Barbecueën op een plankje

Indirect barbecueën en roken tegelijkertijd, dat doe je met een rookplankje. Wil je wel eens gaan roken op de barbecue en vind je het misschien nog een beetje eng dan is barbecueën op een plankje heel mooi om mee te beginnen. Deze manier van bereiden is niet zo heel lastig om onder de knie te krijgen en geeft een heel mooi resultaat.

Barbecueën op een plankje is als bakken in een pan behalve dat het plankje dus een rooksmaak toevoegt aan je gerecht. Het plankje is van oorsprong bedoeld om vis te bereiden. Vis is van zichzelf wat kwetsbaar en moet daarom voorzichtig behandeld worden. Het plankje zorgt voor een stabiele ondergrond waar je de vis de hele bereiding op kan laten liggen.

Over het algemeen vind je plankjes van cederhout maar het staat je natuurlijk vrij om andere houtsoorten te gebruiken. Zolang deze maar goed geschuurd en verder niet behandelt zijn.

De voorbereiding van een ceder plank

Kijk eerst hoe groot jouw barbecue is. De plank moet niet groter zijn dan de helft van je grillrooster. Dus heb je bijvoorbeeld een Weber Go Anywhere dan zaag je een plank doormidden. Schuur de randjes een beetje op zodat je later geen splinters hoeft te eten.

Voorheen weekten we de planken altijd een paar uur voordat ze de barbecue op gingen. Dit doen we niet meer. Je bent dan namelijk niet aan het roken maar aan het stomen en omdat het niet nodig is. Als je het deksel tijdens het bereiden dicht houdt dan zal de plank niet gaan branden.

cederhoutenplank-eerst-in-laten-branden

Je hebt een barbecue nodig met 2 zones. De ene helft van de barbecue heeft een laag gloeiende briketten en de andere helft een paar verspreide briketten. Heb je een gasbarbecue dan zet je aan 1 kant de branders open en aan de andere kant de vlam op zijn laagst.

De bedoeling is dat je gerecht indirect verhit wordt door de plank en wij vinden het dan ook niet nodig dat je de plank voor niets verbrand. De plank hoeft alleen maar te roken.

Leg de plank direct boven de hete kant en laat deze net zo lang liggen totdat de onderkant donker word en begint te roken. Nu draai je de plank om en leg je hem boven het koelere gedeelte.

tonijn-met-spinazie-op-de-Weber-Go-Anywhere

De bereiding op een ceder plank

Leg je vlees of vis op op de verkleurde plank en sluit de barbecue. Deze methode zorgt voor een snelle en directe rook- en houtsmaak in je gerecht. Natuurlijk is het mogelijk om de plank rechtstreeks boven direct hitte te gebruiken, maar dan kan je er zeker van zijn dat je de plank maar 1 keer kan gebruiken.

Nu laat je je vlees of vis liggen tot de gewenste kerntemperatuur bereikt is. Is je vlees of vis gaar dan mag het van de plank en haal je de plank van de barbecue. Omdat de bereiding volledig indirect was kunnen sommige vlees of vissoorten nog wel wat directe hitte gebruiken. Een hamburger mag wel een krokant korstje hebben.

hamburgers-op-cederhouten-plankDe plank kan je net zo vaak gebruiken als dat de plank het uithoudt. Dus heeft de plank nog enigszins zijn vorm en zijn de gaten er niet ingebrand, dan is die nog goed genoeg om te gebruiken. Maak de plank schoon met warm water en een schuursponsje zonder afwasmiddel.

Zitten er daarna nog restjes eten vastgekoekt dan neem je een stukje schuurpapier en schuur je de plank licht op totdat deze schoon is. Nu is het van belang dat je de plank goed laat drogen voordat je hem opbergt anders gaat hij schimmelen.

ceder-plank-schoongemaaktBarbecueën op een plank is heel makkelijk en geschikt voor veel verschillende gerechten. Behalve de gerechten die zich meer lenen voor erg hete en snelle bereiding zoals steak of karbonade kan je er echt van alles op gooien. Probeer eens tonijn, kaas, hamburgers of gevulde paddenstoelen. De gebruikelijke zalm op een plank kan altijd nog.

Al zie je eigenlijk alleen maar Ceder houten planken die geschikt zijn voor de meeste vissoorten, toch lijkt het ons beter om voor verschillende soorten gerechten ook verschillende soorten hout te gebruiken. Zo is rundvlees meer gebaat bij bijvoorbeeld eikenhout en zal varkensvlees of kip genoeg hebben aan een milde fruitsoort zoals appel of kersenhout. Maar omdat deze planken niet overal te koop zullen zijn, moet je daar zelf naar op zoek.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook