Barbecook Optima Ceram II

Optima-Ceram-II

Het merk Barbecook is in 1985 gestart met een barbecue waar je, volgens Barbecook, efficiënt en veilig op moet kunnen barbecueën.

Zij hebben een aanmaaksysteem ontwikkeld die wij kennen als een brikettenstarter, maar nu ingebouwd in de barbecue zelf: Het Barbecook QuickStart Systeem.

Wij hebben de Barbecook Optima Ceram II barbecue onderworpen aan een globale test in de hoop dat jij als lezer er wat aan hebt bij de aankoop van een barbecue.

Kwaliteit BBQ

Bij het uitpakken van de doos zien we dat het emaille op de Optima Ceram II van een goede kwaliteit lijkt te zijn voor een barbecue in deze prijsklasse. Vaak is de laag bij de goedkopere barbecues erg dun waardoor de randen snel beschadigen en kaal worden. Emaille creëert een roest- en hittebestendige laag die een barbecue beschermt en het is belangrijk dat alles goed bedekt is. Emaille is ook makkelijk schoon te maken in tegenstelling tot bijvoorbeeld RVS.

Het grillrooster

De Optima Ceram II heeft een verchroomd barbecuerooster met mooie lange handvatten. Je hoeft gelukkig dus niet met losse klemmen of klauwen te werken zoals je wel eens ziet bij goedkopere barbecues.

Makkelijk in elkaar te zetten

Het in elkaar zetten is prima te doen en makkelijker dan de gemiddelde IKEA kast. Een paar schroeven en je bent klaar. Er is echter wel wat gereedschap bij nodig dat niet bijgeleverd wordt. Maar een kruiskop schroevendraaier en wat steek- of ringsleutels zijn genoeg en een beetje handige man of vrouw heeft dit zeker in huis. Om de poot te bevestigen aan de waterbak zou een pijpsleutel erg handig zijn.

Wij hebben echter wel één minpuntje. De ringen voor de boutjes die meegeleverd zijn, zouden net wat groter mogen zijn. Als je de schroeven strak aandraait, heb je de mogelijkheid dat je de kleine ring door het gat heen trekt.

klemmen-Optima-Ceram-II

Erg belangrijk

De klemmen waarmee je de poot aan de waterbak bevestigt, moeten goed strak staan. Dit is makkelijk aan te passen en wordt duidelijk beschreven in de gebruiksaanwijzing. Doe je dit niet dan is de barbecue instabiel. In de beschrijving en in het filmpje op de site van Barbecook gieten ze water in de poot en dat is alleen al handig om de stabiliteit te verbeteren. Het maakt een wereld van verschil en vormt het een goede stevige constructie.

Hoe groot is de barbecue?

Optima-Ceram-II-van-boven

De grootte van het grillrooster ,Ø43 cm, is goed voor 6 personen. Al kan je niet het hele rooster gebruiken voor direct grillen omdat de kolen altijd in het midden liggen, wat ervoor zorgt dat de randen altijd koeler zijn. Daarom is het dus lastig om grotere stukken vlees te grillen. Maar het is wel weer handig om bijvoorbeeld een mooi rondje te maken met sateh waarbij de stokjes naar de buitenkant liggen zonder dat ze verbranden. Je kan er overigens prima een flinke T-bone op kwijt. Maar een complete streng spareribs moet je echt in stukken gaan snijden.

De Optima Ceram II heeft niet veel ruimte nodig

De Barbecook Optima Ceram II staat niet meer in de weg dan welke andere barbecue en kan bij geen gebruik goed in een hoek geplaatst worden onder een hoes. Door de gemonteerde beugel is hij, eenmaal afgekoeld, makkelijk te tillen en zet je hem zo aan de kant.

Goed opletten waar je de barbecue neerzet

Dat is natuurlijk altijd belangrijk maar de Optima Ceram II is, door het ontbreken van wielen, tijdens het barbecueën niet te verplaatsen. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk maar je komt er altijd te laat achter, na het aansteken dus, dat de barbecue te dicht op de appelboom staat.

Gebruiksaanwijzing

Bij de Barbecook Optima Ceram II zit een duidelijke Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Ook staat er op de site een handig filmpje dat in een paar minuten uitlegt hoe alles in elkaar gezet, aangestoken en afgebroken moet worden.

De Optima Ceram II steek je makkelijk aan

De Optima serie van Barbecook heeft een QuickStart-systeem. Dit is een briketten starter in de poot van de barbecue. Zo zijn de kooltjes met enkel een paar proppen papier en een lange lucifer binnen een kwartier mooi grijs en kan je meteen beginnen. Dus je hebt geen aanmaakblokjes en zeker geen spiritus nodig.

Het papier zorgt wel voor een flinke rookontwikkeling maar dan weten de buren ook dat je gaat barbecueen.

De temperatuur is makkelijk te sturen

luchttoevoer-Optima-Ceram-II

Door het ontwerp van de Barbecook barbecues kan je door middel van een schuif in de poot de aanvoer van lucht goed regelen, waardoor je makkelijk de temperatuur van de kolen kunt sturen. Dit helpt enorm bij het in stand houden van je gloeiende kolen.

Houd wel goed in de gaten dat het grondrooster onder in de kom waar je de kolen plaatst open blijft door af en toe in de kooltjes te poeren. De gaatjes zijn klein genoeg om verstopt te kunnen raken door de as en dan doven heel langzaam de kooltjes.

Wordt de Optima Ceram II heet genoeg?

Bij dit type barbecue is er geen deksel en raak je een hoop hitte kwijt, waardoor de Optima in de standaard opstelling minder geschikt is om grotere stukken vlees of een hele kip te barbecueën. Maar daar is deze barbecue ook niet echt voor bedoeld. Deze barbecues maken gebruik van directe hitte en worden zo heet als mogelijk is met de hoeveelheid kolen die je onder het rooster hebt liggen.

Deze barbecue is dus ook niet bedoelt voor low en slow barbecueën. Officieel heet het grillen wat je hier doet. Mocht je wel snel wat minder hitte nodig hebben, dan plaats je het grillrooster wat hoger en sluit je de luchttoevoer. En dan kan je even rustig wat anders doen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je worstjes verbranden.

Barbecook-dome

De Dome

Bij Barbecook hebben ze een extra accessoire, de Dome, die het probleem van het ontbreken van een deksel oplost. De Dome reflecteert de hitte van onderaf waardoor het vlees of bijvoorbeeld een pizza ook aan de bovenkant goed gaar moet worden. Dit gaat best goed zoals we in een andere review laten zien.

Makkelijk schoon te maken

Aan het eind van het barbecuefeestje licht je het grondrooster met een tang of schroevendraaier en veeg je de opgebrande kolen de poot in. Doordat daar water in gegoten is gaan alle nog smeulende kooltjes meteen uit en is alles ook vrijwel direct koel. Als je vervolgens de bovenkant van de barbecue los klikt dan giet je de inhoud van de poot eruit en ben je klaar.

Wanneer je vervolgens weer de barbecue op de poot wilt monteren dan raden wij het aan om een paar extra handjes te vragen. Al is het alleen maar om de klemmen open te houden.

Veiligheid

Zo’n hoge barbecue op een redelijke smalle voet leek ons wat spannend maar dat valt alleszins mee. Natuurlijk is het sowieso niet handig om tegen een barbecue aan te lopen maar de Optima Ceram II staat van zichzelf goed stevig. Voor meer stabiliteit raden wij aan om water in de voet gieten.

In de beschrijving staat dat als de barbecue mocht omvallen het water uit de poot de gloeiende kolen blust. Dan moet de barbecue wel heel mooi vallen want als zo’n hoge toren omvalt liggen de kolen zeker een meter of meer verwijdert van de barbecue. Maar wees niet bang, deze barbecue valt zeker niet zomaar om.

Pluspunten

Het QuickStart-systeem zorgt ervoor dat je barbecue snel aan is. Het QuickStop-systeem zorgt dat de smeulende kooltjes snel uit zijn door het water in de voet. Alle onderdelen zijn goed geëmailleerd. De barbecue heeft een fijne hoogte om te barbecueën zonder dat alles onstabiel wordt. De aanvoer van lucht is ruim voldoende en goed te sturen.

Minpunten

De barbecue heeft geen wielen om hem te verplaatsen en is door de opstelling van de kolen niet geschikt voor grotere stukken vlees. Het grondrooster onderin de kom waar de kolen in liggen trekt na 1 keer barbecueën al krom. Niet onbruikbaar krom maar wel duidelijk krom.

Conclusie

De Barbecook Optima Ceram II is een goede barbecue voor de beginnende barbecueër die helemaal geen zin heeft om lastig te gaan doen met low en slow, maar bij goed weer, of iets minder, een paar stokjes sateh of een hamburger te grillen. De Optima Ceram II is groot genoeg voor een gemiddelde familie met aanhang. En erg makkelijk in gebruik.

In combinatie met de Dome en een pizzasteen kan je geweldige pizza’s maken.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving