Wat is een Dutch Oven

vuur-en-rook-9-qt-dutch-oven

De Dutch Oven, of DO, is met recht hot in buiten-koken-land. De grote zwarte gietijzeren pan zie je steeds vaker opduiken en de meeste kookwinkels hebben ze gewoon in de winkel staan. Met een Dutch Oven kan je werkelijk alles bereiden. Van chili tot pizza en ovenschotels. Je kan er mee bakken, braden, stoven, frituren en grillen. Allemaal met dezelfde pan. Wij moesten er ook maar eens aan gaan beginnen.

Geschiedenis Dutch Oven

De Dutch Oven werd de laatste 200 jaar voornamelijk in Amerika gebruikt maar de naam verraadt een Nederlandse link. Deze naam is gegeven door de Engelsman Abraham Darby die rond 1700 in Nederland zag hoe er met gietijzer in zandmallen pannen gemaakt werden. Toen hij deze pannen ook ging maken in Engeland bleef de naam Dutch Oven hangen.

cowboys-met-dutch-oven

Toen Amerika gekoloniseerd werd maakte men dankbaar gebruik van de Dutch Oven omdat men er zo veelzijdig mee kon koken. Terwijl de Dutch Oven in Nederland en de rest van Europa nagenoeg niet meer gebruikt werd bleef de pan in Amerika populair onder de cowboys en trappers.

Tegenwoordig is de Dutch oven niet zo heel functioneel meer door de komst van goedkopere en lichtere opties. Er worden tegenwoordig zowel in Amerika als Nederland wedstrijden gehouden met het koken met Dutch Ovens.

Soorten Dutch Ovens

Dutch Ovens heb je in alle soorten en maten en elke vorm is specifiek geschikt voor een bepaalde bereiding. De meest gangbare maten zijn 3, 6 en 9 qt. Qt staat voor quart of a gallon en dat is bijna een liter. Ze zijn er wel tot 21 qt. Dan heb je nog elk formaat in een lage en hoge uitvoering.

verschillende-formaten-dutch-ovens

De lage pannen zijn het best te gebruiken voor taarten, quiches of zelfs pizza’s. De korte afstand tussen gerecht en deksel zorgt ervoor dat ook de bovenkant optimaal gegaard wordt. De hoge pannen kan je gebruiken om broden in te maken of een groter stuk vlees te braden. Net als in een oven kan je zelf bepalen wat voor temperatuur je wilt bereiken en kan je zelfs de boven- en onderwarmte apart sturen.

dutch_oven_met_gloeiende_briketten

Het deksel van een Dutch Oven heeft doorgaans een opstaande rand. Deze rand houd de briketten op zijn plek en zorgt dat er geen as in het eten komt als je het deksel verplaatst. Ook staan ze vaak op 3 hoge poten zodat je er gloeiende briketten onder kan leggen. Zo heb je niet altijd een driepoot nodig.

Om een Dutch Oven warm te stoken worden briketten aangeraden. Natuurlijk kan je ook houtskool gebruiken, of hout als je oldskool wenst te stoken, maar met briketten is de warmte beter te sturen omdat een briket gelijkmatiger brand.

Antieke Dutch Oven

Antieke gietijzeren Dutch Ovens zijn vaak gladder dan de moderne pannen. De mallen van zand waren groffer waardoor het noodzakelijk was om het gietijzer te schuren en polijsten voordat het gebruikt kon worden. En een oudere pan is ook vaker gerestaureerd en dus geschuurd en gecoat. Dus wordt deze steeds gladder. Een antieke Dutch Oven is dus niet alleen mooier maar ook beter.

oud-en-versleten-dutch-oven

Als je nog ergens een antieke Dutch Oven op de kop kan tikken moet je dat zeker doen. In welke staat dan ook. Zolang er geen stukken af zijn of barsten inzitten kan een Dutch Oven opgeknapt worden als nieuw. De roest kan er afgeschuurd worden waarna de Dutch Oven opnieuw gecoat kan worden. Het is even wat werk maar dan heb je ook wat.

Dus heb je alles al gedaan en in huis wat betreft barbecueen en buiten koken dan moet je zeker eens beginnen aan een Dutch Oven. Met een beetje oefenen kan je er steeds meer mee.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook