Mexicaanse hamburger met gegrilde mango

Mexicaanse hamburger met gegrilde mango

Mexicaanse hamburger met gegrilde mango is weer een variant op de aloude hamburger. Een beetje meer pit en toch ook lekker fris door de mango.

Wij hebben de hamburgers gegaard op een plank maar ze gaan net zo goed rechtstreeks op het rooster. Wil je wat meer pit meng dan ook een beetje chili flakes of verse chilipeper door het gehakt.

rundergehakt-met-mixMeng alle ingredienten goed door elkaar zonder al te veel te knijpen. Voor de perfecte hamburger neem je onze tips even door.

gevormde-hamburgerLeg de gevormde schijven even een half uur in de koelkast dan stijven ze wat op. Anders zouden ze te makkelijk uit elkaar vallen op het rooster.

mix-van-olijfolie-chiliflakes-en-limoensapDit is de dressing voor de mango.

mango-in-diamantvorm-gesnedenHet is een leuk trucje om een mango te kunnen grillen. Snij lijnen in het vlees van de mango zonder door het vel heen te snijden. Gebeurt dit per ongeluk en keer dan is dat niet zo heel erg.

mango-in-partjes-in-de-schil-2Als je nu de schil naar binnen duwt zullen de partjes naar buiten komen.

mango-op-zijn-kop-op-de-barbecueNu kan je ze makkelijker grillen omdat het vlees van de mango overal het rooster kan raken.

gegrilde-mangoAls er hier en daar een zwart plekje op het vlees zit mag de mango van het rooster.

hamburger-op-ceder-houtWij hebben de hamburgers gegaard op een cederhoutenplank. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke vis. Wil je weten hoe dan kunnen we je dat haarfijn vertellen.

hamburger-met-gegrilde-mangoZiet dat er niet kleurrijk uit.

Ingrediënten

Voor de burger

  • 1 kilo rundergehakt voor ongeveer 5 stevige hamburgers
  • 1 flinke witte ui
  • 3 tenen knoflook
  • ½ theelepel droge koriander
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kruidnagel fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel grof zeezout
  • Verse zwarte peper

Voor de mango

  • 1 rijpe mango, al een beetje zacht
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zest van 1 limoen. Zest is het dunne gekleurde laagje van citrusvruchten wat een hele frisse smaak aan gerechten geeft. Rasp niet het witte deel mee, want dit smaakt bitter.
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel chili flakes

Bereiding

  1. Snij de ui en knofllook in fijne stukjes en meng alles behalve het zout door het rundergehakt. Probeer niet te veel te knijpen anders zou je straks geen malse burgers krijgen maar droge harde schijven.
  2. Maak van ongeveer 200 gram hamburgers door ze voorzichtig tot een schijf te vormen van zo’n 2 cm dik.
  3. Leg de hamburgers in de koelkast om wat op te stijven
  4. Bereid alvast de barbecue voor met 2 zones. Keteltemperatuur mag ergens rond de 160ºC liggen.
  5. Maak de dressing voor de mango door de olijfolie, zest, limoensap en chili flakes door elkaar te mengen.
  6. Snij de mango doormidden en verwijder de pit.
  7. Snij nu in elke helft een diamantpatroon zonder door de schil hen te snijden
  8. Als je nu de schil naar binnen duwt zullen de mangopartjes naar buiten komen zonder los te komen
  9. Strijk met een kwastje een beetje olijfolie over de mango stukken
  10. Leg de mangohelften op de barbecue met het vlees naar beneden en sluit het deksel
  11. Haal ondertussen de hamburgers uit de koelkast en laat ze eventjes op temperatuur komen. Hooguit een halfuur. Als de ergste kou er maar af is. Langer zou niet verantwoord zijn.
  12. De mango mag van het rooster als er hier en daar een zwart stukje te zien is
  13. En dan mogen de hamburgers er op. Bestrooi de aan beide zijden hamburgers met het zout en leg ze op het rooster. Sluit het deksel en kijk de eerste 10 minuten niet. Laat de hamburgers maar gewoon liggen.
  14. Nu kan je de partjes mango uit de schil snijden en ze mengen met de dressing die je gemaakt heb. Sluit het geheel af en dan kijk je even hoe het met de hamburgers is.
  15. Als de hamburgers aan 1 kant lekker bruin zijn dan draai je ze om. Komen ze niet lekker los dan laat je ze nog even liggen.
  16. De andere kant gaat sneller omdat het vlees al iets droger is geworden. Check de kerntemperatuur deze moet ergens rond de 65ºC zijn. Is deze temperatuur nog niet bereikt maar heeft de hamburger al wel het gewenste kleurtje dan leg leg je ze op het koelere gedeelte van het rooster. Heb je nog geen kerntemperatuurmeter dan is dit het moment om er één te kopen.
  17. Nu kan je alvast wat halve bolletjes roosteren.
  18. Beleg de bolletjes met een hamburger en een flinke schep gegrilde mango.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook