COOX kooktoestel review

Coox-kooktoestel

Wij kregen een mailtje van Stichting HIER Klimaatbureau met de vraag of wij geïnteresseerd waren om het Coox kooktoestel te proberen. Nu proberen wij natuurlijk graag wat uit, maar moet het wel enigszins te maken hebben met barbecue. Dat is met het Coox kooktoestel op het randje. Maar omdat met de verkoop van de Coox een goed doel wordt gesteund, besloten wij toch om de Coox te proberen.

Wat is een Coox kooktoestel

De Coox is een kooktoestel dat brandt op hout dat je bijvoorbeeld zelf in het bos hebt gevonden of in de bouwmarkt hebt gekocht. Door de vorm van de Coox maak je optimaal gebruik van het vuur. Het is in wezen een mini schoorsteen die een mooie trek realiseert, waardoor er voldoende zuurstof wordt aangevoerd en doordat de Coox goed is geïsoleerd, heb je alle hitte waar het nodig is: op het kookoppervlak.

coox-doorsnede

Hoe werkt de Coox

Je plaatst een paar aanmaakblokjes in de Coox en deze steek je aan. Nu plaats je het rekje waar je het gevonden of gekochte hout op legt. Zorg altijd dat je als volwassene in de buurt bent want brandende stokjes hout zijn ontzettend interessant voor nieuwsgierige kinderen. De Coox is nu meteen klaar voor gebruik.

Wil je een hogere temperatuur dan voeg je meer hout toe. Moet de temperatuur lager dan laat je simpelweg het vuur opbranden. Even hout er af halen kan wel, maar waar laat je het brandende stuk hout.

coox-aansteken

Je kunt op het kooktoestel niet barbecueën, maar het is wel handig om het naast de barbecue te gebruiken om sausjes mee op te warmen. Zo kan je alle ruimte op de barbecue gebruiken voor je gerechten en hoef je niet steeds naar binnen om even in de satésaus te roeren. Ook het verplicht fikkie stoken zagen we wel zitten. We blijven natuurlijk kerels.

Toen we de Coox voor het eerst brandend hadden, viel ons op dat je met weinig hout een flinke hitte kon bereiken. Dat is voor de saus niet echt handig maar om bijvoorbeeld te wokken is het perfect. Een wok op de barbecue is ook prima te doen maar zo’n pan vreet een enorme partij ruimte. Die ruimte gebruiken we liever voor een paar mooie steaks.

coox-brandend

Nu we het toch over die steaks hebben. Je kan met een klein barbecuerooster en een paar extra stukken hout grandioos een steak afgrillen. Eerst indirect op de barbecue tot bijna de gewenste kerntemperatuur en daarna kort om en om op de Coox. Helemaal zoals het hoort, neem dan niet te grote steaks. Een ossenhaas is prima te doen of een bavette in meerdere delen.

Met de Coox steun je een goed doel

De Coox is oorspronkelijk ontwikkelt om levens te redden in derde wereld landen en draagt ook nog bij aan een oplossing van het klimaatprobleem. Wereldwijd koken 2,6 miljard mensen dagelijks op open vuur. Miljoenen sterven jaarlijks aan de gevolgen hiervan. Denk aan open vuur in huisjes van hout of stro of de rookontwikkeling die bij slecht brandende haarden vrijkomt. Ook is het verbranden van hout minder vervuilend dan verbranden van briketten of houtskool. We voelen ons een beetje schuldig, een heel klein beetje maar, hoor.

Om deze redenen brengt het HIER klimaatbureau de COOX op de markt. Met elke verkoop hier wordt een COOX daar gerealiseerd.

 

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook