Pizza op de barbecue met de Barbecook Dome

Wij wilden al een hele poos iets doen met pizza’s op de barbecue maar zagen het niet zitten om één belangrijke reden. Volgens ons moet een pizza binnen een paar minuten gaar zijn, maar als de pizza niet verwarmt wordt van boven, zoals in een steenoven, dan zal de bovenkant nooit snel genoeg heet worden.

Er worden heel wat verschillende oplossingen aangeboden op het internet waaronder een paar hele inventieve constructies, maar volgens ons geen zo simpel en goedkoop als de Dome van barbecook.

De Dome en de pizzasteen voor deze review zijn aangeboden door Barbecook. Dit verhaal is wel objectief en Barbecook heeft ons nooit verplicht of aangemoedigd om positief over de Dome te schrijven.

pizza-op-de-barbecue
 

Wat is de Barbecook Dome

De Dome is een koepel van gepolijst RVS met 2 handvatten. De Dome moet ervoor zorgen dat de warmte die van onder komt van de gloeiende kooltjes gereflecteerd wordt. Barbecook claimt dat zelfs een lamsbout of een hele kip goed te bereiden zijn met behulp van de Dome maar ons ging het vooral om pizza.

Hoe zijn wij te werk gegaan

We hebben ons goed voorbereid en ingelezen voordat we aan dit avontuur begonnen. Zo hebben we verschillende recepten voor pizzadeeg onder de loep genomen en gekozen voor een recept dat niet al te moeilijk was en waarbij het deeg bewaart kon worden, mocht je teveel hebben gemaakt. Ook hebben we goed voorbereid wat betreft temperaturen en bereidingstijden. Dit om beginnersfouten te voorkomen. Dat zou namelijk jammer zijn, want deze test is meteen ons avondeten.

Barbecook-dome

Recept pizzadeeg

We gaan hier voor de Napolitaanse pizza. Niet dikker dan 4 of 5 mm met een dikkere rand van zo’n 2 cm. De pizza moet makkelijk vouwbaar zijn en niet te dik belegd worden. Hieronder het recept.

Ingrediënten (voor 2 kleine pizza’s)

Hou je een feestje doe dan onderstaand x 10

 • 250 gram bloem
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel suiker
 • ½ zakje gedroogde gist a 7 gram
 • 150 ml water
 • 4 eetlepels olijfolie voor bakken (gebruik geen Vergine)

pizza-deeg

Bereiding

 1. Neem lauwwarm water. Zeker geen koud water rechtsreeks uit de kraan.
 2. Giet 75 ml in een kommetje en los hier de suiker en gist in op
 3. Dek het suiker/gist mengsel af met keukenfolie
 4. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden
 5. Strooi het zout langs de randen van de kom op de bloem
 6. Als de gist tot leven is gekomen (er zal een bruine schuimlaag boven op het mengsel liggen), giet je het kommetje leeg in het kuiltje en voeg 3 eetlepels olie + 50 ml van het water toe
 7. Roer de vloeistof in het kuiltje, door de draaiende beweging zal het steeds wat bloem van de zijkanten van het kuiltje meepakken
 8. Als het mengsel te droog wordt, bevochtig het beetje bij beetje met de rest van het water
 9. Wanneer alles goed gemengd is, kneedt het deeg zeker 10 minuten op een bestoven aanrecht. Kneden zorgt niet alleen voor een goede menging, maar ook dat de gluten in de tarwebloem “geactiveerd” worden en het deeg elastisch wordt
 10. Schenk wat olijfolie op het deeg en verdeel dit.
 11. Leg de deegbal in de kom. De olie zorgt ervoor dat het deeg niet tegen de kom plakt.
 12. Dek de schaal af met keukenfolie. En laat de schaal op een tochtvrije, warme plaats (20 – 23 graden) 40 minuten tot een uur rijzen. In ieder geval niet langer. Anders zal de gist volledig alle suikers opnemen en zal de korst nooit mooi bruin worden.
 13. Na een uur moet het deeg minimaal in volume verdubbeld zijn. Sla het deeg terug in volume en maak er twee ballen van.
 14. Als je de tijd hebt, leg dan de 2 ballen goed afgedekt met keukenfolie een poos in de koelkast. Het deeg kan 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Het zal de smaak zeker ten goede komen.
 15. Leg de ballen op een met bloem bestoven aanrecht en vorm allereerst de randen van de pizza. Kneed daarna het midden tot een dikte is bereikt van ongeveer 1 of 2 mm. Lukt dit niet de eerste keer dan kan je weer een bal kneden en opnieuw beginnen.

Recept tomatensaus

Dit is wat ons betreft de makkelijkste manier om tomatensaus te maken en de lekkerste.

Ingrediënten (voor 1 liter)

Dit is meer dan genoeg voor wel 20 pizza’s. Dus hou wat apart voor de spaghetti of lasagna.

 • kilo tomaten
 • 3 flinke rode uien
 • 3 tenen knoflook
 • 100 ml olijfolie
 • ½ eetlepel zwarte peper – gemalen
 • Zout naar smaak, meer dan je verwacht
 • 2 eetlepels gehakte basilicumblaadjes
 • 2 eetlepels gehakte peterselieblaadjes
 • 1 eetlepel gehakte oreganoblaadjes
 • ½ eetlepel gehakte tijmblaadjes
 • ½ eetlepel gehakte salieblaadjes

Als je niet aan verse kruiden kunt komen dan mag je er ook gedroogde kruiden in gooien maar dan moet je zeker een dubbele hoeveelheid gebruiken.

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 200º C
 2. Neem een grote ovenschaal Hak de uien in 4 stukken en leg ze erbij
 3. Pel de tenen knoflook en plet ze, niet persen of snijden en leg ze ook in de ovenschaal
 4. Stort de tomaten erbij
 5. Overgiet het geheel met de olijfolie, zorg dat alles goed nat is
 6. Bestrooi vervolgens met peper en zout
 7. Zet de schaal in de oven en laat deze daar een uur staan
 8. Haal de schaal uit de oven en giet alles over in een flinke pan
 9. Gooi de verse kruiden erbij en pureer alles met een blender. Als alles fijn is en er geen brokken meer te zien zijn dan ben je klaar.

tomaten-saus

Opwarmen van de steen

Een pizzasteen moet geleidelijk verhit worden om barsten te voorkomen. Allereerst steken wij de barbecue aan en plaatsen het grillrooster samen met de pizzasteen op het hoogste standje. Vervolgens leggen we het grillrooster elke 10 minuten steeds korter op de kooltjes samen met de Dome. De thermometer die we op de steen hebben geplaatst moet volgens ons minstens 300º C aangeven. En dat is na 20 minuten al gebeurd.

Het voorbereiden van de pizza

We raden aan om een goede brede pizzaschep te kopen. Eentje zo groot als de pizza die je zou willen maken maar niet zo groot dat het niet meer werkbaar is. Wij hebben een pizzaschep voor pizza’s van zo’n 25 cm. Ik wil zeggen 25 cm rond maar dat zijn ze geen van alle geworden.

Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast en rol het naar de gewenste dikte van 1 tot 2 mm met de hand of met een deegroller. Strooi wat bloem op de pizzaschep, genoeg om de pizza straks eraf te kunnen laten glijden, en leg het deeg er boven op. Nu mag je de pizza beleggen.

Als basis neem je tomatensaus en daarbovenop mag van alles, maar we raden aan om het niet te overdrijven. Blijf met de saus 2 cm van de randen vandaan. Neem ook geen topping die nog moet garen. Omdat de pizza heel kort op de steen ligt heb je daar geen tijd voor. Eindig met een laag kaas.

De eerste pizza

De thermometer geeft een dikke 300° C aan en volgens ons zou dat perfect zijn voor onze eerste pizza. We verwachten niet te veel de eerste keer en schuiven de pizza op de steen. Dit vergt wat oefening en de pizza heeft af en toe wat motivatie nodig. We hebben met een spatel de pizza wat moeten helpen.

De pizza ligt niet helemaal naar onze zin en de vorm is niet echt rond meer, maar nu moet je hem laten liggen. Ons ijkpunt is op dit moment de bodem, deze moet de juiste kleur krijgen. Deze mag wat donker worden zelfs met wat zwarte plekjes maar zeker niet verbranden.

Wat wij echter niet in de gaten hebben is dat de steen aan de achterkant, zeker met behulp van de Dome, een stuk heter was waardoor de bodem aan de voorkant perfect is maar aan de achterkant al verbrand was. Dat zien we pas als de pizza met behulp van de pizzaschep van de steen afgaat. De pizza ziet er wel grandioos uit en ook tussen de zwarte stukken door smaakt hij goed.

Bovenstaand verhaal gebeurde allemaal binnen 5 minuten. Wij hoopten natuurlijk wel dat  het snel zou gaan maar dat het zo makkelijk zou zijn hadden we niet verwacht.

Eerste conclusies

Pizza’s maken op een barbecue kan en de Dome werkt echt goed. Maar doordat hij aan de voorkant open is zal de temperatuur van de steen aan de voorkant dus koeler zijn. Ook was de bovenkant van de pizza niet zo gaar als dat wij zouden willen. De Dome maakt van je barbecue natuurlijk geen steenoven en de bovenwarmte zal nooit zo heet worden als de onderwarmte.

Wij hebben daarom het grillrooster met steen een standje hoger geplaatst, waardoor deze koeler wordt en het verschil tussen de onder- en bovenwarmte minder wordt.

pizzasteen-opwarmen

de-eerste-pizza

de-eerste-pizza-bijna-klaar

de-eerste-pizza-erg-lekker

De tweede pizza

De temperatuur boven de steen is nu 250° C en de volgende pizza wordt voorbereid. Als we de pizza op de steen willen laten glijden merken we dat dat niet zo makkelijk gaat. De pizzaschep is nog warm van de vorige aanraking met de hete steen en dat zorgt ervoor dat het deeg wat meer plakt. Met behulp van een spatel en een broodmes gaat de pizza erop. We tillen zo nu en dan de pizza op met een spatel om te kijken of de bodem al bruin wordt. Zodra dit zo is keren we de pizza een halve slag met de pizzaschep en wachten nog even. Het garen duurt nu iets langer en na 6 minuten is de pizza klaar. De pizza ziet er fantastisch uit en smaakt, zonder overdrijven, als een pizzeria pizza moet smaken.

De volgende pizza’s

We zijn nu lekker op dreef en maken vervolgens een aantal pizza’s. De één nog lekkerder dan de ander. De temperatuur van de steen wordt echter snel minder dus we gooien wat extra kooltjes op de barbecue en wachten tot deze weer gloeien. We willen de steen niet heter laten worden dan 250° want dat lijkt de beste temperatuur voor deze opstelling.

We houden de pizzaschep schoon en koel en beginnen er goed lol in te krijgen. We merken echter wel dat de kolen erg snel gaan en beseffen ons dat we de extra hitte van houtskool niet echt nodig hebben en prima briketten hadden kunnen nemen. De briketten hadden ervoor gezorgd dat we langer hadden kunnen barbecueën met een constantere temperatuur.

de-tweede-pizza-erg-lekker

De-bodem

Uiteindelijke conclusie

Pizza’s maken op de barbecue is erg leuk om te doen. Het kost wat voorbereiding met het maken van het deeg en het klaarleggen van alle ingrediënten maar het zien rijzen van het deeg als de pizza de steen raakt is fantastisch.

De Dome van barbecook werkt echt. De hitte wordt goed gereflecteerd onder de Dome. De steen was aan de achterkant duidelijk heter dan aan de voorkant waar het gat is. Het is dus zaak dat de steen zoveel mogelijk naar achter geschoven is. Het enige nadeel is dat de Dome alleen werkt op Optima barbecues van Barbecook.

Als je van plan bent om veel pizza’s te maken, kies dan briketten ipv kolen. De extra hitte die houtskool genereert is niet nodig en briketten blijven langer constant branden. Al hebben we de hitte van de steen en daarboven zo hoog mogelijk. 250° C is genoeg en ook beter te controleren.

Zorg dat de pizzaschep koel, schoon en goed bestoven is met bloem is als je de pizza gaat beleggen anders zal de pizza gaan plakken.

Je kan thuis echt een pizzeriakwaliteit pizza maken.

Heb je zelf ervaring met pizza op de barbecue en misschien goeie tips laat het hieronder weten.

Wil je het hier niet kwijt, mail het ons via info@bbq-helden.nl.