12 tips voor de beginnende wijndrinker

Deel:

Je bent gek op barbecuefeestjes en drinkt daar graag een lekker koud pilsje. Bier is gemaakt voor barbecue wat ons betreft. Niets lekkerder dan een dikke hamburger die je wegspoelt met een fris witbiertje en dan de avond afsluiten met een quadrupel waarna je je bed inrolt.

Maar nu wil je graag eens aan de wijn maar het voelt niet meteen helemaal goed. Misschien ben je bang dat je verwaand overkomt als je er om vraagt. Of je weet niet goed welke wijn je zou moeten drinken. Ben je uitgenodigd op een barbecuefeestje en je wilt graag een goede fles wijn meenemen. Geen zorgen. Wij gaan je helpen.

Geef je zelf een feestje en moet het in ieder geval lijken alsof je weet wat je je gasten voorschotelt? Lees dan gauw verder. We hebben 12 tips voor de beginnende wijndrinker zodat je in ieder geval met een zeker gevoel een fles kan opentrekken.

Koop niet simpelweg een dure wijn

Dat is nergens voor nodig. Je kan heel goed een geweldige wijn vinden rond de 10 euro. Besteedt het geld liever aan beter vlees. Niet dat we niet geloven dat duurdere wijn ook lekkerder is maar op een barbecuefeestje gaat het om een andere beleving.

Dus koop geen complexe, oude wijn waar je in alle rust van moet genieten. Dat is geen wijn voor een barbecuefeestje. Oudere wijn is ook niet altijd zomaar beter en dat geldt ook voor dure wijn. Onthoud dat goedkope wijn flauw smaakt maar dure wijn is vaak gewoon te duur.

Hou het voorlopig op één goede rode en witte wijn

Natuurlijk hoort er een wijn bij elk soort gerecht. Daar zijn hele studies over. Over het algemeen hoort rode wijn bij rood vlees zoals een dikke steak en witte wijn bij wit vlees zoals kip en vis. Maar het gaat veel verder dan deze simpele richtlijnen.

Zo moet je ook rekening houden met het soort saus of dry rub. Is de kip pittig of zoet? Is de hamburger met of zonder kaas? En uiteindelijk heb je dus 20 soorten wijn op voorraad. Wie doet dat nou?

Natuurlijk past er een perfecte wijn bij jouw unieke hamburger. En het is heel leuk om daar eens over na te denken. Maar dat doe je maar een andere keer.

Ons advies is heel simpel. Zoek een lekkere rode en witte wijn en zet die neer op je barbecuefeestje. We beloven dat er niemand zal klagen. Weet je niet welke? Vraag aan je slager om je verder te helpen.

Drink gewoon wat je lekker vindt

Laat je niet gek maken. Tuurlijk, als je op een feestje bent waar een heuse vinoloog of sommelier rondloopt dan ben je gek als je daar niet naar luistert en je laat verrassen. Maar drink jij graag een witte wijn bij die dikke T-bone dan moet je dat zeker doen. Is dat zoals het hoort? Waarschijnlijk niet. Boeien toch!?

Praat met mate over wijn

Wil je een beetje mee lullen over wijn? Dan moet je in ieder geval 2 dingen weten. 1. Droge wijn refereert aan de zoetheid van de wijn. Hoe minder zoet hoe droger de wijn wordt genoemd.

En dan hebben ze het ook nog weleens over een wijn met een volle body. Met een body beschrijf je in principe alleen rode wijnen. Een wijn met weinig body is waterig. Is de wijn zwaarder met bijvoorbeeld een hoger alcoholpercentage dan heeft de wijn een volle body. Moeilijker moet je in het begin niet maken.

Als je toevallig appel of pruim proeft dan mag je dat melden. Wij hebben eens gelezen dat een bepaalde wijn smaakte naar kreupelhout in een herfstbos. Als je een slok hebt genomen mag je van ons alles proeven. Maar als het niet eetbaar is dan hou je het maar even voor je.

Hou je telefoon bij de hand

Wijn is niet alleen maar rood of wit. Er zijn tientallen soorten wijn. En dan hebben we het niet over merken. Je hebt het dan bijvoorbeeld over een Chardonnay, een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Kijk goed welke wijn je voorgeschoteld krijgt. Proef hem op je gemak en vind je het lekker dan maak je een aantekening in je telefoon. Zo weet je na een paar feestjes precies wat je lekker vindt en wat niet.

Zorg dat je een kurkentrekker in huis hebt

Of mee, als je bijvoorbeeld op het strand gaat barbecueën. Het klinkt heel logisch maar er is niets lulligers dan dat je met een mes de kurk uit de fles moet wurmen. Of nog erger met een huissleutel. Ja, we hebben ervaring. Je hebt al een knappe kurkentrekker voor een tientje. Of je neemt zo’n mooi kelnersmes. Lijkt al een stuk profesioneler.

Zet ook de rode wijn koud

Als de mussen dood van het dak vallen zet dan ook de rode wijn koud. Wijn puristen schudden nu heel hard hun hoofd maar die moet je maar lekker negeren. Neem maar van ons aan dat ook rode wijn beter smaakt als het koud geschonken is. Niet over nadenken, gewoon doen.

Schenk de wijn niet in plastic bekertjes

Die tijd hebben we gehad. Koop een paar mooie wijnglazen. Wijnglazen voor rode wijn zijn vaak wat breder dan wijnglazen voor witte wijn. Maar zorg op zijn minst voor 1 soort glazen waar je beide wijnen uit kan drinken. Mocht je een wat meer ervaren wijndrinker worden dan koop je er wat mooie glazen bij.

Schenk je glas niet helemaal tot de rand vol

Allereerst staat het niet netjes. Je loopt maar een keer vaker heen en weer. Maar je staat ook voor joker als je wijnvlekken achterlaat op de nieuwe lounge set.

Officieel schenk je rode wijn tot 1/3 vol. Witte wijn mag tot de helft van het glas. Maar dan gaan we uit van glazen die speciaal bedoeld zijn voor rode of witte wijn.

Hou maar gewoon aan dat je een wijnglas tot de helft vol mag gooien. Of tot 2/3 maar dan moet je onderweg gauw een slok nemen voordat je weer bij je vrienden gaat staan.

Bij het schenken draai je na de laatste druppel de fles een kwartslag. Dat voorkomt dat de laatste druppel op tafel of op je kleren terechtkomt en het staat natuurlijk heel interessant.

Hou het glas aan de steel vast

Niet alleen bij witte wijn maar ook bij rode. Officieel is het omdat anders de wijn opwarmt. En dat je geen vette vingerafdrukken op het glas achterlaat. Niet helemaal ondenkbaar op een barbecuefeestje.

Maar er is een betere reden. Als je het glas bij de steel vast hebt dan kan de gastheer/vrouw sneller zien of je glas leeg is. Het is namelijk de taak van de gastheer/vrouw dat lege glazen gevuld blijven. Dus ook als je zelf een feestje geeft dan zorg je dat je af en toe even rondkijkt en een fles bij de hand hebt.

Drink verantwoordelijk en zorg voor een (bijna) nuchtere vriend

Een beetje wijn kan zo maar eens een alcoholpercentage hebben van 15%. Als je merkt dat het allemaal een beetje wazig begint te worden drink dan een glas water tussendoor. Zorg ook dat je genoeg eet. Je bent op een barbecue feestje dus zo moeilijk moet dat niet zijn. Zoek misschien ook even de schaduw op.

Spreek met een vriend af dat hij of zij je waarschuwt als je een beetje moeilijker uit je woorden komt. Voor je het weet sta je tien minuten later door de tuin te schreeuwen dat je van iedereen houdt.

Zorg er ook voor dat het nummer van het plaatselijke Taxibedrijf al in je telefoon staat. Of vraag de gastheer/vrouw voordat het feestje begint of er een mogelijkheid is om te blijven slapen.

Koop altijd een fles meer dan je nodig denk te hebben

Stel je nou eens voor dat je gasten jouw gekozen wijn lekker vinden. Dan zou het jammer zijn als het feestje abrupt stopt wanneer de bodem van de fles bereikt is. Aan de andere kant ben je een held als je nog een fles tevoorschijn tovert. Dus koop niet zo maar 1 fles maar zorg dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt.

En als je alleen overblijft om een uur of 2 en je bent de laatste worstjes aan het grillen dan komt die laatste fles ook wel leeg.

12 tips voor de beginnende wijndrinker was last modified: oktober 15th, 2018 by Erik Smilda


Deel, like of reageer op 12 tips voor de beginnende wijndrinker via Facebook

Top