Een oude gasbarbecue snel opknappen

In de loop der jaren hebben we een hoop barbecues in de tuin gehad. Nadat we er een poos op gebarbecued hebben maken ze plaats voor nieuwere modellen. Dan vertrekken de oude barbecues meestal naar vrienden en familie die ze vervolgens weer jaren kunnen gebruiken.

De meeste barbecues gaan hier over het algemeen schoon weg. Wel zo netjes toch? Maar in de drukte vergeten wij ook wel eens om de hoes te verwijderen voordat hij opgehaald wordt. Zo ging er vorig jaar na de zomer een knappe gasbarbecue naar familie waar hij zo de schuur in gereden werd.

Een paar weken geleden wilden we hem gebruiken en toen we de klep opendeden schrokken we ons dood. Het gietijzeren rooster en de branderdeksels waren verroest en we zouden zweren dat je de schimmel kon horen grommen. De enige reden dat de lekplaat geen roest vertoonde is omdat er nog een dikke laag vet in stond.

Waarom moet je een gasbarbecue onderhouden

Het is belangrijk om een gasbarbecue goed te onderhouden omdat het niet alleen de levensduur van je barbecue verlengt, maar het is ook veiliger. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de gasleidingen en branders vrij blijven van vuil en verstoppingen, waardoor de gasbarbecue efficiënter en veiliger werkt. Een goede schoonmaak van de barbecue en met name van de roosters vermindert de kans op roet in het eten en kruisbesmetting.

Het vet is gelukkig eenvoudig te verwijderen. Met een plat stuk hout schrapen we het meeste vet weg en daarna steken we de barbecue aan. Het vuil verbrand en kan je daarna makkelijk wegvegen. De roest is een groter probleem. We kunnen de handen uit de mouwen steken en kijken of we het roest weg kunnen schuren en het gietijzer opnieuw coaten. Het feit blijft dat de kwaliteit staal van de branderdeksels niet fantastisch is. Ze zijn vaak van goedkoop staal met een coating. Doordat het deksel heet wordt en er constant vloeistof op druppelt zal die coating slechter worden en poreus worden. Hierdoor zullen ze gaan roesten.

Het probleem met gietijzeren roosters

Het gietijzer is een ander verhaal. Over het algemeen is een gietijzeren rooster gewoon een goedkope oplossing van de fabrikant en zijn de meeste roosters niet goed genoeg afgewerkt. Ze zijn te ruw en poreus zodat het vlees sneller blijft plakken. Roest ligt dan op de loer en eigenlijk onvermijdelijk. Zeker als je de barbecue niet regelmatig gebruikt. We zijn dus gewoon geen fan van gietijzeren roosters in een barbecue.

Natuurlijk hebben gietijzeren roosters een aantal voordelen. Gietijzer houdt goed de hitte vast waardoor ze sneller vlees af kunnen grillen. Maar dan kan je beter een los gietijzeren rooster aanschaffen van een goede kwaliteit die je enkel gebruikt als je hem nodig hebt.

Als we dus de keuze hebben dan gaan we altijd voor RVS roosters. RVS is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Maak de roosters goed heet door de barbecue op te stoken en met een staalborstel verwijder je daarna alle vuil. Wil je ze echt een keer grondig schoonmaken dan leg je het rooster een nachtje in wat water met zeep. Hierdoor gaat RVS langer mee dan gietijzer.

Onze keuze was dus om het gietijzer helemaal te verwijderen uit deze barbecue en ze te vervangen voor RVS roosters.

Pimp my grill van Grillrost.com

Wij hebben van Grillrost.com al een schwenkgrill en grillplaat staan maar ze maken ook al tien jaar op maat gemaakte RVS roosters voor elke soort barbecue. Die roosters zijn van hoge kwaliteit en wegen al gauw zo’n 5 kilo. Het frame bestaat uit een vierkante buis waar de staven in worden gestoken. De stangen kunnen daardoor vrij draaien en uitzetten. Het rooster zal dus nooit kromtrekken.

Maar met deze barbecue was meer aan de hand dan alleen een slecht rooster dus kregen wij van Grillrost.com een heel pakket met RVS accessoires om onze barbecue weer helemaal op te knappen. Zij noemen dit bij Grillrost.com het Pimp My Grill pakket. Ze hebben voor elk merk gasbarbecue allerhande onderdelen om jouw gasbarbecue weer helemaal op te knappen.

We beginnen bij het begin en dat zijn de branderdeksels. Dat zijn de driehoekige deksels die de branders beschermen tegen vallend vet. Ze verspreiden ook de warmte gelijkmatiger door de ketel.

Sommige merken noemen de deksels ook wel flavorizer bars. Gas verbrand heel schoon waardoor het geen rook afgeeft. Geen rook geeft dus ook geen rooksmaak maar brandend vet wel. De niet-waterdelen van het vet dat op de deksels valt creeert rook die een rooksmaak geeft aan het vlees op het rooster.

De branderdeksels van Grillrost.com zijn gemaakt van 1,5 mm dik RVS en zijn er voor elke soort gasbarbecue.

Misschien heb je al gezien dat er onder de branders ook wat glimmends hangt. Dit is een warmte reflecterende plaat die je aan de originele gasbrander hangt en is een nieuwe uitvinding van Grillrost.

De reflecterende plaat zorgt ervoor dat de stralingswarmte van de brander naar boven wordt gericht. Die hitte zou anders verdwijnen richting de lekbak. De platen moeten uiteindelijk 15% meer hitte in de ketel moeten opleveren. Dit maakt jouw gasbarbecue krachtiger en zuiniger.

In het pakket zat ook een RVS rookschaaltje die je aan de branderdeksel hangt. Het schaaltje vul je vervolgens met houtsnippers. Zo kan je heel eenvoudig roken op je gasbarbecue.

We vervangen ook meteen het bovenste rooster. Dit rooster was van gecoat staal en kon weliswaar heel makkelijk schoongemaakt worden maar dit RVS rooster ziet er gewoon heel dik uit. Ze noemen dit een Multistation.

Buiten het feit dat er handige gleuven inzitten om je kippenpoten aan te hangen is er verder niet heel veel multi aan dit rooster. het ziet er gewoon heel netjes uit in combinatie met de rest van de onderdelen.

Zoals we al zeiden is het rooster zeker 5 kilo. Dat maakt het een zwaar rooster om even snel uit de barbecue te halen. Daarom hebben ze ook handgrepen die dit een stuk makkelijker maken.

Een mooi detail van het rooster is dat je de mogelijkheid hebt om je naam in de buitenste rand te laten graveren. Dat verandert natuurlijk niets aan de functionaliteit van het rooster maar het is gewoon leuk.

Om het helemaal af te maken kregen we er ook een dikke RVS plancha bij. Deze grillplaten zijn heel populair tegenwoordig en geven je barbecue meer functionaliteit. Het 4 mm dikke RVS houdt goed de warmte vast waardoor je perfecte smashburgers kunt maken. Ook kan je groenten grillen waarbij de hoge opstaande randen ervoor zorgen dat er geen groente tussen de spijlen van het rooster verdwijnt.

Natuurlijk is het belangrijk dat je je gasbarbecue gewoon goed onderhoud en schoon opbergt. Maar als dat niet gebeurd is dan is er zou je eens moeten denken over het opknappen van je gasbarbecue. Grillrost maakt trouwens niet alleen onderdelen voor gasbarbecues. Ze hebben ook revisie onderdelen voor jouw ketel- of pelletbarbecue.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook