Hoe coat je een stalen grillplaat

In samenwerking met

We hebben al een poosje grote grillplaat van Grillrost. Zo’n grillplaat is hartstikke leuk speelgoed. Het is een enorm oppervlak en met een beetje oefenen kan je er van alles op bereiden.

Sinds kort hebben we ook een kleinere grillplaat die perfect op onze Mastertouch past. Ze hebben deze vuurplaten, zoals ze die in Duitsland noemen, in verschillende maten dus er is er ook vast één voor jouw barbecue te vinden.

Het coaten van een stalen grillplaat is noodzakelijk

Voordat je zo’n grillplaat kan gebruiken moet hij voorzien worden van een coating. Anders zal je eten gaan plakken aan de plaat. Ook voorkomt de coating het vormen van roest.

Het coaten van een een grillplaat doen we in een aantal stappen. Eerst zorgen we ervoor dat het oppervlak schoon is. De stalen plaat is voor vervoer ingesmeerd met olie om hem tegen roesten te beschermen. Deze olie is volledig voedselveilig maar niet meer helemaal schoon. Die laag vegen we dus weg als het warm is. Daarom stoken we de plaat op met een brikettenstarter vol met briketten. Zo zal de plaat gelijkmatig opwarmen en niet meteen gloepend heet worden.

Je kan voor het schoonmaken en opnieuw coaten oude doeken gebruiken. Let er in ieder geval op dat er geen kunststof in verwerkt is. Wij nemen een paar vel keukenpapier. Je kan aan de kleur van het papier zien of de plaat schoon is.

Welke olie gebruik je om een grillplaat te coaten

In principe zijn alle soorten plantaardige olie goed te gebruiken om een coating aan te brengen. Wij gebruiken altijd plantaardige olie zoals zonnebloemolie. Je kan ook olijfolie gebruiken. Sommigen zweren bij Crisco. Gebruik in ieder geval geen kokosolie, sojaolie of palmolie.

Dit zijn oliën met een laag gehalte aan onverzadigde vetzuren die niet geschikt zijn om een polymerisatie tot stand te brengen. Het is een beetje een moeilijk verhaal maar het komt erop neer dat dit soort oliën moeite hebben om een reactie aan te gaan met andere materialen in dit geval de plaatstalen grillplaat. Deze reactie heet polymerisatie.

Wat is polymerisatie

Wanneer olie wordt blootgesteld aan hoge temperaturen gaan de vetzuren in de olie reageren met zuurstof en elkaar, waardoor ze hard worden en een stevige, glanzende coating vormen op het oppervlak van de grillplaat. Deze coating heeft niets meer te maken met de olie en heeft meer weg van een plastic.

Het is de bedoeling dat je een egale dunne laag olie aanbrengt en eigenlijk het meeste er weer af veegt. Als de olie warm wordt dan zal het zijn rookpunt bereiken en gaan roken. Dit is het punt dat de polymerisatie begint. Als het roken ophoudt breng je nog een laag olie aan. Dit herhaal je een paar keer.

Je ziet dat de stalen plaat na elke keer donkerder wordt en uiteindelijk bijna zwart is. Zolang het oppervlak steeds weer ophoudt met roken en droog lijkt kan je nieuwe lagen aanbrengen. 3 lagen is meestal genoeg.

De coating die je nu hebt aangebracht is nu een anti-aanbaklaag geworden waarop je pannenkoeken kunt gaan bakken. Deze laag is heel hard maar niet onverwoestbaar.

Het belangrijkste is dat je de plaat na elke keer gebruiken goed schoonmaakt. Dit kan gewoon met wat warm water en zeep. De zeep zal de coating niet aantasten want die is te hard en zolang je de plaat weer goed afspoelt zal je hier ook niets van proeven.

Mocht je de laag beschadigd hebben, met bijvoorbeeld een metalen spatel, dan kan je hem weer opnieuw voorzien van een coating. Doe je dit niet dan zal je zien dat er weer roest ontstaat. Die roest kan je dan weer wegkrijgen met schuurpapier of een staalborstel.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook