Balsamico spare ribs

In samenwerking met

Balsamico spare ribs

Deze balsamico spare ribs zien er op je bord net zo lekker uit als dat ze smaken. Ze zijn zoet en plakkerig en als je de tijd neemt, geweldig mals. Heb je ze liever met wat meer bite dan kan dat ook.

Dit recept hadden we al jaren op de website staan maar we waren er nooit echt tevreden over. De uitleg was te wollig en de foto’s prut. Daarom hebben we ze deze zomer maar eens opnieuw gemaakt. Dat vonden ze thuis helemaal niet erg.

Wij gebruikten voor dit recept buikspareribs. Dat zijn, zoals de naam al aangeeft, ribben die aan de buikzijde van het varken zitten. Dat zijn duidelijk andere ribben dan de baby back ribs die we hier in Nederland het meest gebruiken.

Buikribben hebben meer vlees tussen de ribben en zijn vaak wat stugger. Terwijl baby back ribs meer vlees op de ribben hebben en sneller mals zijn. Dat wil niet zeggen dat buik spareribs niet mals kunnen worden. Als je ze wat langer op de barbecue houdt dan worden ze vanzelf mals.

De enige voorbereiding die we doen is het verwijderen van het vlies. Steek een diner mes tussen het bot en het vlies ergens in het midden en vervolgens trek je het vlies los totdat je er een vinger onder kunt krijgen. Nu kan je het vlies in één keer eraf trekken.

We voorzien de ribben eerst van een lekkere dry rub. De hoeveelheid in het recept is genoeg voor 2 dikke spareribs. Misschien wel voor 3 baby back ribs. Bestrooi de ribben met een dunne egale laag en laat ze 3 kwartier liggen terwijl je de barbecue aansteekt.

Zoals je ziet was het geweldig weer toen we deze ribben maakten. Elke zomer moet de tuin gedeeld worden met een enorm zwembad. Niet erg natuurlijk maar er is al zo weinig ruimte voor de hele barbecue collectie. We hebben de KJ Classic naast het zwembad geparkeerd zodat we af en toe ook even met de pootjes in het water kunnen.

De ribben gaan we eerst roken. Om het recept te complimenteren nemen we kersenhout om te roken. Het geeft een milde rooksmaak en een prachtige roodbruine kleur aan de ribben. We gaan de ribben bereiden op de 3-2-1 manier. Dat wil zeggen: 3 uur roken, 2 uur inpakken en 1 uur afgrillen met saus. De tijden kan/moet je hier en daar aanpassen omdat niet elke sparerib gelijk is.

Dikke buikspareribs kan je prima doen met 3-2-1. Baby backs zullen vaak genoeg hebben aan 2-1-1. Terwijl een dik bevleesde baby back rib weer wat langer mag.  Je moet er een beetje gevoel voor krijgen welke tijden het best werken voor een specifieke rib. Dus er zit niets anders op dan veel spareribs barbecueën.

Als de ribben een mooi kleurtje hebben en de dry rub zit goed gehecht aan het vlees, dan pak je ze in aluminiumfolie. Gebruik 2 lagen folie om de kans op lekken te voorkomen. Daarna gaan ze terug op de barbecue.

Als de spareribs ongeveer anderhalf uur ingepakt in de barbecue hebben gelegen dan ga je checken of ze al mals genoeg zijn. Op dit moment beslis je of je de ribben fall of the bone wil of met wat meer bite. Je checkt dit door een probe van je thermometer door het vlees te prikken.

Als je deze met een beetje druk door het vlees moet drukken dan mogen ze nog wat langer garen. Gaan ze er makkelijk in en uit dan mag je ze uitpakken. Voel je helemaal geen druk dan heb je fall of the bone ribben.

Je ziet dat het vlees wat gekrompen is t.o.v. de ribben. Dat is een goed teken dat het vlees malser wordt.

Terwijl de ribben ingepakt op de barbecue hebben gelegen heb je lekker op je gemak de balsamico saus gemaakt. Daar gaan we de ribben om het kwartier mee insmeren in de laatste fase. 2 of 3 dunne lagen zijn genoeg. Maar dat maak je natuurlijk helemaal zelf uit.

Wij gingen dus voor fall-of-the-bone deze keer. En dat is zoals je kunt zien, prima gelukt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel knoflookgranulaat
  • ½ eetlepel zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel cayenne peper

Voor de saus

  • 200 ml water
  • 200 ml balsamico azijn
  • 150 gram bruine suiker
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Mix de ingredienten voor de dry rub. Verwijder het vlies van de ribben en bestrooi het vlees aan beide zijden met een dun laagje.
  2. Bereid een barbecue voor met 2 zones voor indirect barbecueën op een temperatuur tussen de 110 en 150°C.
  3. Druk een blokje rookhout tussen de briketten of kooltjes en leg de spareribs aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel.
  4. Voor de saus zetten we een pannetje op een laag vuurtje en doen het water, de balsamico azijn en de bruine suiker erin terwijl je roert. Na een minuut of 15 koken is de de boel ingedikt en heb je een saus. Stop op tijd anders wordt de saus zo dik als stroop. En dat smeert best lastig.
  5. Na ongeveer 2 uur mag je gaan kijken of de spareribs een mooi rook kleurtje hebben en de dry rub goed gehecht aan het vlees zit. Dan ben je klaar voor de volgende stap.
  6. Pak de ribben in een dubbele laag aluminiumfolie en leg ze terug op de barbecue.
  7. Check na 2 uur of de ribben mals genoeg naar je zin zijn door er met een tandenstoker of de probe van je thermometer doorheen te prikken. Dan mag je ze uitpakken voor de laatste stap.
  8. Leg de ribben weer terug op de barbecue en smeer ze in met de eerder gemaakte balsamico saus. Herhaal dit 2 of 3 keer elk kwartier tot de saus plakkerig is geworden.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook