BBQ–helden signature spareribs

BBQ–helden signature spareribs

Onze eigen BBQ-helden signature ribs. Dit recept hebben we uitgeleend aan Scharrel Slagerij Chris van Boeijen voor deelname aan de Spareribs Trophy 2013. De ribs hebben niet gewonnen, maar wat ons betreft waren het wel de lekkerste ribs daar.

De genoemde gewichten zijn schoon product, dus gewogen na het verwijderen van schillen en pitten. Het onderstaande recept levert ¾ liter marinade op, genoeg voor een heleboel spareribs.

De marinade kan gekoeld en afgesloten lang bewaard worden, dus je kan het ook voor een aantal keer voor uit maken.

Voordat je gaat beginnen, lees eerst hoe je je ribs moet voorbereiden

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 150 gram ui, fijn gesnipperd
  • Lombok Rawit, Madame Jeanette of Adjuma peper, zeer fijn gesnipperd
  • 15 gram knoflook, zeer fijn gesnipperd
  • 100 ml Arachide olie
  • 300 ml Ketjap Medja
  • 10 gram Kerrie Djawa
  • 125 gram tomatenpuree
  • 50 ml Goela Djawa siroop. Gemaakt van 50 gram palmsuiker. 
  • 5 gram zout
  • 175 gram keuken tamarinde (te koop in potten, kant en klaar)

Voor de mopsaus

  • 200 ml water
  • 100 gram keuken tamarinde
  • 100 gram marinade

De spareribs

Bereiding

  1. Maak eerst de Goela Djawa siroop door 1 schijf palmsuiker in 100 ml heet water op te lossen en dit tot de helft in te koken.
  2. Fruit de uien tot ze glazig zijn, voeg de knoflook toe en laat dit een minuutje mee fruiten maar laat de knoflook niet bruin worden (daar wordt ze bitter van).
  3. Voeg de peper toe en laat dit ook weer een minuut mee fruiten.
  4. Voeg de Kerrie Djawa toe en laat dit even bakken onder constant doorscheppen.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en schep het mengsel even goed door.
  6. Blus af met de Ketjap Medja en voeg het zout toe.
  7. Laat het geheel een kwartier heel zachtjes pruttelen.
  8. Breng het geheel, inclusief de Goela Djawa, over in een blender, voeg de olie en tamarinde toe en laat de blender 3 minuten draaien. De marinade is nu klaar.
  9. Maak de mopsaus door 100 gram bereide marinade, 100 gram keukentamarinde en 200 ml water te mengen.
  10. De spareribs had je al voorbereid zoals beschreven in hoe maak je lekkere malse sparribs , onder het kopje “Het vlees voorbereiden”.
  11. Wrijf de spareribs met de marinade in en laat ze afgedekt in de koelkast 24 tot 48 uur marineren (regelmatig keren).

Bereiding volgens de low and slow methode

Dit verdient onze voorkeur en zo krijg je de beste smaak.

  1. Gebruik een (grote) barbecue met een deksel en zorg voor 2 zones. 1 kant met kooltjes met een witte aslaag en een andere kant zonder kooltjes en een paar aluminium bakjes met water.
  2. Streef naar een zo constant mogelijke temperatuur tussen de 95 – 120°. Leg de spareribs niet eerder op het rooster voordat deze temperatuur bereikt is.
  3. Leg de spareribs met de botjes naar beneden boven het gedeelte zonder de hete kolen, smeer de spareribs in met de mopsaus en sluit de barbecue.
  4. Smeer de spareribs elke 20 minuten in met de mopsaus en sluit het deksel weer.
  5. Houd de temperatuur goed in de gaten. Gaat deze onder de 80° dan open je de luchtgaten een heel klein beetje boven- en onderin. Wordt de temperatuur te hoog sluit ze dan.
  6. Na 2 tot 3 uur zijn je spareribs klaar. Je weet dat ze klaar zijn als de spareribs gaan scheuren als je een kant optilt.

De makkelijkste bereiding

Hierbij hoef je je niet druk te maken over de temperatuur op de barbecue.

  1. Verwarm de oven voor op 100° en smeer de spareribs in met de mopsaus.
  2. Pak de spareribs in aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal.
  3. Plaats de ovenschaal in de oven en laat deze 3 uur staan.
  4. Na 3 uur haal je de spareribs eruit en bewaar je ze koel totdat je gaat barbecueën.
  5. Bereid een barbecue voor met kooltjes met een witte aslaag. Hij hoeft niet zo heet te zijn. Dus dit kan heel goed halverwege of aan het eind van een barbecuefeestje. Ze hoeven alleen nog maar warm te worden.
  6. Smeer de spareribs de laatste 5 minuten in met de mopsaus.
  7. Laat de spareribs een paar minuten rusten en snij ze in handzame porties.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook