Geschiedenis van de Weber Master Touch

In samenwerking met

Wij hebben in de loop der jaren al heel wat barbecues voorbij zien komen. In de beginjaren, ver voor we de website hadden, deden we alles op een klein gietijzeren open barbecue. Met zo’n verstelbaar rooster.

Toen we serieus wilden gaan barbecueën kwam er al gauw een Weber ketelbarbecue. De eerste was een 2e hands Original Kettle zonder thermometer en een open schaal voor de as. Wat hebben we dat ding vervloekt als er weer een windvlaag kwam en alle as over het straatje lag.

Maar uiteindelijk deden we alles met dat zwarte ding. Zelfs onze eerste keer pulled pork ging op de Original Kettle. Hij staat inmiddels al weer een paar jaar bij de derde eigenaar in de achtertuin. Die heeft er nog steeds plezier van.

Weber Master Touch

Uiteindelijk moest er een Master Touch komen. Al was het alleen maar om de thermometer en de gesloten aspan. Wat ons betreft is de Weber Master Touch een geweldig apparaat voor de beginnende barbecueër.

De geschiedenis van de Weber Master Touch

Deze Limited Edition van de Master Touch was er niet zomaar. Op het speciale schildje op het deksel staat het jaartal 1952. En dat is een belangrijk jaar. Dat is het jaar dat de geschiedenis van Weber barbecues begon.

In 1952 werkte George Stephen bij zijn vader in de Weber Brothers Metal Works fabriek aan een idee voor een betere grill. In de achtertuinen van Amerika werd er gegrild in open metalen bakken. Dat was natuurlijk niet optimaal.

De hitte kwam alleen maar van onder en als de wind er op stond dan koelde het vlees te veel af. George, zelf een enthousiaste achtertuin barbecueër, vond dat het beter moest en begon te knoeien met onderdelen die ze in de fabriek hadden liggen.

In de Weber fabriek maakten ze metalen boeien. 2 helften van zo’n boei maakte de eerste George’s Barbecue Kettle. Na het advies van een buurman om luchtgaten in de bodem te slaan bleek het ding fantastisch te werken.

De eerste versie was niet meteen een hit. Er waren veel verbeteringen nodig voordat het grote publiek het voordeel inzag van deze vorm barbecue. De verbeteringen werden in een paar jaar toegevoegd zodat de barbecue steeds meer ging lijken op de Weber barbecue zoals we die nu kennen.

De grootste verbeteringen waren de wielen waardoor de barbecue meegenomen kon worden naar feestjes en het deksel werd hoger. Ook werd de ketel gecoat met een porseleinen laag om roest tegen te gaan.

Nadat George een paar jaar veel barbecues had verkocht kocht hij In 1958 de partner van zijn vader uit. George durfde het nog niet aan om de Weber naam helemaal overboord te gooien. De fabriek werd daarom omgedoopt naar Weber-Stephen. Zo komt de barbecue aan de naam Weber.

foto: Weber kettle club

In de jaren 60 kwam Weber met verschillende maten barbecues met prachtige namen zoals “The Easterner”, “The Statesman” en “The Aristocrat” Toen kwam ook de eerste rode Weber dat ze Hunters Pink noemden.

20 jaar later werd het assortiment nog verder uitgebreid en hadden ze maar liefst 5 formaten waaronder de enorme Ranch met een diameter van 94cm. Midden jaren 80 kwamen er ook steeds meer upgrades waardoor de barbecue steeds meer ging lijken op de nu bekende Master Touch. 

ook begonnen ze het “One Touch” systeem in te voeren met de 3 metalen wieken in de ketel waarmee je de zuurstofstroom beter kon regelen. Als het as teveel op ging hopen dan kon je met de wieken heen en weer schuiven zodat de as uit de ketel verwijdert werd. Die viel dan nog wel in een open schaal.

Eind jaren 80 kwam er de speciale One Touch Plus uitvoering met een houten handvat en een thermometer in het deksel. Ook kon je het deksel aan een haak achter de ketel plaatsen.

De eerste Master Touch

In 1990 kreeg de ketelbarbecue dan eindelijk een gesloten aspan. Eerst alleen op de performer serie maar vanaf 1992 ook op de eerste generatie Master Touch. De Master Touch kwam alleen maar in de 57 cm uitvoering en had alles wat een serieuze achtertuin barbecueër nodig had.

foto: Weber kettle club

Het rooster kreeg 2 scharnierende delen en je kreeg er 2 halve maan vormige mandjes bij waarmee je makkelijker indirect kon barbecueën. Je kon de Master Touch meteen krijgen in een aantal kleuren zoals koper, grijs, bordeaux en maar liefst 2 kleuren rood.

Wist je trouwens dat elke Weber ketel barbecue in het begin zwart is? De zwarte laag is de coating die het staal beschermd tegen roesten. De kleur geeft dus gewoon extra bescherming.

In 1999 stopte Weber met de productie van de Master Touch. De One Touch Gold was jarenlang het paradepaardje van Weber tot in 2014 de 2e generatie Mater Touch verscheen. Deze versie had langere poten waardoor het rooster bijna 10 cm hoger lag. Dat scheelde weer wat bukken.

foto: weber kettle club

Alle gave kleurtjes waren verdwenen en de Master Touch was de eerste jaren alleen verkrijgbaar in het zwart. Wel werd het GBS systeem geïntroduceerd. Het handvat op het deksel kreeg een hitteschild en daarmee werd het de Master Touch zoals we nu kennen.

De Weber Master Touch 57 Limited Edition Red

Deze versie van de Master Touch is een vuurrode. Deze kleur is er zoals gezegd al eerder geweest maar was al vanaf 2000 uit productie. Deze versie is zoals gezegd limited en niet meer te koop. Maar de “gewone” Mastertouch is exact hetzelfde wat betreft werking,

Het algehele design van de Limited Edition is niet veranderd. Hetgeen wat wel opvalt zijn de wielen, de grotere aspan en het mooie schildje op het deksel. Het deksel schuif je bij het openen in een houder aan de achterkant. Daarmee heb je lekker je handen vrij en hoef je niet op zoek naar een plek waar je een heet deksel neerlegt. Reken maar dat dat bijna altijd de vloer is.

De Limited Edition word geleverd met een RVS rooster met een diameter van 57 cm met daarin het eerder genoemde GBS systeem. Het rooster is groot genoeg om een gemiddeld gezin te kunnen voeden. Wil je een keer een hele varkensschouder bereiden dan is dat ook geen probleem.

Het RVS rooster blijft langer goed dan het standaard Weber rooster. Zal nooit roesten en is makkelijk schoon te maken. Het rooster is het eerste onderdeel waar je slijtage gaat merken en dat is zo jammer als de rest van de barbecue zo netjes blijft. Weber moet gewoon bij elk model een RVS rooster meeleveren.

De aspan zorgt ervoor dat alle as netjes opgevangen wordt zonder dat je je straatje hoeft te vegen bij elke windvlaag. Op de aspan staan icoontjes waarop staat waar de luchtschuif zich bevind in de barbecue. Dit mag van ons nog iets duidelijker.

Je kan nu eigenlijk alleen maar zien of de schuif open of dicht staat. Er zouden nog 3 extra punten op moeten staan waarop staat wanneer de schuif net open is, voor de helft dicht is en helemaal dicht. Zo kan je veel preciezer de temperatuur sturen.

Tussen de poten heb je een rek waar je wat gereedschap kwijt kunt. En in de 2 achterste poten zijn 2 plastic wielen gestoken. Op deze Limited Edition uitvoering zitten wat zwaardere wielen met een knappe wieldop.

Waarom is de Weber Master Touch zo’n fijne barbecue voor de beginnende barbecueër?

Als eerste de kwaliteit. Je hebt een barbecue die het lang volhoud. Wij hebben zelf al meerdere uitvoeringen gehad van de Weber ketelbarbecue en we gaan er niet altijd zachtzinnig mee om.

We nemen ze werkelijk overal mee naar toe. Auto in en uit. Je raakt hier en daar nog wel eens wat. Ook staan ze zeker niet altijd binnen. Die eerste Original stond en staat nog altijd buiten in weer en wind. En hij ziet er nog prima uit.

De ketel is gemaakt van goed dik staal met een goede beschermende coating aan binnen en buitenkant. Natuurlijk zal je hier en daar wat plekjes krijgen. Maar doordat de rest beschermd blijft zal het zeker niet doorroesten.

De handvatten op de ketel en het deksel zijn van kunststof en kunnen tegen een beetje hitte. Je moet het alleen niet overdrijven. Wij hebben een model staan waar we vaker pizza’s op bakken en dan gaat de thermometer helemaal rond. Dan hebben we het over temperaturen van 400+ graden. Het handvat aan de kant waar we hout stoken is helemaal gesmolten.

De ketel van de Master Touch ziet er echter na werkelijk honderden pizza’s nog goed uit. Hier en daar zie je wat craquelé in de ketel maar de lak is er nergens af. Ook de thermometer blijft na deze mishandeling gewoon werken.

Al hebben wij in de afgelopen 8 jaar al heel veel barbecues mogen gebruiken. De Weber Master Touch blijft voor ons toch een beetje speciaal. Het is de barbecue die er voor gezorgd heeft dat er meer mensen zijn gaan barbecueën en dat mag wat ons betreft gevierd worden met de Master Touch Limited Edion Red.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook