Barbecue en bier pairing

In samenwerking met

Er is geen betere combinatie te vinden dan barbecue en bier. In vergelijking met wijn is de keuze van verschillende smaaksoorten bier veel groter en bier is minder delicaat waardoor er zelfs bij iets ordinairs als barbecue een heerlijk biertje te vinden is. Je kan een bier pairing maken bij haute cuisine of bij een schaal met pittige kippenvleugels.

Het juiste biertje naast een gerecht plaatsen kan je hele eet ervaring verbeteren. Maar er zijn eindeloos veel bieren om uit te kiezen bij de slijter en dat maakt het soms lastig. Hoe vind je die perfecte stout uit de rijen speciaal bier bij de slijter die bij je Carolina spareribs past.

Beer in a Box

Beer in a Box maakt dit allemaal een stuk makkelijker. Zij hebben de keuze van de beste biertjes al gemaakt en sturen die elke maand naar je op. Op deze manier word je elke keer verrast met heerlijk bier die je waarschijnlijk nooit zelf gevonden had. Al was het alleen maar omdat zij ook nog al die heerlijke biertjes van kleine brouwerijen hebben gevonden die je niet bij elke slijter kan vinden.

Welk biertje past bij jouw barbecue recept?

Er is een verscheidenheid aan bieren die heel mooi passen bij de veelvoorkomende smaken van BBQ. Het belangrijkste om te onthouden is dat je een bier wilt kiezen dat de smaken van je BBQ in evenwicht brengt. Een bier met exact dezelfde vergelijkbare smaken gaat gewoon verloren.

En het tweede dat je in de gaten moet houden is de zwaarte van het bier. Deze wil je matchen met de zwaarte van het eten. KIP of zeevruchten passen bijvoorbeeld goed bij de lichtere bieren, terwijl een dikke steak of wild beter past bij zwaardere bieren.

Hoe doe je een geslaagde beer pairing

Er zijn wat ons betreft 3 manieren om een beer pairing te maken met jouw barbecue gerecht.

Zoek het contrast

Het is goed om een biertje te kiezen met een profiel dat het tegenovergestelde is van hetgeen dat op je bord ligt. Deze manier van combineren laat je nadenken over de gebruikte ingrediënten en de bereidingswijze.

Zo past een fris witbiertje heel goed bij een pittig Indiaas gerecht. Een bittere pale ale bij rokerig-zoete smaken van barbecue en een donkere stout bij een stevige chili. Zo kan je een zoet gerecht combineren met een bitter of zuur bier. Een zouter gerecht met zoet of zuur bier.

Seizoensbier koppelen aan seizoensgerechten

Net als fruit, vlees en groenten is je bierkeuze waarschijnlijk ook afhankelijk van het seizoen (of weer). Als de herfst begint dan grijpen wij al snel een bokbier uit het schap. Zomers lusten we graag een witbiertje. Dat is dan vaak in lijn met de recepten die je op de barbecue maakt. Zomers ga je geen zware stoofschotels maken en in de winter heb je niet vaak spiesjes of gegrilde vis op het rooster liggen.

Drink wat je lekker vindt

Een derde manier is gewoon het biertje te drinken dat je lekker vindt. Zolang de zwaarte van het bier niet het gerecht overtreft mag je drinken wat je wil.

Daarom ga je geen diepdonkere stout drinken bij een gegrild stukje vis. Terwijl deze zelfde stout wel weer perfect past bij oesters. Maar ben je geen fan van stout dan zal je deze perfecte combinatie nog steeds niet kunnen waarderen. Dan kan je beter een mooie oud bruin pakken als dat meer je smaak is.

Weet je nog niet wat je lekker vindt dan heeft De Beer een smaaktest online zodat jij er achter kan komen welke stijl bier je zou kunnen bestellen bij De Beer.

Barbecue en bier pairing volgens de BBQ-Helden

Wij hebben een handig lijstje gemaakt met de meest voorkomende barbecue gerechten met het soort bier dat er volgens ons goed bij past. Dit zijn onze aanbevelingen waar je je natuurlijk helemaal niet aan hoeft te houden maar het is volgens ons een goed begin.

Hamburger en bier pairing

Een goede hamburger is een combinatie van smaken. Het zoute en het hartige van het vlees, het zuur van de ui en augurk en het zoete van de saus. Daar past als contrast heel goed een bitter biertje bij als een IPA of Pale Ale of zelfs een iets zoetere Amber.

De donkere bieren zoals de Porter of een Stout passen goed bij de burgers met ingrediënten als beenmerg en brie.

Een zuurdere Weisse of Lambiek zou heel goed kunnen passen bij de klassiekere burgers zodat je het rundvlees goed blijft proeven. Weet je nog niet wat voor hamburgers het gaan worden dan ga je voor een lekker fris biertje als Saison of misschien Oud Bruin.

Steak en bier pairing

Een goede kwaliteit steak is goed te combineren met een donkerder bier. Een Stout is bijvoorbeeld de perfecte aanvulling op rood vlees.

Ben je niet zo gek op Stout of Porter dan kan je ook kiezen voor een Dubbel of Bock. Zeker met magere steaks als ossenhaas die wat zout nodig hebben om op smaak gebracht te worden.

Wil je een goede tegenhanger dan neem je een zuurdere IPA of Weisse die weer goed past bij gegrild mager rundvlees.

Hou je meer van de vettere steaks als ribeye dan mogen de smaken ook wat krachtiger Zoals een Blond of Brut.

Gegrilde kip en bier pairing

De klassieke gegrilde kip op smaak gebracht met peper en zout of wat verse Italiaanse kruiden combineer je bijvoorbeeld met een Saison.

Of misschien een Amber als je het wat chiquer wil.

Pittige kippenvleugels en bier pairing

Ben je een Hot Ones liefhebber en kunnen je kippenvleugels niet heet genoeg, dan ben je geholpen met een lekker licht biertje dat de hitte kan balanceren.

BBQ kip en bier pairing

Hou je van Amerikaanse zoete barbecue smaken dan zet je daar een zuurdere Lambiek of IPA naast.

Probeer ook eens licht bitter bier als Amber lager of een Pale Ale.

Vis en bier pairing

Vis van de barbecue heeft over het algemeen lichte smaken die je goed combineert met lichte bieren met een laag alcohol percentage.

Vettere vis als makreel en forel smaken het best met een droge lager of witbier.

Bij gegrilde vis mag je weer wat meer karamel smaken als Amber lager of dunkel weizen drinken. Zolang het alcoholpercentage maar niet te hoog is.

Gefrituurde vis gaat weer goed samen met zuurdere bieren als Lambiek en Gose.

Zalm en kreeft is wat steviger van smaak dus mag het bier ook een stapje steviger. Een Pale Ale voor de bittere keuze of een zoetere Oud Bruin past goed bij zalm zeker als je een zoetere saus hebt gebruikt.

Hou je van oesters? Probeer eens een mooie stout. Je weet niet wat je meemaakt.

Pulled pork en spareribs en bier pairing

Amerikaanse bbq met veel bbq saus combineert goed met IPA. De bittere smaken passen goed bij de zoete en rokerige bbq.

Is de gebruikte saus wat zuurder zoals Carolina bbq dan passen de heftigere koffie en chocola smaken van Porter en Stout goed.

Karbonades en bier pairing

Bij een mooie dikke karbonade of wat vettere Iberico past een licht fruitig bier zoals een Weizen of Saison.

Ook kan je kiezen voor een iets sterkere Blond of Tripel.

Worst en hotdogs en bier pairing

Met worst of hotdogs grijp je naar een mooi Duits biertje of een Amber of Brown Lager. Heel cliché en dat is niet voor niets.

Gerookte worst en bier pairing

Met een gerookte worst kiezen wij voor Bruin bier met wat meer mout smaken als Dubbel, Tripel of zelfs Quadrupel.

Brisket en bier pairing

Brisket en Stout is een match made in heaven. De gebrande mout smaken met chocola en karamel smaken geweldig bij de vette rooksmaken vooral als je veel zwarte peper hebt gebruikt in de dry rub.

Ben je daar niet van dan kan je ook een zuurdere Gueze of Lambiek proberen.

Groenten en bier pairing

Wil je wat groenten toevoegen dan combineer je die met lichtere bieren zoals Witbier of Gemberbier.

Groenten met meer aardse smaak zoals aubergine en champignons smaken heerlijk bij een milde Schwarzbier.

Pas op met hele bittere bieren als Stout en IPA. Die overtreffen heel snel de smaak van de groenten. Maar een milde Porter is misschien wel een gedurfde keuze bij gegrilde groenten waar de zoetere smaak wat meer naar boven komt.

Lamsvlees pairing

Lam ligt een beetje tussen kip en rundvlees wat betreft smaak. Een stevige Stout of Porter past goed bij een gerookte lamsschouder.

Een delicater stuk lamsrack past weer goed naast een Bock of Dubbel.

Wild bier pairing

Met intens smakend wild op tafel kan je ook kiezen voor de wat stevige biersoorten met een hoger alcohol percentage.

Bij hert zetten we graag een Dunkel.

Maar ook een Weizen met wat meer fruitsmaken past heel goed bij het vaak zwaarder smakende vlees.

Een Stout met wat stevige karamel smaken past goed bij gegrild wild zwijn.

Pizza en bier pairing

Er zijn bijna net zoveel soorten pizza als dat er soorten bier zijn. Maar pizza is zelden zo heftig van smaak dat er hele zware biersoorten bij passen.

Pale Ales passen goed bij de pizza’s voor kaasliefhebbers.

Ben je meer van de mildere pizza’s als de margarita of misschien zelfs vegetarische pizza’s dan kan je er een ongefilterde Lager of Dunkel naast zetten.

Een pizza met zeevruchten als tonijn, garnalen of zalm smaakt heerlijk met een zuurdere Weisse of Lambiek.

Algemene barbecue en bier pairing

Kan je geen keuze maken of heb je van alles op de barbecue liggen dan haal je een combinatie van wat frisse en wat donkerdere bieren in huis. Zolang het alcoholpercentage niet te hoog is kan je dan alle kanten op. Bij de gegrilde en pittige gerechten serveer je dan de frissere bieren als Blond en Lager en bij het gerookte vlees kan je dan een bock of amber bier serveren.

Hoe kom je aan dat heerlijke bier

Bij De Beer en het werkt als volgt:

  • Je kiest de hoeveelheid bier die je elke maand wil ontvangen.
  • Je geeft je smaak door of je laat je verrassen (De Beer weet heel goed wat lekker is).
  • Dan beslis je hoe vaak je zo’n mooi pakket bier opgestuurd wil hebben.

Daarna hoef je alleen nog maar te genieten.

De Beer belooft je 4 dingen.

  1. Je krijgt alleen bier binnen je smaak. Wel zo lekker.
  2. Je weet niet welk bier je krijgt. Dat moet je leuk vinden.
  3. Je hoeft nooit meer zelf op zoek naar lekker bier. De Beer is al op zoek geweest voor je.
  4. En je krijgt nooit hetzelfde bier in je box. Zo ontdek je steeds meer bier.

En als je dan zo’n prachtig assortiment speciaal bieren in je koelkast hebt staan dan wil je daar dus optimaal van genieten. Dan steek je de barbecue aan, bereid een prachtig stuk vlees en trekt een mooi biertje open.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je met een lidmaatschap van Beer in a Box je biersmaak uitbreidt en elke maand verrast wordt met de lekkerste biertjes om jouw barbecue feestje nog beter te maken.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook