barbecueën op een zoutsteen

skirtsteak-op-zoutsteen-3Een zout plancha of zoutsteen gebruik je om op te koken. We zagen ze wel eens liggen maar wisten niet goed hoe ze te gebruiken. Wij waren bij een demonstratie van een Afrikaanse braai en zagen een zoutsteen liggen. Toen begrepen we dat de zoutplank zelf heet genoeg moet zijn om op te grillen in plaats van dat je indirect gaart. Met deze informatie gingen we aan de slag. We hebben een steen van Don Marcos meegenomen en kregen er later één van Crystal Salt.

Wat is nou een zoutsteen

Zo’n zoutsteen komt uit zoutvlaktes in het Himalaya gebied in Pakistan. Ze worden daar als enorme blokken gemijnd en dan gezaagd tot verschillende vormen. Ze zijn prachtig roze gemarmerd en het is bijna zonde om te gebruiken.

himalayan-zoutsteen

Deze zoutstenen zijn nagenoeg niet poreus en zo hard dat ze verhit kunnen worden tot ruim 350 graden. Tijdens de bereiding zal het zout van de steen het gerecht op smaak brengen. Omdat de steen zo hard is, is de hoeveelheid zout die van de steen af komt minder dan gedacht.

Samen met andere mineralen die in de steen zitten, geeft dit een complexere smaak dan zout alleen. We zullen hier stap voor stap uitleggen hoe je zo’n zoutsteen kan gebruiken om meerdere gerechten te bereiden.

Een zoutsteen opwarmen

Het blok zout moet je langzaamaan opwarmen als een pizzasteen. Omdat de steen zo hard is, zou deze bij te snelle verhitting kunnen barsten en dan heb je 2 stenen. En dat hebben we mee mogen maken.

Nadat we dachten dat de steen warm genoeg was om een hogere hitte te kunnen verdragen schoven we hem door recht boven een laag gloeiende Greek Fire briketten. Dat was net iets teveel van het goede en nog geen 20 seconden later schoten de brokjes door de barbecue.

gebroken-zoutsteen

Hoe gebruik je een zoutsteen

Zorg voor een barbecue met 2 of 3 zones. 1 zone met veel hitte, 1 zone zonder hitte en, als het kan, 1 zone met gemiddelde hitte. Warm de zoutsteen indirect op in de koudste zone de eerste 10-15 minuten.

Daarna schuif je hem steeds iets dichter naar de hetere zone. Na een half uur ligt de steen vol boven de heetste zone. Je weet dat de steen heet genoeg is als je er een druppel water op gooit en deze meteen begint te dansen.

Wat bereid je op een zoutsteen

Eigenlijk alles wat snel bereid of rare gegeten kan worden is geschikt voor op de zoutsteen en de rest kan eronder. Jawel, eronder. Dus steak, vis, groentes maar ook kip, geen hele, of hamburgers kunnen allemaal een unieke smaak krijgen door bereiding op een zoutsteen.

Een mooi stuk vlees dat snel bereid kan en moet worden is een middenrif of skirtsteak. Deze snij je dun in reepjes haaks op de draad en gril je in een paar seconden rare. Jawel een paar seconden.

skirtsteak-op-zoutsteen-2Een leuk idee is om een kleinere barbecue op tafel te zetten om dan onder het genot van een drankje met een groepje kleine stukjes steak te bakken op een zoutsteen. Serveer het vlees met mooi brood en geniet.

skirtsteak-en-broodEen kippenpoot of kippendij kan je heel mooi bereiden onder een zoutsteen. De zoutsteen verhit je zoals hierboven beschreven en leg je dan opzij aan de koelere kant. Nu leg je de kippendij op het rooster boven de hete zone. De hete zoutsteen leg je nu bovenop de kip.

kip-onder-zoutsteen-2Na een minuut of 10 zonder te keren is de kip klaar en heeft een prachtig goudbruin huidje. Check nog wel even de kerntemperatuur. Is deze nog te laag, hij moet zeker 70ºC in de borst zijn en 80 tot 85°C in de poot, dan leg je de kip nog even indirect met het deksel dicht totdat de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

kip-nagaren

Een zoutsteen schoonmaken na het barbecueën

Als je klaar bent, ziet je zoutsteen er ongeveer zo uit.

zoutsteen-viesMaak hem nog niet schoon maar laat de steen eerst afkoelen. Dat duurt net zo lang als dat het duurde om hem op te warmen. Als de steen weer op kamertemperatuur is, neem je een schoon schuurborsteltje en borstel je alle vuil met een beetje warm water van de plak.

zoutsteen-schoonDaarna droog je hem af met een stuk keukenpapier en berg je hem droog op. Bijvoorbeeld in een keukenla.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook