Hoe hou je je ketelbarbecue schoon

In samenwerking met

Je hebt op weeronline.nl gezien dat het eindelijk tijd wordt om de barbecue uit de schuur te halen. Maar als je de hoes er af trekt schrik je al van het aanzicht van het deksel en het rooster baart je helemaal zorgen. Misschien was het beter geweest om de barbecue grondig schoon te maken na het laatste barbecuefeestje vorig jaar september.

Maar niet getreurd, wij gaan je vertellen hoe je met een uurtje werk je ketelbarbecue weer schoon genoeg krijgt om veilig op te grillen. Daarna hebben we een paar handige tips om hem schoon te houden tijdens het hele barbecueseizoen.

Waarom is het belangrijk om je barbecue schoon te houden

Wat de meeste mensen niet begrijpen is dat voedselinfecties komen door slechte hygiënische omstandigheden tijdens en rondom het koken. Dus ook tijdens het barbecueën.

Het grootste probleem in barbecues die niet goed zijn schoongemaakt aan het eind van het seizoen zijn schimmels. De meeste schimmels, met uitzondering van bijvoorbeeld champignons of truffels, zijn giftig.

Die schimmels ontstaan in een vochtige omgeving en voeden zich met het vet en de voedselresten die achtergebleven zijn in de barbecue. Schimmels kunnen zorgen voor een voedselinfectie. Komt dat in je eten dan is het zo goed als zeker dat je er goed ziek van wordt.

Daarna is het eten van verkoold voedsel niet gezond. Dat weten we allemaal en dat is de reden waarom we goed oppassen dat we geen, of zo min mogelijk, zwartgeblakerd vlees eten. Maar dat zwarte rooster wordt vaak vergeten.

Dat zwarte rooster zijn aangekoekte en verkoolde resten vet en etensresten. Die komen weer los als we het rooster verwarmen waardoor het makkelijk in je eten terecht kan komen.

Die achtergebleven etensresten trekken na het barbecueën ook insecten en bacteriën aan die van alles achterlaten.

Wat ons betreft zijn dit allemaal duidelijke redenen om de barbecue tijdens en na het barbecueseizoen schoon en droog te houden.

Hoe verwijder je schimmel in de barbecue

Zie je een schimmel in je barbecue dan zit er niets anders op om de barbecue flink op te stoken. Borstelen is namelijk geen goed idee. Schimmel is heel licht en bevat sporen die je vervolgens in kan ademen. Inademen van schimmels kan zorgen voor een luchtweginfectie en ademhalingsproblemen. Verbranden is dus de beste oplossing.

Start een volle brikettenstarter op met houtskool en stort die in je barbecue. Sluit het deksel en zet de onderste en bovenste luchtsleuven vol open.

Alle schimmels verbranden en veranderen in as. Als het allemaal heet genoeg is dan gebeurt dit ook met vet en etensresten. Als je barbecue vies genoeg is dan kan het flink gaan roken. Waarschuw je buren alvast dat ze de ramen sluiten.

Als de barbecue een half uur flink heet is geweest laat je hem afkoelen en borstel je alles schoon met een harde borstel. Heb je een hogedrukreiniger dan is dit het moment om hem te gebruiken. Dit doe je natuurlijk alleen met een stalen ketelbarbecue. Niet met je kamado.

Hoe voorkom je schimmelvorming in de barbecue

Je barbecue is nu letterlijk brandschoon en klaar voor die hamburgers. Maar hoe onderhoud je nu de barbecue om dit tijdens de zomer en erna te voorkomen.

Allereerst door natuurlijk veel en vaak te barbecueën. Als de barbecue maar vaak heet genoeg wordt dan krijgen schimmels geen kans. En winterbarbecue is al heel lang en ding. Daarnaast zorg je dat de barbecue schoon en droog wordt opgeborgen. Zo’n hoes lijkt dan een goed idee maar is het vaak niet. Diezelfde hoes houdt namelijk ook het vocht in de barbecue.

Wij hebben daarom de barbecues onder een afdak staan met de ventilatiegaten open zodat het een beetje kan doorwaaien. Staat je barbecue toch onbeschermd buiten dan zorg je ervoor dat die hoes er regelmatig afgaat en dan het liefst om te gaan barbecueën natuurlijk.

Hoe hou je een barbecue schoon tijdens het barbecueseizoen

Het rooster schoonhouden

Het makkelijkste is om een rooster vlak voor of na het barbecueën schoon te borstelen met een barbecueborstel. Het vet is dan nog zacht en borstel je er makkelijk af. Controleer je borstel regelmatig of alle haren nog goed vastzitten. Het gebeurt jammer genoeg regelmatig dat zo’n stukje staal in het eten terechtkomt.

Als je dan het rooster nog even na veegt met een stukje papier en een beetje olie dan veeg je ook de laatste restjes roet van het rooster. Dit kan je ook doen met een ui of halve citroen. Het zuur zal zacht vet dat nog achtergebleven is oplossen waardoor het rooster nog schoner wordt.

Mocht het nou zo zijn dat je aan het rooster niet meer kunt zien van wat voor materiaal het gemaakt is dan wordt het tijd voor het echte werk. Je bent geneigd om chemicaliën te gaan zoeken die het werk makkelijker moeten maken. Wij hebben ook wel eens ovencleaner gebruikt maar zijn er nooit echt tevreden over.

Echte harde stukken roet en vet blijven toch altijd zitten en we hebben altijd het idee dat we de ovencleaner in het eten proeven ook al hebben we het twintig keer afgespoeld.

Een beter idee is het om een platte plastic bak te nemen die groot genoeg is om het rooster plat in te leggen. Een lekbak voor een wasmachine werkt ook goed.

Je legt het rooster erin en je vult de bak met warm water en afwasmiddel tot het rooster helemaal onderstaat. Zo laat je hem een nachtje liggen. De volgende dag borstel je met een staalborstel alles schoon en spoel je het rooster goed af.

Mocht het rooster echt te vies zijn dan neem je een vuilniszak en daar doe je het rooster in. Giet vervolgens een kopje met ammoniak in de zak en knoop hem goed dicht. De volgende dag is alle vet en roet weer zacht en borstel je het er zo af en is het rooster weer als nieuw.

Vergeet trouwens ook niet de onderkant van het rooster. Daar ligt dan wel niet het eten op maar moet wel schoon. Dat vuil kan verbranden en zorgen voor roet dat met een klein beetje wind toch op je eten terechtkomt. Ook willen we wel eens een bak met groenten of aardappeltjes onder het rooster zetten. Je wil niet dat er stukjes oud vet tussen de geroosterde courgette komt.

Het kolenrooster maken wij niet schoon. Deze krijgt aardig op z’n donder en is vaak helemaal verroest. Dit rooster wordt elke keer letterlijk brandschoon. Belangrijker is het deel onder het rooster.

De ketel schoonhouden

De binnenkant van de ketel hoeft niet elke keer schoongemaakt te worden maar moet je ook niet vergeten. Zeker niet als je de barbecue vaak aan hebt staan. De binnenkant van de ketel is ook een ophoping van vet en etensresten onder het rooster en roet boven het rooster.

Het liefst maak je de ketel elke paar maanden een keer schoon en wissel je low and slow barbecue af met gewoon grillen waarbij je de etensresten en vet verbrand.

We maken de ketel schoon in fases en beginnen met het groffe werk. Veeg met een plastic plamuurmes of plat stuk hout aangekoekt vet en roet naar beneden. Verwijder het vervolgens via de luchtaanvoer in de asbak.

Haal de asbak leeg en schraap harde stukken as en vet weg met een plamuurmes. Doe dit uiteraard als de as volledig afgekoeld is en anders zeker niet in een plastic kliko.

Wil je hem weer als nieuw dan neem je wat warm water met afwasmiddel en borstel je hem goed schoon met een schuursponsje. Spoel alles grondig af en laat het goed drogen.

Mocht je nou echt last hebben van hardnekkige stukken vuil die nog steeds niet weg zijn gebruik dan geen staalborstel. Je krijgt dan krassen in de emaille laag waardoor het steeds lastiger wordt om hem schoon te krijgen.

Smeer de binnenkant in met een mix van azijn en baking soda of zuiveringzout. Laat dit een poosje zitten, het liefst in de zon en je kan het vuil er daarna zo afvegen.

We krijgen ook regelmatig de vraag waarom de verf van de binnenkant van het deksel bladdert. Dat is geen verf maar een laag roet en vet dat loskomt en op je eten terecht kan komen.

Neem een plastic plamuurmes of een plat stuk hout en schraap de roetdelen los van het deksel. Neem daarna wat warm water en zeep en veeg het goed schoon met een schuursponsje.

De buitenkant van de barbecue schoonmaken

De binnenkant van je barbecue is het belangrijkste maar je wil natuurlijk ook van buiten laten zien dat je barbecue goed onderhouden wordt. Dat doen we heel simpel. Ben je bezig met bovenstaand onderhoud dan neem je de buitenkant gewoon even mee.

Warm water, zeep en een schuursponsje is genoeg. Wil je niet zoveel water gebruiken dan kan je een allesreiniger spray gebruiken waar citroen inzit. Dit ontvet waardoor je keteltje snel weer zal glimmen. Een schone barbecue is net als een schone keuken ontzettend belangrijk. Met een schone barbecue hou je je jezelf en je gasten gezond en smaakt alles ook nog eens beter.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook