Hamburger met frambozen-spek jam

Hamburger met frambozen-spek jam

Wij waren wel weer eens toe aan een echte flinke hamburger. Eentje waar je de rest van de dag genoeg aan hebt. Niet alleen groot maar ook machtig. Een hamburger voor echte kerels.

Dit recept is voor 4 flinke hamburgers. Wil je maar 1 hamburger maken dan deel je alles door 4. Behalve de ingrediënten voor de jam. De frambozen spek jam is zeker 4 weken gekoeld houdbaar.

bruin-gebakken-spekBak wat spekreepjes bruin. Bak ze niet knapperig. Ze moeten sappig blijven.

ui-habanero-knoflookVerwijder het meeste spekvet en hou het spek apart. Bak op laag vuur in het restje spekvet de dungesneden ui, habanero peper en knoflook. Bak net zo lang door tot de ui, zacht en bruin is geworden. Voeg een klein beetje water bij als de ui dreigt te verbranden.

spek-ui-bruine-suikerAls de ui helemaal gekarameliseerd is dan mag de spek er terug bij en doe je de rest van de ingrediënten erbij. Roerbak het geheel een paar minuten door tot alle suiker gesmolten is.

frambozen-spek-jamDoe alles samen met de frambozen in een keukenmachine en draai net zo lang tot je de gewenste grofheid hebt. Als de jam nog te dun is dan doe je alles in een steelpannetje en verwarm je tot de jam wat ingedikt is. De jam is gekoeld 4 weken houdbaar.

rauwe-hamburgerNu gaan we een mooie hamburger in elkaar zetten. Koop wat rundergehakt of koop een goede kant en klare hamburger. Met een goede bedoelen we een burger van 100% rundergehakt van een goed ras. Je slager kan je hier wel aan helpen.

Hamburger-met-Grana-PadanoEen paar graden voordat de burger gaar is leg je een paar plakken Grana Padono kaas op de burger. Dat krijgt de laatste paar graden genoeg tijd om te smelten.

hamburger-frambozen-spek-jam-stap-1Als de burger klaar is snij je het broodje in 2-en en leg je deze nog even op het rooster om te grillen.

hamburger-frambozen-spek-jam-stap-2Leg vervolgens wat groenvoer op het broodje. Dit mag van alles zijn. Hier hebben we wat baby boerenkool.

hamburger-frambozen-spek-jam-stap-3Dan mag de burger er op.

hamburger-frambozen-spek-jam-stap-4Dan een paar lepels frambozen-spek jam. Niet te voorzichtig. Het is lekker spul, maar dat heb je waarschijnlijk al geproefd.

hamburger-frambozen-spek-jamDit bedoelen we met een stevige burger.

Ingrediënten

  • 600 gram rundergehakt of 4 flinke, kant en klare hamburgers
  • peper en zout
  • 125 gram gerookt buikspek in blokjes of reepjes
  • ¾ gele ui, in dunne schijven of gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 habanero peper, fijngesneden
  • 150 gram frambozen. vers of bevroren
  • Een paar plakken Grana Padano
  • 4 Italiaanse bollen

Bereiding

  1. Bak over gemiddeld vuur de spek bruin. Bak ze niet helemaal uit want dan worden ze te hard.
  2. Zet het vuur lager en haal het spek uit de pan en bewaar. Het meeste vet gooi je weg. Je laat ongeveer 1 eetlepel achter in de pan.
  3. Doe de uien, knoflook en de habaneropeper in de pan en laat alles zacht koken tot de ui glazig, bruin en zacht is geworden. Mocht alles te droog worden en aanbakken dan doe je er een beetje water bij. Dit kan wel een half uur duren totdat alle ui mooi gekarameliseerd is.
  4. Voeg de balsamicoazijn, bruine suiker en de spek terug in de pan en roer alles door tot de bruine suiker helemaal gesmolten is.
  5. Doe het geheel in een kom en doe de frambozen er bij. Pureer met een keukenmachine tot de gewenste dikte.
  6. Doe het mengsel in een steelpannetje en kook het geheel, over zacht vuur, door tot een dikke stroop.
  7. Barbecue de hamburger zoals het hoort. Al dan niet met kaas.
  8. Snij de broodjes doormidden en gril ze kort boven directe hitte
  9. Beleg het onderste broodje met wat groenvoer, daarna de burger, dan de frambozen-spek jam.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook