Saté Lemak (spek)

Saté Lemak (spek)

Saté doet het altijd goed op de bbq. Naast saté van kipfilet of kippendijen en de varkenshaas is de saté Lemak van buikspek een heerlijke variant.

buikspek-voor-Sate-LemakEen mooi stuk buikspek van een pond. Deze snij je in blokjes van ca 2 cm. Probeer gelijke stukken te snijden dan gaar je de saté gelijkmatiger.

marinade-voor-Sate-LemakDit is de marinade die je gaat gebruiken. Het ruikt al geweldig. Marineren kan 3 uur van te voren maar een dag van te voren is beter.

Sate-Lemak-uit-de-marinade

Sate-Lemak-indirect-op-de-barbecueDe saté Lemak, zoals bijna alle satés gaar je het beste indirect. Zo kan je heel gecontroleerd naar bijna de gewenste kerntemperatuur om ze daarna snel om en om af te grillen. Bij het afgrillen smeer je de saté nog een paar keer in met de marinade die je hebt achtergehouden. Daar maak je de saté Lemak echt mee af.

satesaus-op-Sate-Lemak

Serveer dit geheel met een likje pittige pindasaus.

Tip: mocht je geen tijd of zin hebben om de pindasaus zelf te maken, dan kun je met sambal, knoflook en ketjap de Wijcko Satésaus eenvoudig opwaarderen.

Ingrediënten

  • 500gr buikspek (= +/- 8 stokjes saté)
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 2 grote teen knoflook, maar eigenlijk is dat ook smaak gebonden
  • 1 theelepel Ketoembar
  • ½ theelepel Laos
  • 2 theelepels rietsuiker of een stukje goela djawa
  • 1 á 2 theelepel(s) Sambal Oelek. Houd je echt van pittig doe er dan nog een theelepel bij
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Houten satéstokjes

Bereiding

  1. Snij het spek in stukken van ongeveer 2 cm .
  2. Bestrooi het vlees met zout en de peper.
  3. Mix de rest van de ingrediënten in een kom en hou een klein gedeelte apart. Doe de buikspekblokjes erbij en meng alles goed door elkaar.
  4. Doe dit heerlijke mengsel in een vershoudzak en leg het minstens 3 uur, het liefst een nacht in de koelkast.
  5. Laat een gevulde brikettenstarter heet worden en maak 2 zones in de barbecue
  6. Leg de satéstokjes een poosje weken in lauw water. Dat zorgt er voor dat het hout niet splintert
  7. Nu kun je ook het spek op aan de stokjes rijgen. Mocht er nog wat marinade overblijven, gooi dit dan niet weg.
  8. De saté ga je eerst indirect garen. En bij een kerntemperatuur van 60ºC, geef je de saté dan nog een likje marinade en grill ze dan om en om even af boven de hete kolen.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook