6 tips voor een geslaagd bbq winterfeest in 2021

In samenwerking met

Bij ons staat de barbecue 3 tot 4 keer per week aan en dat is in de winter echt niet anders. Wat ons betreft horen gloeiende kolen en winter bij elkaar. Mocht je barbecue dus al in de schuur staan dan is het nu de tijd om hem weer in de tuin te zetten.

Want na bijna een jaar van coronahamsteren, intelligente lockdowns, zelfisolatie en hoestschaamte is het einde bijna in zicht. Wij weten niet hoe het met jou zit maar wij hebben wel zin in een klein feestje met kerst en oud en nieuw.

Hoe bescheiden dat feestje ook gaat worden. Het is belangrijk dat je je een beetje voorbereidt. Wij geven je 6 tips om ervoor te zorgen dat jouw winter barbecue feestje klein maar fijn gaat worden.

Wie nodig je uit voor je bbq winterfeest

Dit jaar kan je dus niet je hele tuin volgooien maar zijn we beperkt tot 3 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Zorg ervoor dat je de mensen uitnodigt wie je het meest hebt gemist de afgelopen maanden.

Stuur, mail of app de uitnodiging op tijd. Iedereen maakt graag ruim van tevoren plannen. Druk je gasten op het hart dat ze op tijd melden als ze niet kunnen komen omdat ze ziek of snotterig zijn. Hou er ook rekening mee dat je dit ook zelf kunt zijn.

Omdat het maar een klein aantal mensen is die dan niet komen blijf je dus ook niet met heel veel eten en drinken zitten. Dat komt wel op in de rest van de week.

Wat ga je op de barbecue gooien

Bij een normaal feestje ga je vaak wat uitgebreider aan het werk en zal er voor iedereen wel wat lekkers te vinden zijn. Omdat het dus dit jaar maar een klein groepje is kan je iedereen vragen wat ze lekker vinden.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor een klein experiment maar hou het voor de rest bij de klassiekers die je echt onder de knie hebt. Dat scheelt een hoop stress. Sta je bekend om je geweldige spareribs? Maak die dan maar smeer ze bijvoorbeeld in met een cranberry bbq saus.

Een klassieke lamsrack of een paar geweldige hamburgers zijn ook zo gemaakt en je maakt er iedereen blij mee. Zijn je kippenvleugels de beste van de buurt? Maak ze deze keer dan met deze kerst dry rub:

  • 3 el bruine suiker
  • 1 el komijn
  • 1 el koriander
  • 1 el knoflookgranulaat
  • 1 el gember
  • 1 el paprika poeder
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 tl kaneel

Wil je echt uitpakken ga dan voor 1 groot stuk vlees met een paar side dishes. Maak bijvoorbeeld een hele kalkoen waar je je op kan focussen. De side dishes kan je al voorbereiden zodat ze enkel opgewarmd hoeven te worden. Dat zorgt voor een hele relaxte avond en blije gasten.

Wat dacht je trouwens van deze side dishes? Gerookte bloemkoolschotel, gevulde paprika’s, geglaceerde worteltjes of gigantes.

Vergeet ook het toetje niet. Met de restwarmte van de barbecue kan je een heerlijk dessert maken terwijl je zelf aan het eten bent. Dat dessert kan je al uren of een dag eerder voorbereiden zodat je het alleen maar op de barbecue hoeft te zetten.

Wat dacht je van een banaan, rum broodpudding, gekarameliseerde peer, mini kersentaart of brownies?

Heb je al gedacht aan de drank

Je zal niet de eerste zijn die gezorgd heeft voor een geweldig feestmaal om vervolgens een paar flessen frisdrank en een kratje bier onder de tafel te zetten. Dat ga je dit jaar anders doen. Ga bij de slijter langs en laat je adviseren over een mooie fles wijn die bij je steak past.

Maak een lekkere glühwein. Dat is makkelijker dan je denkt. Gooi 1 liter (niet te dure) rode wijn, 2 halve sinaasappels, een halve citroen, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 2 eetlepels bruine suiker en een steranijs in een pannetje en laat dat op laag vuur op temperatuur komen. Succes verzekert.

Verwen de bierdrinkers en jezelf met een lekker biertje van de tap. Dat is toch veel lekkerder dan een flesje of blikje. Zet een thuistap neer en laat iedereen zijn eigen biertje tappen. De Blade is een knappe thuistap waar een 8 liter fust ingezet kan worden. Goed voor 30 biertjes dus perfect voor een klein feestje.

Het hele apparaat is niet veel groter of zwaarder dan een kratje bier en je hebt de keuze uit verschillende soorten bier. Het fust wisselen is heel makkelijk en je hebt geen externe koolzuurtanks nodig. Met een stopcontact in de buurt heb je een hele avond koud schuimend bier.

Komt het fust niet leeg, maar met een goed feestje lijkt ons dat stug, dan blijft een geopend fust zeker nog 30 dagen vers. Dan kan je het fust het volgende feestje opmaken of je neemt zelf nog een lekker biertje in de dagen er tussen in.

De Blade thuistap staat na je feestje geweldig in je mancave of buitenkeuken. Kwalitatief is hij helemaal in orde en hij is onderhoudsvrij omdat elk fust zijn eigen slang heeft. Dus bij elk nieuw fust zijn de leidingen weer schoon. We kunnen niet wachten tot de zon weer gaat schijnen.

Zorg voor een wintersfeer

Een winter barbecue is geen winter barbecue zonder verlichting. Een lichtsnoer met een tiental lampjes kan al genoeg zijn voor een beetje sfeer. Je hebt ook mooie lampjes die op zonne-energie werken en vanzelf aangaan als het donker wordt. Wil je echt uitpakken dan ga je voor prikkabels die je net zolang kunt maken als je wilt.

Mocht het weer meezitten dan hou je je barbecue feestje natuurlijk lekker buiten. Het wordt in Nederland zelden onder het vriespunt en dat zal dit jaar niet anders zijn. Dus alleen als het regent ga je naar binnen. Jij staat zelf natuurlijk achter de barbecue dus jij gaat het echt niet koud krijgen.

De rest van je gasten moeten wel anderhalve meter afstand houden. Dus vraag gewoon of iedereen een extra mee wil nemen omdat het feestje buiten gehouden wordt. Zorg eventueel voor een heater waar je gasten onder of naast kunnen staan mocht het toch te koud worden.

Een vuurkorf geeft ook een hoop warmte af en is meteen een sfeermaker. Zorg dat er een paar houtblokken naast liggen en er is vast wel iemand die zich verantwoordelijk voelt voor het voeren van het vuur.

Vergeet de muziek niet. Een kleine speaker en een spotify lijstje met de grootste hits is een goed begin. Heb je buren die wat meer lawaai kunnen hebben dan neem je een wat grotere speaker (of 2). Hou het wel netjes. Jouw feestje zal niet het eerste zijn dat vroegtijdig afgebroken wordt door politie aan de deur. Waarschuw dus je buren een paar dagen eerder en overleg wat een goede tijd is om het feestje binnen voort te zetten.

Een goed feestje begint met een planning

Begin 1 of 2 weken eerder met het bijhouden van een lijstje. Hoe handig is het dat je het meteen op kunt schrijven als je wat te binnen schiet. Zo kan je al vroeg beginnen aan een boodschappenlijstje. Dan koop je in ieder geval genoeg of niet te veel.

Zorg dat je 2 dagen eerder alles in huis hebt. Kijk ook of de barbecue en het rooster schoon zijn. Wees er zeker van dat je genoeg brandstof hebt. Je kan slecht aan gas of kolen komen op kerstavond. Laat staan pellets voor je mooie nieuwe pellet barbecue.

Als je gasten aanbieden om te helpen of wat mee willen nemen accepteer dat dan. Je gasten voelen zich meer betrokken bij het feestje als je ze laat helpen bij de planning of voorbereiding. Het haalt ook wat druk weg bij jou.

Zorg voor een flinke tafel waar je het eten en de thuistap kwijt kunt. Je kan door de anderhalve meter afstand niet met z’n allen aan tafel dus wordt het een lopend buffet.

Kijk trouwens 2 uur voor je gasten komen of al je gereedschap, servies en bestek schoon zijn. Mocht het niet zo zijn dan kan je nog even gauw de vaatwasser aanzetten.

Begin op tijd met barbecueën

Het zou zo jammer zijn als je geen idee hebt hoe laat je gasten lekker kunnen gaan eten. Zeker grotere stukken vlees of gerechten die je low and slow moet bereiden kunnen een rem op de feestvreugde geven als je gasten daar uren op moeten wachten. Dan is iedereen zich al aan het vol vreten met het stokbrood met kruidenboter terwijl jij de pulled beef probeert gaar te kijken.

pulled beef

Die fantastische spareribs duren zo 4 tot 5 uur voordat ze klaar zijn. Doe dus de eerste 2 stappen van een 3-2-1 bereiding de ochtend ervoor of een dag eerder. Hou ze na de 2e stap in de aluminiumfolie en dan hoef je ze alleen nog maar af te grillen.

Regel een old skool koelbox. Begin ‘s ochtends vroeg met de pulled pork of brisket. Als het vlees klaar is dan pak je het eerst in aluminiumfolie. Daaromheen wikkel je een handdoek en daarna gaat het de koelbox in. Zo hou je het zeker 4 uur warm en wordt het vlees alleen maar malser.

Jouw barbecuefeestje gaat helemaal goed komen met deze tips. Doe voorzichtig, houd rekening met elkaar en geniet ervan. Voor je het weet is deze ellende voorbij en kan je de tuin weer volgooien.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving