Groenten op de barbecue

Groenten van de barbecue is helemaal niet zo vreemd als het klinkt. De meeste groenten profiteren enorm van de directe hitte en worden zoeter en lekker knapperig. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen voor het beste resultaat.

Naast al dat vleesgeweld (blijft een prachtig woord) mogen wij zo nu en dan ook graag groenten op de barbecue gooien. En waarom ook niet. Een volledige maaltijd is toch voor de meeste Hollanders, aardappels-groente-vlees. En dan nog een bak yoghurt met Roosvicee na, maar dat is persoonlijk.

Wij gaan niet alle groenten bespreken maar na het lezen van dit artikel zul je zelf wel de juiste bereiding kunnen kiezen voor jouw specifieke groente. Dus schenk wat te drinken in en ga zitten. We zijn begonnen.

Er zijn eigenlijk maar 3 soorten groenten:

  1. Bladgroente zoals sla.
  2. Wortels en aardappelen. Daar valt bijvoorbeeld ook pastinaak onder
  3. En Kool zoals spitskool of bloemkool.

En zo heeft elke soort groente dus een iets andere bereiding nodig door de verschillende texturen. Elke groente zal na een te lange blootstelling aan hitte zo zacht worden dat het moes wordt. Dat kunnen we ook in een pan bereiken.

Op de barbecue verwachten we natuurlijk wat meer. Wij willen dat de binnenkant zacht wordt en de buitenkant knapperig wordt. Met een mooie karamelisatie door de blootstelling aan directe hitte.

Gegrilde-asperges-met-balsamicoazijn-en-grana

bbq-helden.nl/recepten/asperges-op-de-barbecue/

Elke groente kan in 4 makkelijke stappen op de barbecue bereid worden. We gaan de stappen 1 voor 1 doornemen.

1. Zorg dat de groenten schoon en droog zijn

Natuurlijk wil je dat je groenten schoon op je bord liggen dus was je alles met koud stromend water af. Zo spoel je alle zand en beestjes tussen de blaadjes weg en ben je de modder op de aardappeltjes kwijt . Vervolgens moet het goed droog zijn. Groenten maak je droog door het op of tussen keukenpapier te drogen.

Alleen als alles goed droog is kan je het grillen. Anders ben je aan het stomen en zal het nooit knapperig worden. In groenten zitten natuurlijke suikers die karameliseren tijdens verhitting en zorgen dat de groente een geweldige complexe zoete smaak krijgt. Karamelisatie gebeurt pas als alle oppervlakte vocht weg is zodat de suikers in de groenten verhit worden.

bbq-helden.nl/recepten/aubergine-bruschetta/

2. Snij de groenten in stukken van gelijke dikte

Omdat je alle stukken van jouw geselecteerde groente gelijk wilt garen zullen alle stukken een gelijke dikte moeten hebben. We zeggen expres gelijke dikte en niet gelijke grootte want hoe lang het stuk is maakt weer niets uit. De hitte komt maar van één kant en als je alle stukken groenten tegelijk draait zullen alle stukken alleen tegelijk klaar zijn als alle stukken even dik zijn. Zo zal de warmte in elk stuk in dezelfde tijd het midden bereiken.

Mocht je verschillende diktes hebben dan dreigt het risico dat sommige dunne stukken al droog en verbrand zullen zijn terwijl andere dikkere delen nog even moeten. Die haal je er dan maar vanaf omdat je geen geduld meer hebt en gewoon wilt beginnen met eten. Wat je dan op tafel zet is zeker niet lekker en nodigt ook niet uit om het nog eens een keer te proberen.

spruitjes-van-de-barbecue

bbq-helden.nl/recepten/spruitjes/

3. Smeer de groenten in met olijfolie en zout

Omdat we de groenten barbecueën op een hitte van rond de 200°C of hoger is er de kans dat de groente verbrand voordat de groente gaar is. Zeker als we de groenten gaan grillen. Omdat de groente een beetje te beschermen smeren we de groente in met olijfolie of elke andere plantaardige olie. Zo heeft de hitte iets langer de tijd om het midden te bereiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buitenkant al zwart is.

Tegelijkertijd brengen we nu ook wat zout en eventuele andere kruiden aan. Een beetje zout is in principe genoeg maar je kunt nu ook wat andere kruiden meepakken. Een aardappeltje kan wel wat tijm en rozemarijn gebruiken bijvoorbeeld.

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel-in-tian

bbq-helden.nl/recepten/tian-zoete-aardappel/

4. De groenten gaan op de barbecue

Je wilt de barbecue op een gemiddelde temperatuur van 200°C hebben. iets meer of minder mag maar dit is ongeveer de temperatuur waar de meeste groenten baat bij hebben. Er zijn ook nog een paar groenten die je op een lagere temperatuur kunt bereiden. We hebben een paar voorbeelden voor je apart gezet. De rest kan je daarna zelf wel verzinnen

  • Grillen op 200°C

    • In principe alle bladgroente
    • Uien per schil
    • Sjalots
    • Dunne wortels (eerst kort voorkoken)
    • Asperges
    • Bloemkool- en brocolliroosjes
    • Spruitjes
    • knoflook in tenen
    • Aubergine en courgette
    • Paprika
    • Hele maiskolf
  • Indirect garen op 200°C

    • Dikkere wortels (eerst kort voorkoken)
    • Hele bloemkool of bijvoorbeeld spitskool
    • Pompoen
    • Partjes, of schijfjes aardappel of pastinaak (eerst kort voorkoken)
    • Knoflook in zijn geheel
    • Paddenstoelen
    • Tomaat
    • Hele maiskolf in de folie
    • Bieten in de aluminiumfolie
  • Low and slow (roken) op 130°C

    • Hele aardappel of zoete aardappel in de aluminiumfolie
    • Hele knoflook

Heb je geen barbecue met een deksel dan ben je beperkt tot alleen groenten grillen. Omdat je dan ook geen thermometer hebt moet je een beetje gokken hoe heet je barbecue is. Houd je hand ongeveer 10cm boven het rooster en tel het aantal seconden dat je je hand daar kan houden. Is dat 3 tot 4 seconden dan zit je op ongeveer 200°C. Lager dan is het heter. Langer dan is het koeler. Simpel zat.

Paprika,-aubergine-en-courgette-op-de-barbecue

bbq-helden.nl/recepten/paprika-aubergine-en-courgette-op-de-barbecue/

Wanneer zijn de groenten gaar

De groenten zijn klaar als ze knapperig van buiten zijn en zacht van binnen zonder droog te zijn. Je moet er met gemak een vork in kunnen prikken. Hardere grotere stukken zoals grotere stukken pastinaak of wortel zullen daar ongeveer 45 minuten over doen terwijl dunnere wortels of bijvoorbeeld asperges in 10 minuten al gaar kunnen zijn.

gegrilde-romeinse-sla

bbq-helden.nl/recepten/gegrilde-ceasar-salad-kip/

Een groot stuk Romeinse of bindsla. Is natuurlijk al eetbaar en krijgt enkel een extra smaak door het hele korte grillen.

Lekker hoor, groenten op de barbecue. Maar mijn asperges vallen tussen de spijltjes

Leg ze dan overdwars prutser!

Maar we snappen het wel hoor. Sommige groenten lenen zich niet echt voor de roosters van een barbecue. Je kunt je voorstellen dat champignons of spruitjes eigenlijk te klein zijn en tussen de spijltjes kunnen vallen. Dat kan je dan snel caveman style barbecueën noemen mocht dat een keer per ongeluk gebeuren.

spruitjes-in-kwarten-op-de-barbecue

bbq-helden.nl/recepten/spruitjes/

Voor dit soort problemen zijn natuurlijk allerlei oplossingen, want barbecueërs zijn inventieve mensen. Zo kan je aluminium schalen kopen met of zonder smalle spleetjes erin waardoor de sappen verdwijnen. Zo kan je dus ook kleine stukken ui en tomaatjes grillen zonder dat ze tussen de kooltjes terechtkomen.

Wij gebruiken graag een groentenrooster waar je de groenten tussen klemt zodat je ze makkelijk keert. Zo kan je sneller reageren en hoef je niet alle groenten apart om te draaien met een tang of vork.

https://bbq-helden.nl/recepten/gegrilde-groenten-mosterd-dressing/

Wij denken dat je nu klaar bent voor elk soort groente. Stap eerst over het idee heen dat het groente is. En zeg daarna dat je vanavond een complete maaltijd gaat bereiden op de barbecue. Je bent er helemaal klaar voor.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook