Hoe gebruik je de ventilatiegaten in je barbecue

ventilatiegaten-groot

Leer je barbecue te gebruiken zoals het hoort

Nu heb je zo’n mooie zwarte barbecue gekocht, en weet je niet wat je met al die schuiven aan moet. Nou, dat gaan we jou eens haarfijn uitleggen. Barbecueën heeft alles te maken met het regelen van hitte. Daarom is het zo belangrijk dat je weet hoe je dit kunt regelen op je mooie barbecue.

Barbecueën is gereguleerd verbranden van houtskool.

Met een barbecue heb je te maken met 2 brandstoffen, houtskool, of briketten, en zuurstof. De temperatuur in de barbecue regel je door 1 van de 2, of allebei, bij te sturen.

De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.

Wat doet het onderste ventilatiegat

Er zijn mensen die denken dat de schuif er enkel voor is om de propeller aan de binnenkant te bewegen waardoor de as in de gaatjes geschoven wordt. Dit is een leuke bijkomstigheid maar daar is die propeller niet voor verzonnen.

Het onderste ventilatiegat is het dichtst bij de kolen of briketten en voert verse zuurstof aan. Dit ventilatiegat regelt in hoofdzaak de temperatuur. Als je het onderste ventilatiegat volledig opengooit zal de zuurstof optimaal aan de brandstof gevoegd worden waardoor de verbranding toeneemt en de temperatuur stijgt. net zolang tot de kolen of briketten op zijn gebrand. Sluit je het ventilatiegat meer dan zal de zuurstof toevoer afgeknepen worden, de kolen krijgen minder zuurstof, de verbranding zal minder worden en de hitte afnemen.

ventilatiegaten-onder

Op de meeste barbecues zal je de temperatuur dus regelen met de onderste ventilatiegaten. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een auto. Als je gas geeft zal er meer lucht in de carburateur stromen waardoor de motor sneller gaat lopen.

Op bovenstaande manier kan je temperaturen controleren tussen de 100 en 300+°C. Goed genoeg voor elk soort gerecht en bereiding. Ga je barbecueën met dunnere stukken vlees of vis dan zal je het onderste ventilatiegat volledig open hebben. Wil je “low and slow” barbecueën op 100 tot 150°C dan knijp je de zuurstof toevoer wat meer.

Maak aan de buitenkant duidelijk wat er binnen gebeurt

Op een Weber, of soortgelijke barbecue, is het handig om aan de buitenkant op de aspan met een merkstift te markeren op welke stand van de schuif het ventilatiegat staat.

Neem een merkstift en zet markeringen bij de volgende momenten:

  • ventilatiegaten-onder-open-2

    Zet het ventilatiegat net helemaal open.

  • ventilatiegaten-onder-open

    Zet bij deze stand van de schuif een rondje.

  • ventilatiegaten-onder-dicht-2

    Zet nu het ventilatiegat helemaal dicht.

  • ventilatiegaten-onder-dicht

    Zet daar een – teken.

  • ventilatiegaten-onder-half-open-2

    Daarna zet je het ventilatiegat half open.

  • ventilatiegaten-onder-half-open

    En dit geef je aan met een halve maan.

Nu hoef je het deksel niet steeds open te gooien als je de temperatuur wilt bijsturen. Sterker nog: maak je gebruik van onze manier van indirect barbecueën, dan kan je de ventilatiegaten niet eens meer zien aan de binnenkant.

indirect barbecueen

Vermijd verstoppingen

Het is zaak om vooral tijdens langere barbecuesessies af en toe de schuif volledig van links naar rechts te bewegen. Om hem daarna weer terug te zetten in de stand waarmee je begon. Omdat de as van de kooltjes onderin de barbecue terechtkomt zouden de onderste ventilatiegaten kunnen verstoppen. Met een slechte zuurstof toevoer als gevolg.

Wat doet het bovenste ventilatiegat

Het bovenste ventilatiegat heeft 2 functies. Allereerst verdwijnen de verbrande gassen, de overtollige hitte en rook door dit gat. Als rook en verbrande gassen kunnen ontsnappen door het bovenste ventilatiegat zal er een lage druk ontstaan waardoor zuurstof aangezogen wordt door de onderste ventilatiegaten. Simpele natuurkunde. Daarnaast zal er ook een iets zuurstof aangezogen worden door deze gaten.

Bij de meeste barbecuesessies zul je de bovenste ventilatiegaten volledig open hebben staan. Wil je gaan roken dan sluit je het ventilatiegat wat meer. Soms tot wel 3 kwart dicht. Dit kan echter alleen als je werkt met hele lage temperaturen van 100 tot 150°C.

  • ventilatiegaten-boven-helemaal-open
  • ventilatiegaten-boven-half-dicht

het is belangrijk dat je het bovenste ventilatiegat in ieder geval altijd een gedeelte open hebt staan. Zeker bij een grote hoeveelheid brandende kolen moet de trek optimaal zijn. Te weinig afvoer van verbrande gassen naar buiten bij een grote hoeveelheid gloeiende kolen zorgt voor de verkeerde soort rook in je barbecue. Deze rook zal in het vlees trekken waardoor de smaak zal worden aangetast. Vaak resulteert dit in een bittere smaak. Deze rook is grijs en ondoorzichtig.

Heb je minder gloeiende kolen dan kan afvoer van verbrande gassen ook minder. Zo blijft er goede rook in de ketel circuleren en dat zorgt voor een lekkere rook smaak. Deze rook is doorzichtig en wordt blauwe rook genoemd.

roken-op-de-Weber

Sluit je het bovenste ventilatiegat volledig dan zal er koolstofdioxide opgebouwd worden waardoor er geen verse zuurstof meer bij het vuur kan komen zodat het vuur uitgaat.

Eerst oefenen dan pas vrienden uitnodigen

Wij raden je aan om een keer te oefenen zonder vlees. Richt je barbecue in met 2 zones. Vul de helft van de barbecue met koude, verse briketten en leg daar een 8 tot 10 gloeiende briketten op. Sluit nu het deksel en zet het bovenste ventilatiegat volledig open. Sluit het onderste ventilatiegat totdat er een kwart open staat.

2-zone-barbecueen

Probeer nu de temperatuur op de thermometer in het deksel te sturen door te spelen met het onderste ventilatiegat. Doe dit langzaamaan met kleine bewegingen. Wacht eerst een kwartier tot 20 minuten en kijk dan wat de thermometer aangeeft.

We gaan proberen om ongeveer 100°C te bereiken en een langere periode zo te houden. Is de temperatuur te laag dan open je het ventilatiegat onder iets meer, is de temperatuur te hoog dan sluit je deze iets verder. Lukt het je om de temperatuur op of bijna op 100ºC te houden dan gaan we verder.

Probeer nu de temperatuur op 150°C te krijgen door het ventilatiegat iets verder open te schuiven. Doe dit allemaal met kleine bewegingen zo krijg je een beetje gevoel wat je barbecue doet en kan. Deze genoemde temperaturen zul je veel nodig hebben als je “low and slow” vlees wilt gaan bereiden.

Valse lucht

Als het niet wil lukken om de temperatuur constant te krijgen dan heb je waarschijnlijk ergens een lek waar zuurstof naar binnen kan komen. Dit is vooral het geval met de goedkopere barbecues waar het deksel niet zo mooi aansluit. Je zou kunnen proberen om het deksel hier en daar wat te verbuigen maar over het algemeen is er niet veel aan te doen.

Als alles wel goed aansluit maar het sturen van de temperatuur gaat nog niet naar wens, dan kan het zijn dat je barbecue vol in de wind staat waardoor er ongecontroleerd meer en minder zuurstof aangevoerd wordt.

Het gaat niet alleen maar over zuurstof

Naast het sturen van de ventilatiegaten zal ook de hoeveelheid kolen of briketten een oorzaak zijn van hoge of lage temperaturen. Het is belangrijk dat je bijhoud met hoeveel gloeiende briketten of houtskool je elke keer begint. De hoeveelheid hangt natuurlijk af van welke temperatuur je wilt bereiken.

Wil je een steak bereiden dan wil je de hoogst mogelijke temperatuur van rond de 250°C en het liefst hoger dit bereik je door 2 lagen kolen op het kolenrooster te leggen. Ga je voor kip of vis dan voldoet een temperatuur van rond de 180°C. Hier heb je maar 1 laag briketten voor nodig. En in beide gevallen nooit de hele oppervlakte van de barbecue vullen. Hou een gedeelte leeg.

Doe je zelf een lol en koop een brikettenstarter die je elke keer tot dezelfde hoogte kan vullen. Kolen zijn op de juiste hitte als er een laagje witte as over de kolen ligt met hier en daar een gloeiende kern. Briketten zijn op de juiste hitte als er alleen een laagje witte as op alle briketten ligt.

Als je merkt dat de temperatuur alleen maar zakt, al zet je de ventilatiegaten volledig open, dan moet je meer kolen of briketten toevoegen. Als je dit gaat doen dan is het het beste als je alleen volledig brandende kolen toevoegt. Op deze manier hoef je je alleen maar druk te maken over de toevoer van zuurstof om de temperatuur te regelen. De hoeveelheid brandende kolen die je toevoegt ligt aan de tijd die je nog wilt gaan barbecueën en de hitte die je nog wilt gaan bereiken. Dit zal je moeten gaan uitproberen.

Je kunt koude kolen toevoegen maar dan zal het wat lastiger zijn om een constante temperatuur te houden. Het best is dan om het onderste ventilatiegat dan maar een kwart open open te zetten totdat de kolen allemaal volledig branden. Op die manier krijg je in ieder geval geen te hoge temperaturen zodat je vlees verbrand.

Je kunt kolen en briketten hergebruiken

Als je een volledig gevulde brikettenstarter met brandende briketten in je barbecue hebt gestort dan hoef je deze niet weg te gooien als ze nog niet volledig zijn opgebrand. Ben je klaar met barbecueën dan sluit je bovenste en onderste ventilatiegaten zodat de aanvoer van zuurstof stopt en het vuur zal doven. Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer.

Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.

Niet elke barbecue is hetzelfde

Elke barbecue is uniek en zal anders reageren op bovenstaande tips. Je doet er goed aan om je barbecue te leren kennen. Eerst een keertje zonder vlees en daarna met wat makkelijkere gerechten en goedkopere stukken vlees. Het zou zo jammer zijn als je meteen €30 aan vlees verpest en je meteen het plezier in barbecueën verliest.

Als je weet hoe je je barbecue kan laten doen wat je wilt dan heb je hier nog jaren plezier van. Laat het weten als je nog meer tips nodig hebt. We vertellen het je graag.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook