Golden’s Cast Iron Cooker review

In samenwerking met

Begin september waren wij op de Spoga Gafa in Keulen en zagen daar, tussen de vele barbecues, iets speciaals. Een kamado van een materiaal dat wij van een afstand niet 1-2-3 thuis konden brengen. Het was geen keramiek maar ook geen metaal.

Toen we dichterbij kwamen, en er even aan mochten zitten, bleek het gietijzer te zijn. Maar dan ook helemaal. Dus niet alleen de buitenste schaal maar ook het rooster, binnenschaal en de margrietschijf waren van gietijzer.

Het ontstaan van de kamado werd ons uitgelegd door George Boyd van Golden’s. Golden’s is een familiebedrijf dat al vanaf 1882 gietijzeren onderdelen maakt. 5 jaar geleden viel een kamado van een vriend van George om. Daar kunnen ze slecht tegen en de kamado brak natuurlijk in meerdere stukken.

George werd toen gevraagd of ze bij Golden’s misschien een kamado konden maken van gietijzer. Ze zijn daar blijkbaar niet vies van een uitdaging en ze gingen dus aan de slag. Op een gegeven moment hadden ze een werkend prototype die ze overal gingen uitproberen. Vrienden en familie waren zo enthousiast dat ze besloten om de kamado in productie te nemen. Zo was de Golden’s Cast Iron Cooker geboren.

De gehele buitenkant van de barbecue is gecoat met een keramische verf. Ook de meegeleverde kar en de wielen hebben deze coating. Dit is ook wel noodzakelijk omdat gietijzer enorm roestgevoelig is. Al kunnen we ook wel voorstellen dat deze barbecue nog stoerder wordt als hij langzaamaan verweert.

Het deksel is zoals verwacht erg zwaar. Dat merk je als je het deksel opendoet. Maar in principe doet de enorme dubbele veer al het zware werk. Deze is zo goed afgesteld waardoor het deksel in elke positie kan blijven staan. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je je vingers kwijt bent als je het deksel per ongeluk loslaat.

Wij wilden de barbecue graag een keer proberen en maakten met de Nederlandse dealer Fonteyn een afspraak om de barbecue bij ons af te leveren. Een paar weken later staat een vrachtwagen van Fonteyn voor de deur. Met een beetje werk staat de Golden’s in de achtertuin.

In de weken die volgen proberen we van alles uit. De barbecue nodigt wel uit om stoere stukken vlees te bereiden. Maar je moet er natuurlijk alles op kunnen klaarmaken en dat is helemaal geen probleem. Sterker nog, met de Golden’s Cast Iron Cooker maak je sommige gerechten nog zelfs iets beter dan op een keramische kamado.

Onze bevindingen

De Golden’s cast iron grill houdt prima de temperatuur vast. Het afstellen gaat niet anders dan op een keramische barbecue. Rustig op laten lopen tot ongeveer 5 graden onder de gewenste keteltemperatuur en daarna afknijpen. De barbecue stijgt dan iets door en blijft heel mooi hangen.

Onderweg stuur je minimaal bij. Als je de barbecue wat vaker gebruikt weet je precies wat hij kan en doet zodat je steeds minder bij hoeft te sturen. En mocht je afgeleid worden en te ver doorschieten dan is er niet veel aan de hand. Je knijpt de zuurstof en je ziet dat de temperatuur binnen een paar minuten al weer zakt. Doe dat maar eens met een keramische kamado.

In vergelijking met een keramische kamado heb je veel meer stralingswarmte van het gietijzer. Dit is even wennen maar geeft ook mogelijkheden. Een pizza is normaal al geen probleem maar op deze barbecue gaat het echt als de brandweer. De stralingswarmte van het deksel zorgt voor een perfecte garing aan de bovenkant. Koop dan wel een pizzasteen erbij want een pizza op een gietijzeren plaat gaat niet goed komen.

Je kan de sear plate dus wel perfect gebruiken voor wat de naam al voorstelt. Als grillplaat. Gaar een grote steak indirect tot 10 graden onder de gewenste kerntemperatuur en gril hem daarna af op de sear plate. Een mooiere korst ga je niet krijgen.

Het rooster heeft mooie brede spijlen voor een optimale Maillard reactie. Het rooster kan ook omgedraaid worden. Zo krijg je smallere spijlen en minder afstand tot de hitte.

Wat zijn de minpunten van de Goldens Cast Iron Cooker

Allereerst: “#^*%&$! wat is dat ding zwaar”. De barbecue zelf weegt 150 kilo. Inclusief kar een dikke 200. Die stelen ze dus ook niet zomaar uit je achtertuin.

Je moet echt wel even je straatje nakijken voordat je dit monster de tuin in rijdt. Omdat de wielen ook van gietijzer zijn heb je de kans dat je tegels of steentjes beschadigen. Zet hem ook niet zomaar op het gras neer. Anders kan je hem na een paar regenbuien uitgraven.

De Goldens is minder efficiënt wat betreft brandstof verbruik in vergelijking met een keramische kamado. Daar is een keramische kamado simpelweg beter in. Is de Goldens daardoor niet zuinig? Nee hoor. In principe valt het wel mee. Je stookt nog steeds vele malen zuiniger dan op een ketelbarbecue.

De meegeleverde sear plate zou ook dienst moeten doen als hitte schild. In principe is dat ook zo maar de gietijzeren plaat straalt zoveel warmte uit dat er alsnog heel veel directe hitte aan de onderkant van het vlees terechtkomt. Wij raden aan om een extra keramische plaat te kopen die je gebruikt bij een indirecte bereiding.

De ruimte tussen de sear plate en het rooster is wel erg klein. Hierdoor kan je geen waterbak plaatsen op de plaat om de vochtigheidsgraad op peil te houden.

Pluspunten van de Golden’s Cast Iron Cooker

De hele bodem en het deksel bestaan beide uit 1 stuk. Dus geen bewegende delen en de barbecue heeft ook geen stelbanden. Gietijzer vervormt niet of nauwelijks dus je kan en hoeft dus ook nooit meer iets af te stellen.

Het eerder genoemde nadeel dat gietijzer heet wordt omdat het van zichzelf niet goed isoleert is ook meteen een groot pluspunt. Je kan veel sneller wisselen tussen verschillende temperaturen. Even snel van 100 graden naar 250 en weer terug is binnen 20 minuten te doen. Met een keramische kamado heb je een probleem als de temperatuur 50 graden is doorgeschoten. Dan ben je echt wel langer onderweg om het keramiek af te laten koelen voordat je verder kan.

De Golden’s is enorm veelzijdig. Zeker samen met de firebox divider die je er los bij kunt kopen. Zo kan je een directe en indirecte zone maken. Met de meegeleverde searplate gril je geweldig een steak af of een paar hamburgers in hun eigen vet.

Voor wie is de Goldens Cast Iron Cooker

Wil je een echt stoere barbecue in de tuin waar je makkelijk alles mee kunt barbecueën? Dan ga je niet veel stoerders vinden. Deze kamado is waarschijnlijk ook de laatste die je koopt want hij kan simpelweg niet stuk. Je krijgt dan ook een levenslange garantie.

Wij worden erg blij van deze barbecue. Het is echt de stoerste kamado die we in de achtertuin hebben gehad. Vergeet al die keramische kamado’s in allerlei hippe kleuren. Met dit zwarte gietijzeren monster zie je er pas stoer uit. Maar dan moet je er natuurlijk ook nog iets lekkers op kunnen maken. Met een beetje oefenen is dat geen probleem. De leercurve ligt ook lager dan van een keramische kamado omdat de Golden’s meer vergevingsgezind is.

De Golden’s Cast Iron Cooker is wel iets duurder dan een Green Egg in dezelfde maat. Is dat terecht? Dat moet je zelf beoordelen. Het is volgens ons een unieke kamado met zijn eigen kwaliteiten. Wij vinden het in ieder geval jammer dat hij weer weggaat.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook