In English

Amerikaanse pizza van de kamado

We hebben je al eens laten zien hoe je een “gewone” pizza kunt maken op een barbecue maar we kregen daarna de vraag hoe je van die dikke Amerikaanse pizza’s maakt. Een dikke pizza met een goudgele korst en veels te veel beleg. Van die pizza’s zoals je bij de Pizza Hut kan, of kon, eten. Bestaat de Pizza Hut nog?

Het duurde een poosje voordat we de juiste manier hadden gevonden om deze pizza te maken. het was elke keer niet helemaal naar onze zin. We wilden een top bodem, een goed gegaarde topping en een foolproof manier van bereiden. Wij leggen de lat hoog als het om pizza gaat. Dat doen we allemaal voor jou.

Met de hulp van verschillende websites en na een hoop pizza’s waren we zover. Het was geen straf hoor om zo vaak pizza te maken. En te eten. Want elke pizza is nog steeds beter als geen pizza. Zeker als je hem zelf gemaakt hebt.

Pizzadeeg voor een Amerikaanse pizza

Het deeg voor zo’n dikke pizza is anders dan die van dunne pizza’s. Dit deeg is veel vochtiger. Zou je dezelfde verhouding water gebruiken dan krijg je een hele zware dikke koek waar niet doorheen te komen is.

Daarom maak je een deeg met veel meer water. Hierdoor krijg je een bodem die veel luchtiger is. We gebruiken ook geen speciaal pizzameel voor dit recept. Doen we ook niet bij ander pizzadeeg. We zien de voordelen niet echt terug in de pizza. Wat belangrijker is hoe je het deeg behandelt.

Je moet de bodem zichzelf zo veel als mogelijk laten vormen door middel van zwaartekracht en weinig druk van de handen en al helemaal geen deegroller. Wij maken in dit recept gebruik van de zogenaamde “No Knead pizza dough van Jim Lahey”. En zoals de naam al doet vermoeden hoef je dit deeg dus helemaal niet te kneden. Perfect.

Ingrediënten voor pizzadeeg

  • 400 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 275 gram water
  • 8 gram olijfolie

Je ziet dat we alles afwegen in dit recept. Ook het water. Pizza is een serieuze zaak en elke soort pizza heeft een ander deeg recept. Het is van belang dat je de verhoudingen goed afweegt om het perfecte deeg te krijgen. Dus zorg voor een goede digitale keukenweegschaal.

Dit recept maakt het deeg voor 1 flinke pizza met een diameter van 30 cm. Met een Amerikaanse pizza met een diameter van 30 cm kan je drie man voeden. Of twee hongerige of één vreetschuur.

Gietijzeren skillets kan je kopen in veel verschillende maten. En elke maat heeft weer een ander formaat deegbol nodig. Wij hebben een aantal maten in een handig tabelletje staan. Het is geen probleem als je skillet iets groter of kleiner is dan deze maten dan krijg je dus gewoon een iets dunnere of dikkere bodem. Dat is logisch.

Maat skillet Bloem Zout Gist Water Olijfolie
50 cm 1112 gram 28 gram 19 gram 765 gram 22 gram
40 cm 712 gram 18 gram 12 gram 490 gram 14 gram
35 cm 544 gram 14 gram 10 gram 374 gram 11 gram
30 cm 400 gram 10 gram 7 gram 275 gram 8 gram
25 cm 276 gram 7 gram 5 gram 190 gram 5 gram
20 cm 180 gram 4 gram 3 gram 124 gram 4 gram

Bereiding van pizzadeeg

Let je goed op want het is voorbij voordat je er erg in hebt. Neem een flinke kom. En dan bedoelen we flink. Het deeg gaat rijzen en heeft de ruimte nodig.

Mix de bloem, zout, gist, water en olijfolie net zo lang tot je geen droge bloem meer ziet. Wat je ziet is een groffe bal deeg. Dit is precies wat het moet zijn.

Sluit de kom af met vershoudfolie en laat de kom staan op kamertemperatuur. Het deeg moet zo minstens 8 uur staan maar langer mag ook. Sterker nog, de bodem wordt er alleen maar beter door.

Zo ziet het deeg er uit na 18 uur rijzen. Zover ben je nog niet. Eerst ga je de gietijzeren skillet tevoorschijn halen.

Een Amerikaanse pizza bak je niet op een pizzasteen

Deze dikke pizza’s bak je niet op een steen maar in een gietijzeren skillet. Het zachte deeg krijgt zo echt een prachtige korst. Dat wil trouwens niet zeggen dat we helemaal geen pizzasteen nodig hebben want dat is wel zo. Maar daarover later meer.

Eerst willen we dat je je gietijzeren skillet uit die koude schuur haalt zodat hij een beetje op temperatuur kan komen. Heb je een hele nieuwe dan moet je even kijken of deze al voorzien is van een coating. Was in beide gevallen de pan met wat warm water en een beetje zeep.

Kan je op de verpakking niet vinden of de pan al een coating heeft of ziet de pan er erg mat uit dan heb je nog genoeg tijd om dit te doen. Het proces is heel makkelijk en we hebben een uitgebreide uitleg over het coaten van een gietijzeren pan.

Verdere verwerking van het deeg

Als het zover is dat het deeg naar je zin is na 8 uur of langer dan gaan we het deeg verder verwerken. Doe flink wat bloem op je handen en haal het deeg uit de kom. Je maakt nu een bol door het deeg van boven rondom onder de bol te vouwen net zolang tot je een gladde bol krijgt. De bol deeg kan je ook een paar dagen van tevoren maken. Dan doe je de bal in een afsluitbare ziplockzak en leg je hem in de vriezer. 4 uur voordat je de pizza wil maken haal je hem uit de vriezer.

Nu neem je je skillet en smeer je hem in met olijfolie. De bol leg je in het midden en druk je voorzichtig met je vingertoppen in een schijf. Het deeg hoeft nog niet de hele bodem te vullen. Dat komt zo wel. Sluit de skillet af met vershoudfolie en laat het zo anderhalf tot 2 uur staan.

Als je het deeg de 2e keer laat rijzen dan heb je de tijd om de barbecue voor te bereiden.

Maak van je barbecue een pizzaoven

Een barbecue is perfect voor het bereiden van een pizza want de hoge hitte die je kunt bereiken is precies wat je nodig hebt voor een goede pizza. Wij maken gebruik van een kamado omdat het keramiek van de ketel een grandioze pizzaoven maakt.

Dat wil niet zeggen dat het niet zou lukken op een ketelbarbecue. Het dunne deksel straalt alleen lang niet zoveel warmte uit waardoor je dus een langere bereiding nodig hebt op een lagere temperatuur om hetzelfde resultaat te krijgen.

Om de juiste hitteverdeling in de barbecue te krijgen hebben we meerdere opstellingen geprobeerd maar dit is volgens ons de beste. Je plaatst je rooster op de bovenste stand en daarop leg je je platesetter.

Hierboven komt dan je pizzasteen met daartussen een ruimte. Wij gebruikten daarvoor van die versterkingshoekjes die je bij elke bouwmarkt kunt halen. Wat je er ook tussen zet, je moet ervoor zorgen dat er ongeveer een ruimte ontstaat van 3 tot 5 cm.

De platesetter en pizzasteen werken als schild tegen de directe hitte van de houtskool. Als je de pan direct boven de houtskool zou plaatsen dan zou de bodem al verbrand zijn terwijl de kaas nog niet eens gesmolten is.

Nu je weet hoe de hele opstelling moet kun je de kamado aansteken en zorgen dat je een keteltemperatuur krijgt van 300 tot 350°C. Zo gauw als de barbecue stabiel is dan kan je de pizza gaan beleggen.

De Amerikaanse pizza beleggen

Het deeg heeft nu bijna de hele skillet gevuld. Hier en daar zul je nog even moeten helpen door het zachtjes in de hoeken te drukken. Zie je erg grote bellen in je deeg dan is het beter om die lek te steken. Deze bellen worden alleen maar groter en zullen het beleg van de pizza duwen.

Het deeg lijkt, en is heel grof. Maar dat is precies wat we willen. Nu mag je de pizza beleggen. Deze bodem kan een hele hoop dragen dus leef je uit. Probeer alleen niet te veel druk op het deeg uit te oefenen. Je bent uren bezig geweest om het luchtig te krijgen en dat wil je zo houden.

Wat je er ook op gooit, vergeet niet de kaas. Mozzarella is altijd goed maar je kunt ook een combinatie maken van verschillende kazen. In Nederland hebben we heerlijke kazenAls je mozzarella gebruikt dan kan je het beste droge mozzarella gebruiken in plaats van de bolletjes in een zakje die je bij de super vindt. Deze bevatten erg veel vocht waardoor de kans ontstaat dat de bodem weer klef en nat wordt.

De pizza mag in de barbecue

Zet de skillet op de pizzasteen en sluit het deksel. Het is nu zaak dat je hem er pas weer uithaalt als de pizza klaar is. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Ondertussen hou je de pizza wel in de gaten om te kijken of het niet te hard gaat.

Je hebt natuurlijk geen doorzichtig deksel dus moet je af en toe even een lichtje laten schijnen door de luchtafvoer of de margrietschijf. Zo hou je het deksel dicht en blijft alle warmte lekker binnen.

Als de bovenkant naar je zin is dan check je even snel de bodem door met een mes de pizza uit de pan te wippen en te kijken. Hou er rekening mee dat de pan nog best een poosje goed heet blijft dus als de bodem bijna goed genoeg is dan mag de skillet met de pizza er af en laat je hem nog even staan om de bodem perfect te krijgen. Zo kan de kaas ook weer een beetje afkoelen zodat het niet van de pizza af loopt bij het aansnijden.

Als de pizza een beetje is afgekoeld dan haal je de pizza uit de pan en snij je hem in stukken. Laat aan iedereen de bodem zien. Dat is al de helft van de smaak.

Nu je weet hoe je een dikke Amerikaanse pizza maakt is het tijd om te gaan experimenteren met verschillende smaken. Je weet waarschijnlijk zelf wel wat je lekker vindt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook