Gerookte kip van de barbecue

kale-kip

Gerookte kip is erg lekker en redelijk simpel te doen op de barbecue. De gerookte kip is een hit op elk barbecuefeestje en smaakt ook goed in salades of de volgende dag op brood. Onze methode geeft een gegarandeerd sappige kip met een lekkere rooksmaak.

Alles wat je nodig hebt, is een goede kip. Liefst een scharrelkip van zeker 1300 gram die wat beweging heeft gehad. Een barbecue, kolen of gas, maakt niet uit en wat hout. Ook raden we aan om een digitale vleesthermometer te kopen. Een goede vleesthermometer is onmisbaar bij het barbecueën.

Roken van kip is zeker de moeite waard

Vanaf het moment dat we hebben geleerd om te roken op een barbecue, waren wij verkocht. En als het enigszins mogelijk is dan trekken we er een paar uurtjes voor uit om een mooi stuk vlees, of in dit geval een hele kip, te roken. Het voordeel van kip is dat je niet zo enorm veel tijd nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. En zeker niet op de manier zoals wij je hier gaan vertellen. Kip is van zichzelf al mals genoeg en binnen anderhalf a 2 uur goed te roken.

Het principe van roken op een barbecue is eigenlijk heel simpel. Zorg voor een lage temperatuur op de barbecue, bij voorkeur ergens rond de 100°C en verbrand tegelijkertijd wat stukken hout. De lage temperatuur zorgt ervoor dat het bindweefsel in het vlees afbreekt zodat het vlees malser wordt. De rook zorgt voor een hele specifieke smaak.

Om te zorgen voor een lage temperatuur op een kolen gestookte barbecue zijn er verschillende trucjes. Een kamado is gemaakt voor low and slow maar ook je ketelbarbecue kan je ombouwen zodat je hem kan gebruiken als smoker.

Wat voor kip gaan we kopen

Het liefst natuurlijk een scharrelkip en biologisch. Deze kippen hebben genoeg bewegingsruimte en krijgen geen antibiotica toegediend. Dit eet jij dan ook niet. Elke poelier heeft deze kippen en ook online kan je ze goed vinden tegenwoordig.

We gaan voor een platte kip

Laten we eerst de kip voorbereiden. Haal de kip uit de verpakking en knip de ruggengraat uit de kip met een wild- of gevogelteschaar. Als je de kip nu omdraait kan je met een klein beetje druk de kip plat drukken. Je hoort nu het gekraak van botten maar dat hoort erbij. Nu is de kip niet meer zo dik zodat de warmte sneller de binnenste delen van het vlees kan bereiken.

ruggengraat-uit-de-kip-geknipt

Maak nu de kip goed schoon, verwijder de losse haartjes en misschien nog hier en daar een veeraanzet. Snij de roodbruine delen die rondom de ruggengraat hebben gezeten ook weg.

kip-plat-en-het-vel-losgemaakt

Probeer nu met je vingers overal onder het vel te komen. In het midden van de borst zit het vel vast aan het vlees. Laat dit maar lekker zitten. Je kunt met een beetje duwen helemaal tot in de poten komen. Als het vel overal goed los is dan ben je hier klaar.

Nu maak je een mix van een paar eetlepels olijfolie met je favoriete kruiden of rub. Wij hebben hier wat paprikapoeder, bruine suiker, zout en zwarte peper gebruikt. Als je wat traditionelere smaken wenst, neem dan bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en zout.

mix-van-olijfolie-en-kruiden

Schep nu met een theelepeltje de mix onder de huid zo ver mogelijk in de borst en poten. Als je van buitenaf de mix van het lepeltje afdrukt, blijft de mix achter en kan je dit verder masseren. Zo doe je de hele kip.

kip-in-de-marinade-onder-het-vel

Neem nu een flinke ziplockzak of een stuk keukenfolie en doe daar de kip in. Nu mag de kip een uurtje of 3 de koelkast in.

kip-in-de-marinade

Welk hout om te roken

Je kunt verschillende soorten hout gebruiken om te roken. Over het algemeen gebruiken wij eikenhout maar we hebben ook wel eens een stammetje fruithout liggen.

Als je gebruik maakt van een kolenbarbecue dan maak je van het rookhout blokjes van 5 x 5 cm. De blokjes plaats je straks tussen de hete kolen nadat deze op temperatuur zijn gekomen. Niet eerder, anders is het hout al op gebrand terwijl je nog moet beginnen.

We hebben een speciale pagina over roken in het algemeen. Altijd handig om eens door te nemen.

snippers-en-brokken-hout

Bij een gasbarbecue heb je houtsnippers nodig. De zakken met houtsnippers koop je bij tuincentra. De snippers zijn verkrijgbaar van verschillende soorten hout die elk hun eigen smaak aan het vlees geven. Deze snippers wikkel je in een stuk aluminiumfolie waar je vervolgens met een schroevendraaier een paar gaten in maakt. Het aluminium zakje plaats je straks naast de hete branders.

De barbecue opzetten om te roken

Nu gaan we de barbecue voorbereiden. We hebben allereerst 2 verschillende zones nodig in de barbecue. Oftewel 1 kant met de hitte en 1 kant zonder. Omdat je met een kip van zo’n 1300 gram niet zo lang hoeft te roken, kun je gewoon een redelijke hoeveelheid kolen aan 1 kant van de barbecue storten en dan niet te dicht op elkaar. Dit is genoeg om zo’n anderhalf tot 2 uur te kunnen barbecueën. Wij zijn fan van de Minion methode en doen het dus zo. Als er aan het eind van de barbecuesessie nog kolen of briketten over zijn, kun je deze na afkoelen gewoon weer gebruiken de volgende keer. Wil je weten hoe je een barbecue aansteekt, raden wij je aan onze speciale pagina aan.

Bij een gasbarbecue zorg je ervoor dat 1 kant van de branders aanstaat en de andere kant niet. Dit kan natuurlijk alleen maar als je je branders apart aan kan sturen.

Plaats een aluminium bak met een laagje water naast de kooltjes. Dit zorgt ervoor dat het vet uit de kip wordt opgevangen en dat de temperatuur een beetje getemperd wordt. Ook zal de stoom uit de bak zorgen dat de kip niet teveel zal uitdrogen. Je kunt ook wijn of bier in de bak doen. Het zal je verbazen hoe goed je dit proeft in het vlees.

Omdat we niet willen weten hoe heet het boven in het deksel is maar net boven het rooster plaatsen we een simpele oventhermometer op het rooster. Het temperatuurverschil tussen de bovenkant van het deksel en net boven het rooster kan zo’n 20 tot 30 graden schelen bij indirect barbecueën en bij direct barbecueën zeker 50 tot 80 graden.

We sluiten nu de barbecue en sluiten de ventilatiegaten onderin de barbecue volledig. De ventilatiegaten in het deksel gaan voor ⅔ dicht. Zo wordt de luchtaanvoer zodanig afgeknepen zodat de kooltjes niet te hard gaan gloeien.

De kip mag erop

Als de oventhermometer ongeveer 100°C aangeeft dan plaats je het hout aan de hete kant en de kip op het rooster boven de aluminium bak. Gooi wat stukken hout op de kooltjes of je aluminium zakje met houtsnippers op je gasbarbecue. Plaats nu het deksel met het ventilatiegat boven de kip.

kip-indirect-barbecueen

Zo zal de rook van het hout circuleren in het deksel en ook de kip bereiken. Binnen een paar minuten zal je zien dat de rook uit het ventilatiegat komt. Bekijk op dat moment de thermometer in het deksel en onthou de temperatuur die aangegeven wordt. Deze zal dan wel anders zijn dan de temperatuur vlak boven het rooster maar nu hoef je niet telkens het deksel te openen om de temperatuur te checken.

rook-uit-de-weber-barbecue

Als de temperatuur zakt, open je de ventilatiegaten in de bodem een beetje, niet teveel. Je zult zien dat de temperatuur redelijk snel omhoog gaat als je dit doet. Bij een gasbarbecue draai je de gaskraan natuurlijk respectievelijk meer open of dicht.

Als de temperatuur toch wat hoger wordt dan 100°C dan sluit je niet zenuwachtig de ventilatiegaten op een kolenbarbecue. Een temperatuur van 150°C is ook prima om te roken. Bij je gasbarbecue pas je de boel natuurlijk wel aan.

Wanneer is de kip klaar

Na een uur mag het deksel eraf om de kerntemperatuur van de kip te meten. Deze moet in het dikste gedeelte rond de 70°C zijn. Meet niet vlakbij of tegen een bot. De temperatuur daar is altijd iets lager. Is de kerntemperatuur nog niet bereikt dan mag het deksel weer dicht en check je elk kwartier of het al zo ver is.

In deze fase kan je er nog voor kiezen om de kip in te smeren met wat barbecuesaus om de ultieme Amerikaanse BBQ ervaring te proeven.

gerookte-kip-61-graden

Is de kerntemperatuur bereikt, haal je de kip van het rooster en plaats je haar op een bord of in een braadschaal en dek haar af met een stuk aluminiumfolie. Na een kwartier zijn alle sappen weer terug in het vlees getrokken en kan je de kip serveren. Het vlees kan je ervan af snijden maar ook gewoon lostrekken. Je zult zien dat het vlees bij de randen roze is. Dit is geen rauw vlees maar een reactie die het vlees geeft op de rook.

gerookte-kip

Gerookte kip kan je natuurlijk zo eten maar is ook heerlijk in salades of op brood. De gerookte kip is zo’n 3-4 dagen te bewaren in de koelkast en tot 4 maanden in de vriezer.

Gearchiveerd onder:

, , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving