Hoe gebruik je een kernthermometer

In samenwerking met

Naast een barbecue met deksel is het eerste gereedschap dat je koopt een goede kernthermometer. Een thermometer vertelt je, zonder te gokken, of je vlees gaar is en niet nog een beetje rauw. Elk soort vlees heeft namelijk zijn eigen perfecte kerntemperatuur.

Dat jij zelf af en toe teleurgesteld wordt door je kookkunsten is nog niet zo erg. Erger is dat je familie of vrienden niet helemaal begrijpen waar je mee bezig bent. Wij gaan je vertellen hoe je die thermometer moet gebruiken zodat je met een gerust hart aan het grillen gaat en heerlijk eten op tafel zet.

Wat is een kernthermometer

Een vlees- of kernthermometer is een thermometer met een lange naald, of probe, die je diep in het vlees kunt steken zodat je de temperatuur weet in het vlees. Deze temperatuur vertelt je wat de gaarheid is. Zo weet je ook of het vlees veilig is om te eten. Rauw vlees moet namelijk een minimale temperatuur hebben om alle bacteriën te doden zodat je het veilig kunt eten.

Deze thermometers heb je in analoge en digitale variaties en worden al jaren gebruikt in professionele keukens. Dat is de reden dat je in een goed restaurant nooit een aangesneden hamburger op je bord krijgt terwijl hij wel goed doorbakken is en ook nog sappig.

Dit lijkt ons reden genoeg om thuis ook een kernthermometer aan te schaffen. Zeker als je serieus wil gaan barbecueën. Maar welke koop je dan?

Koop je een losse of vaste kernthermometers

Er zijn eigenlijk twee soorten kernthermometers. Losse snelle thermometers als de Thermapen waarmee je in één seconde weet wat de temperatuur is en vaste die je buiten de barbecue af kunt lezen.

Die laatste is geweldig als je met bereidingen bezig bent waarbij je moet zorgen voor een stabiele temperatuur in je barbecue. De luxere thermometers kan je vanaf je telefoon in de gaten houden via Bluetooth of via Wifi zodat je je vlees overal in de gaten kunt houden waar je internet hebt.

Je zou denken dat je dan helemaal geen losse Thermapen meer nodig hebt maar dat is niet waar. De thermometer die in je vlees blijft zitten is alleen maar geschikt voor dikkere stukken vlees en langzame bereidingen. Daarnaast vertelt hij je ook alleen maar de temperatuur op de plek waar hij ingestoken is.

De Thermapen gebruik je daarna om de rest even snel te checken zodat je misschien nog wat aanpassingen kunt doen om te zorgen dat dat deel niet uitdroogt of juist wat meer hitte nodig heeft.

Op welke plek steek je de kernthermometer

Alle kernthermometers hebben een zogenaamde probe. Een lang stuk metaal met een scherpe punt. Die punt meet de temperatuur. Belangrijk is dat je zorgt dat die punt op de juiste plek terecht komt.

En de juiste plek is het koelste deel van het vlees. Over het algemeen is dat het midden van het dikste deel van het vlees. Dat punt kan je op het zicht wel gokken. Daarna druk je de probe ver het vlees in en trek je hem langzaam terug. Als je thermometer snel genoeg is zoals de Thermapen One dan zie je de temperatuur lager worden en weer oplopen als je hem er te ver uit trekt. Zo weet je waar de koelste plek is.

Deze techniek is natuurlijk niet perfect omdat de plek 2 centimeter naast de probe nog wel iets koeler kan zijn maar het is altijd beter dan zomaar ergens prikken en hopen dat je goed zit. Heb je een thermometer die je van buiten de barbecue af kunt lezen dan check je halverwege de bereiding of de probe wel op de goede plek zit door hem er verder in te steken of wat meer uit te trekken.

Steek de probe in ieder geval niet tegen een bot of in een vetlaag. Vet isoleert en zorgt voor een lagere temperatuur terwijl het bot juist weer wat warmer kan zijn en een te hoge temperatuur aangeeft. Het kan het verschil zijn tussen rare en medium of erger tussen rauw of droge kip.

Weet wat de perfecte kerntemperatuur is van je vlees

Je ziet wel een mooi getal staan op je thermometer maar wat betekent dat getal. Elk soort vlees heeft zijn eigen perfecte kerntemperatuur en die vertelt je hoe gaar het vlees is en of het veilig is om te eten.

Ga ervan uit dat je alleen steaks en verse vis onder de 70ºC kunt eten. Wij durven het tegenwoordig ook aan om een mooie varkenshaas een beetje rose te eten. De rest moet je garen naar een veilige 70ºC of hoger als dat beter is voor een betere ervaring.

We hebben een uitgebreide lijst met alle kerntemperaturen zodat je precies weet tot hoever je alles moet garen om er optimaal van te kunnen genieten.

Extra tip voor het gebruik van een kernthermometer

Wacht bij dikkere stukken vlees niet tot de perfecte kerntemperatuur bereikt is. Dikkere stukken vlees hebben langer de tijd nodig om een bepaalde kerntemperatuur te bereiken. Dat komt omdat de warmte van buiten naar binnen moet. Dat duurt nog langer omdat vet in het vlees ervoor zorgt dat het vlees beschermd wordt tegen oververhitting.

Op het moment dat je dat vlees van de barbecue haalt dan zal die warmte aan de buitenranden van het vlees ervoor zorgen dat er nog warmte overgedragen wordt aan de binnenkant waar je probe geplaatst is. Die temperatuur kan tijdens het rusten van het vlees zomaar 5 tot 10ºC stijgen. Dat is het verschil tussen perfect medium rare en medium of well done.

Nu zou je kunnen denken dat je het vlees dan niet moet laten rusten. Maar dat is jammer van het vocht in het vlees. Dat is namelijk tijdens de verhitting van het vlees naar de buitenste randen geduwd. Het rusten zorgt ervoor dat de spieren waar het vlees uit bestaat zich ontspannen waardoor de sappen zich weer kunnen verdelen. Het resultaat is vlees dat niet leegloopt en meteen uitdroogt op je snijplank.

Nu je weet hoe je je kernthermometer moet gebruiken kan je met deze kennis ervoor zorgen dat je altijd sappig en mals vlees op tafel zet dat ook nog veilig is om te eten. Dus check het weer op weeronline.nl en trek de barbecue uit de schuur.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook