Met kerst wil je uitpakken voor vrienden en familie. Daarom hebben een aantal recepten op een rij gezet die je met trots bij het kerstdiner op tafel zet. We beginnen met het hoofdgerecht. Maar ben je op zoek naar wat anders dan kan je de volgende links gebruiken om snel naar de sidedishes of desserts te springen.
Hoofdgerecht – Sidedish – Sauzen – Voorgerecht – Dessert
Het hoofdgerecht
Wat zou je dit jaar met kerst op tafel willen zetten? Of je gewoon iets lekker op tafel wil zetten of dat je gaat voor de wow-factor. Wij hebben alles op een rijtje gezet. Van een simpele ossenhaas tot een gevuld varkensrack. Als hier niets bij zit dan zit er niets anders op dan jezelf uit te nodigen bij een andere BBQ-Held.
Varkensrack met gebakken appel en ui
Dit varkensrack ziet er geweldig uit met de geglazuurde appel en ui eronder. Bijkomend voordeel is dat het niet meteen het duurste vlees is en dat wij heel goed varkensvlees in Nederland hebben.
Wildzwijn rack met saus van stoofperen
Dit wildzwijn rack is makkelijker gemaakt dan je zou denken. En varkensvlees en stoofpeertjes zijn zo’n goede combinatie dat je je af gaat vragen waarom je het nooit eerder hebt gegeten.
Hertenrack met kruidenkorst
Een hertenrack is een spectaculair stuk vlees om op tafel te zetten. Met deze kruidenkorst heb je een zeer smakelijk stukje vlees dat elke liefhebber van wild zeker kan waarderen
Gevulde skirtsteak rolletjes
Met kerst gaat het niet altijd over grote, en vaak dure, stukken vlees. Inside skirtsteak is betaalbaar en heerlijk vlees om er met een beetje creativiteit wat heerlijks van te maken.
Gegrilde gans met gebakken aardappeltjes
Een gegrilde gans is een prachtig stuk vlees voor bij het kerstdiner. Zeker als ie zo goed gelukt is dat de huid mooi droog en goudbruin is en het vlees heerlijk mals en sappig. Wij gaan je precies uitleggen hoe je dat doet.
Kalkoen met kleurrijke groentes
Kalkoen is het klassieke gerecht dat je tijdens de kerstdagen op tafel zet. En met zo’n prachtig brons kleurig gegaarde kalkoen op een bedje van kleurrijke groentes kun je met de feestdagen natuurlijk goed voor de dag komen.
Beenham met krokante zwoerd
Over klassiekers gesproken. Wat dacht je van een perfect bereide beenham met de huid zo knapperig dat je het er het liefst al af eet voordat het de kersttafel bereikt heeft.
Gevulde varkensrack met citroen aardappeltjes
Een gevuld varkensrack is niet alleen indrukwekkend om te zien, het is ook nog heel goed betaalbaar. Dit varkensrack is gevuld met vijgenjam en spinazie en dat is gewoon erg lekker.
Beef Wellington
Een beef wellington is een typisch Engels recept dat het heel goed doet tijdens de kerstdagen. Het is wel een secuur klusje om te maken maar dat leggen we je helemaal uit. De beloning is in ieder geval heerlijk.
Mini varkensrollade met Italiaanse kruiden
Wil je dit jaar kerst klein vieren dan kan je deze mini rollade op tafel zetten. De rollade is perfect voor 4 tot 5 man. Ben je maar met z’n tweetjes dan heb je nog genoeg over voor een paar goeie lunches.
Sidedishes
Naast dat mooie hoofdgerecht zet je natuurlijk een paar mooie sidedishes om het gerecht compleet te maken.
Boter citroen aardappeltjes
Iedereen is gek op geroosterde aardappeltjes. En deze frisse en zoute aardappeltjes passen perfect naast een mooi stuk varkensvlees op de kersttafel.
Geroosterde spruitjes met Parmezaanse kaas
Hou je van spruitjes dan ga je deze spruitjes geweldig vinden. Deze spruitjes zijn niet zacht en bitter maar heerlijk knapperig en hartig. Je zou ze bijna als snack op tafel zetten.
Champignon spiesen met sojasaus
Niet idereen zit te wachten op vlees, vlees en nog meer vlees. Daarom zet je deze champignon spiesen op tafel. Hou er wel rekening mee dat ook de vlees-eters ze lekker vinden.
Gerookte bloemkoolschotel met kaas en bacon
Bloemkool is één van de saaiere groenten maar deze schotel kan je gerust op de kersttafel zetten. In 3 kwartier klaar en geweldig lekker.
Salade met gegrilde peer feta en balsamicoazijn
Ook peer kan je grillen en dat is een hele lekkere basis voor een mooie salade. De zoete peer word door het grillen lekker zacht en krijgt een lichte karamel smaak die samen met feta en balsamicoazijn een hele mooie combinatie maakt.
Barbecue Kugel
Een kugel is een aardappelschotel/taart die je veel terugziet in de joodse keuken. De smaak van de kugel kan je naar eigen wens aanpassen. Strooi er wat geraspte kaas over of meng de dry rub met wat chilipeper.
Gegrilde tomaatjes met knoflook en rozemarijn
Bij ons staan deze gegrilde tomaatjes standaard op tafel. Maar bij het kerstdiner staat zo’n schaaltje met rode vruchten er helemaal goed uit.
Sausen
Te vaak trekken we een kant en klare saus uit de kast. Maar zeker niet met kerst. Dan maak je zelf een prachtige saus die je helemaal naar je eigen smaak aan kunt passen.
Blauwe bessensaus
Deze blauwe bessen saus smaakt geweldig bij varkensvlees als beenham of een varkensrack.
Een champignon pepersaus is zo’n klassieke saus die niet mag ontbreken bij het kerstdiner. Hij smaakt geweldig bij een heerlijke steak en bij gegrilde aardappeltjes.
Kersen en bier saus
Heb je toch al bier op de kersttafel staan dan mag je er ook mee gaan koken. Wij maakten deze kersen en biersaus bij heerlijk gerookt vlees.
chocolade barbecuesaus
Deze chocoladesaus is gemaakt met pure chocola en gembersiroop en past goed bij varkensvlees. Je kan de saus naar je eigen smaak aanpassen door het zoeter of pittiger te maken.
Voorgerechten
Ligt er nog van alles op de barbecue voor het kerstdiner dan laat je je gasten natuurlijk niet op een houtje bijten. Je moet wat op tafel hebben staan om je gasten tevreden te houden. Dat is verplicht.
Gekaramelliseerde zalm op een plank
Deze gerookte zalm zet je op tafel als plukzalm. Leg een stapel toastjes en een paar vorken klaar en laat iedereen zelf lekker plukken.
Rundvlees ragout in een pasteibakje
Deze ragout kan je al dagen eerder maken zodat je het alleen nog maar hoeft op te warmen.
Gevulde dadels met geitenkaas
Van deze gevulde dadels kan je maar beter zorgen dat je er genoeg hebt. Ze zijn weg voor je er erg in hebt.
Augurken met spek
Dit is nu zo’n voorgerecht die je niet snel zult vergeten. Een beetje vreemd, maar zó lekker.
Dessert
Er is altijd ruimte voor het toetje. Of je laat iedereen eerst even uitbuiken voordat je één van deze desserts op tafel zet. Want deze recepten zijn geweldig om een heerlijk kerstdiner mee af te sluiten.
Gekarameliseerde peer
Deze peren zet je aan het eind van je feestje in de barbecue zodat je met de restwarmte dit heerlijke dessert kan bereiden. Leg er een dikke schep ijs naast en je bent klaar.
Banaan rum broodpudding
Ben je bang dat je gasten nog niet vol zitten dan is dit het geweldige recept om ze nog even af te toppen. Denk aan wentelteefjes met warme banaan en whisky. Dat klinkt goed toch?
Kerststol
Deze kerststol kan je al dagen eerder maken. En dan kan je trots zeggen dat je hem helemaal zelf gemaakt hebt. Zelfs de amandelspijs. Hoe stoer is dat?
Brownie met pinda en frambozenjam
Deze brownies maak je voordat iedereen op je barbecuefeestje aanwezig is. Dan zijn ze afgekoeld als iedereen uitgebuikt is en nog wel plaats heeft voor een klein hapje.
Ondersteboven speculaas peer cake
Speculaas hoort echt bij Sinterklaas en stoofpeertjes staan bij ons altijd op tafel tijdens de kerst. Dat maakt deze speculaas peer cake het perfecte dessert voor de sinterkerst feestjes.
Kerst fruit cake
Deze Christmas Fruit cake is een klassiek kerst dessert die zo rijk gevuld is dat je er haast rekening mee moet houden tijdens het diner. Waarschuw je gasten vast wat er aan gaat komen.
Blauwe bessen taartje
De blauwe bessen in het taartje mogen vers maar ook gewoon uit het vriesvak zijn. Net zo lekker. Serveer ze met poedersuiker of/en een flinke klodder slagroom.
Appeltaart trifle met mascarpone
Ga je voor chique dan is deze trifle misschien wel wat. De appeltaart wordt in laagjes opgebouwd in een glas tot een appeltaart trifle.