5 tips voor een zomers barbecuefeestje

In samenwerking met

Het barbecueseizoen is wat jou betreft geopend en je hebt weer eens zin om een barbecuefeestje te geven. Dat begrijpen wij heel goed. Maar hoe pak je dat nou aan?

Wie nodig je uit?

Een groot barbecuefeest klinkt heel stoer. Maar als jij degene bent die achter de barbecue moet staan dan valt dat nog wel eens tegen. Buiten het feit dat je de ruimte moet hebben voor al die vrienden en familie en dat je alles in huis moet halen en koel moet kunnen houden. Natuurlijk kan je een ruimte huren en de catering laten verzorgen maar wat is daar nou de lol aan.

Wij organiseren dan liever meerdere kleine barbecuefeestjes met vrienden of familie die je de afgelopen jaren wat minder hebt gezien. Het is ook makkelijker te regelen. Je stoot ook niemand tegen het hoofd omdat je hem of haar vergeten bent uit te nodigen. Je regelt gewoon nog een klein feestje.

Kies een locatie en datum

Nu je wellicht besloten hebt om een kleiner feestje te houden is de locatie ineens ook een stuk makkelijker. Je kleine achtertuin of dakterras is dan ineens groot genoeg. Je kan nu ook je feestje op het strand of in het park houden. Check even bij de gemeente wat de regels zijn, vul de koelbox en neem je barbecue gewoon mee.

De datum is natuurlijk ook belangrijk. Check de vooruitzichten op Weeronline en kies de meest gunstige periode. Warm en droog is perfect, behalve als het echt heel warm is. Daarna is gewoon droog de beste optie. Kies in ieder geval niet de dagen dat het nat en koud is. Winterbarbecue is absoluut erg leuk maar niet in de zomer.

Dan moet je nog een datum kiezen. Van een kleine groep mensen weet je misschien al of ze kunnen en wanneer ze op vakantie gaan. Anders is een datumprikker app een goed idee. De beste dagen zijn over het algemeen vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens vakanties zijn de andere dagen van de week ook een optie omdat kinderen dan vaak wat langer op mogen blijven. Het hoeft trouwens ook niet altijd ’s avonds. Een barbecuelunch is ook leuk en lekker. Zo creëer je een grotere mogelijkheid dat er meer mensen kunnen.

Mocht het nou toch ineens koud worden dan vraag je of iedereen een vestje of jas wil meenemen. Wordt het echt koud of gaat het alsnog regenen dan kan je met een kleine groep toch nog thuis afspreken. Uiteindelijk hoeft er maar eentje achter de barbecue te staan. Zorg ervoor dat zij of hij droog staat en vraag af en toe hoe het gaat als je wat te drinken brengt.

Wat gooi je op de barbecue

Ben je een doorgewinterde barbecueër dan weet je zelf wel wat je wil gaan maken. Ben je echt een beginner dan kies je gewoon lekker hamburgers, worstjes en saté. Ons advies is altijd dat je moet gaan maken waar je wat meer ervaren in bent en waar je zonder stress mee aan de slag kunt. Dit is het moment om te laten zien en proeven waarom jij barbecueën zo leuk vindt. Check altijd wel even wat je gasten lusten en of je rekening moet houden met allergieën. Daarna ga je lekker op deze website kijken wat je allemaal zou kunnen gaan maken.

Wij kijken altijd hoeveel tijd we hebben en kiezen dan twee of drie items die we kunnen bereiden op de barbecue. Wij vinden het bijvoorbeeld leuker om 1 groot gerecht te bereiden dan meerdere kleine stukjes vlees.

Hoe stoer is het niet om die enorme steak bij de slager te halen en die tot perfectie te bereiden. Als je dat aansnijdt op een mooie plank met wat chimichurri dan is dat een hele andere ervaring voor je gasten dan welk standaard barbecue pakket ook.

Terwijl je gasten lekker aan het genieten zijn kan je alvast het dessert in de barbecue zetten. Die heb je namelijk al voorbereid. Hoe gaaf is het niet dat je als toegift nog even een verse skillet met brownies of broodpudding tevoorschijn tovert.

Heb je vegetariërs onder je gasten dan is dat geen straf. We hebben genoeg recepten die zo lekker zijn dat je er ook als carnivoor van kunt genieten. Zijn je gasten meer van de vleesvervangers laat ze dan zelf aangeven wat ze lekker vinden. Als carnivoor hebben wij geen idee welke vegetarische hamburger nu het lekkerst is.

En het is geen schande om je gasten te vragen of ze ook iets lekkers mee willen nemen. Zeker niet als ze vragen om te helpen. Dan kan jij je druk maken om jouw gerecht en het geeft jouw gasten ook de mogelijkheid om te laten zien wat ze kunnen.

Zorg dat je gereedschap klaar ligt

Als je gasten verwachten dat de barbecue aan gaat is het niet het moment dat jij erachter komt dat de barbecue vorig jaar vies in de schuur gezet is.

We hebben een handig stappenplan om te zorgen dat je barbecue altijd klaar is om gebruikt te worden. Dan hoef je alleen maar te zorgen dat het gereedschap klaarligt.

Wat we nodig hebben is een setje lange tangen. Één voor het rauwe eten en ééntje om alles weer van de barbecue te halen. Het liefst hebben wij er nog één om de kooltjes of briketten te kunnen verdelen. Zorg dat je weet welke tang je waarvoor hebt gebruikt.

Zorg dat je ook een goede thermometer hebt. Een thermapen vertelt je precies of je vlees gaar is en kan voorkomen dat je de volgende gebeld wordt en je hoort dat je gasten ziek zijn geworden.

Daarna is een goede hittebestendige handschoen altijd handig. Als je je kooltjes of briketten bij moet vullen loop je niet te klieren met een gloepend heet rooster.

Als je nu toch alles aan het controleren bent dan kijk je meteen ook even of je genoeg brandstof in huis hebt. Je zal niet de eerste zijn die erachter komt dat die gasfles eigenlijk vorig jaar al leeg was en de briketten in een hoekje van de schuur lagen waar het heel vochtig is.

Daarna hebben wij meestal het volgende bij de hand:

  • Een goede spatel voor de hamburgers.
  • Aluminiumfolie om het eten warm te houden of te beschermen tegen directe hitte.
  • Een borstel om het rooster zo nu en dan schoon te maken.

Maak ruimte in de koelkast

Een flinke voorraad drank is noodzakelijk voor een goed barbecuefeestje. Wijn, bier en frisdrank moeten altijd ruim voorradig zijn. Als er kinderen meekomen zorg je er ook voor dat er een fles aanmaak limonade ligt. Op echte warme dagen moet je zorgen dat de vloeistoffen op peil gehouden worden. Dus beter te veel in huis dan te weinig. Hou je over dan weet je dat je binnenkort nog een feestje moet gaan houden.

En als je dan toch in de koelkast bezig bent. Zorg er dan ook voor dat er ruimte is voor je eten. Rauw vlees of verse waar moet je niet op een schaal naast je barbecue hebben staan. Bacteriën groeien het hardst op temperaturen tussen de 4 en 40ºC. Een voedselinfectie ligt dan op de loer.

Natuurlijk zorg jij ervoor dat alles op de juiste kerntemperatuur bereid wordt zodat je geen rauw vlees op tafel zet maar het eten heeft misschien niet lang genoeg op het rooster gelegen om alle bacteriën te doden.

Hou ook vlees en verse groenten gescheiden totdat het tijd is om het op de barbecue te leggen. En heb je de mogelijkheid dan zet je rauw vlees en vis onderin de koelkast zodat eventueel lekvocht niet op je drank terecht komt.

Er staat jou nu niets meer in de weg om een leuk barbecuefeestje te organiseren. Hou rekening met deze 5 tips en je geeft feestjes waar iedereen graag voor uitgenodigd wordt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook