Braai – Jan Braai

braai-jan-braai-1

“Het braaigebied, 3 meter rond de braai, is verboden voor vrouwen.” Zo, dat zet de toon. Dit is 1 van de 10 regels van Jan Braai waar dit boek mee begint. En de rest van de regels zijn zeker zo nuttig en informatief.

Wij kregen het boek Braai van Jan Braai in ons handen via uitgeverij Marmer. Nou kenden we Jan Braai al van de leuke filmpjes op zijn Facebook pagina. Daar laat hij in filmpjes van een minuut precies zien hoe je iets makkelijks op de barbecue kan bereiden. Dus een introductie was niet nodig.

Het boek heeft als subtitel, alles over het echte barbecueën. En dat is natuurlijk voor echte barbecuepuristen, vloeken in de kerk. Want dit boek gaat over Zuid-Afrikaanse barbecue en dat is volgens de purist grillen. So What!.

Omdat dit boek allemaal grillrecepten bevat heb je dus ook geen dure barbecue nodig voor de beschreven recepten. Sterker nog, Als je een kampvuur en een schoon rooster of een vlakke steen hebt, ben je al een heel eind. Dus werkelijk iedereen heeft wat aan dit boek.

braai-jan-braai-2

Jan Braai gaat er vanuit dat het barbecueën in Zuid-Afrika is ontstaan. De moderne mens heeft een miljoen jaar geleden in afrika voor het eerst vuur gemaakt en ontdekt dat vlees, dat per ongeluk in het vuur terecht kwam, lekkerder en malser werd. Door deze uitvinding konden ze noordwaarts trekken en overleven in koudere temperaturen. En zo werd het barbecueën de wereld rondgebracht.

braai-jan-braai-3

Jan dekt zich in met een enorme disclaimer wat betreft de juistheid van zijn statements. Dat is volgens ons niet nodig. Iedereen die zegt dat een barbecue niets meer hoeft te zijn dan zes bakstenen en een rooster is volgens ons goed bezig.

Het boek is opgedeeld in de gebruikelijke groepen als kip, rund en varken. Maar ook lam, vis en groenten komen ruim aan bod. En voor de dutch oven liefhebber is er ook het hoofdstuk Potjies, oftewel de gietijzeren pot.

braai-jan-braai-4

De bijna 100 recepten worden kort en overzichtelijk uitgelegd met bij elk recept een foto zodat je kan zien welke kant het op zou moeten. Bijna elk recept heeft een uitbreiding met alternatieve bereiding of ingrediënten. Altijd handig als je niet alles zomaar in huis hebt.

braai-jan-braai-5

Of je nu een doorgewinterde barbecueër bent of een echte beginner. Braai van Jan Braai nodigt echt uit om te gaan grillen. En dat wordt je heel makkelijk gemaakt omdat het gros van de recepten heel laagdrempelig zijn waarbij je geen duur gereedschap nodig hebt.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook