Haal 1 krat extra dan heb je zeker genoeg.
    • Voor wijn: 0,3 liter per gast. Dus met 12 wijndrinkende gasten haal je 5 flessen wijn. Is het warm weer, dan haal je naar verhouding meer rose of witte wijn in huis. Wederom 1 fles extra is nooit gek. We hebben nog veel meer tips voor wijndrinkers. En we hebben een hele mooie wijn voor de barbecue geselecteerd.
    • Frisdrank: 0,5 liter per gast. Met 12 frisdrinkers 4 flessen van 1,5 liter.
    • Haal liever teveel dan te weinig. Je kunt altijd nog een volgend feestje organiseren of de restjes meegeven aan je gasten.

Probleem 8: Lauw bier serveren

Barbecue probleem 7 is al onvergeeflijk maar probleem 8 staat toch echt op nummer 2 (huh). Ga geen bier in de garage bewaren als de mussen dood van het dak vallen. Ook de temperatuur in die koele kelder is vaak niet toereikend. Bij een zomerse barbecue hoort koud- dan wel ijskoud bier. Dus zoek een manier om de voorraad bier koud te houden

  1. Leen ergens een extra koelkast
    • Zet hem dan ook op tijd aan en vul hem ver van te voren. In een beetje koelkast kan je al gauw 3 kratjes tegelijk koud houden. En als je maar op tijd bijvult heb je alles onder controle. Als je alle laden en rekjes uit de koelkast sloopt en 2 rijen diep stapelt dan kan je er nog veel meer kwijt. Soms tot wel 10 kratjes in een klein formaat koelkast.
  2. Vul de vriezer
    • Heb je maar 1 koelkast zet dan in ieder geval 1 kratje tegelijk koud. Gooi dan ook 1 uur voordat je feestje begint een aantal flesjes in je vriezer. Deze deel je als eerste uit en heb je de eerste 2 rondes al geregeld. De hoeveelheid bier in de vriezer is gelijk aan het aantal bierdrinkers die er komen x 2. Vergeet deze pilsjes niet, bevroren bier zet uit en dat geeft een zooitje in je vriezer.
  3. Huur een tap
    • Verwacht je een groot aantal bierdrinkers wees dan geen knieperd en huur een tap. Je bierdrinkende vrienden zijn je dankbaar en al je bier zal koud zijn. Zie bovenstaande berekening voor de hoeveelheid bier die je erbij moet regelen en doe dit maal 1,5. Tapbier gaat nu eenmaal sneller en je wilt echt niet zonder zitten, zie probleem 7.

Conclusie

Barbecueën is leuk. Dus wil je ervoor zorgen dat alles leuk blijft, bereid dan alles goed voor. Begin al dagen van te voren met de planning en neem een dag voor het feestje alles nog eens goed door. Zeker als die dag van te voren een zaterdag is want het zou zo jammer zijn als je er zondag achter komt dat je nog van alles had moeten kopen. Al gaat dit tegenwoordig ook niet meer op. In elk dorp is er wel een supermarkt die op zondag open is. Barbecue problemen zijn er om opgelost te worden.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook