Hoe maak je barbecuesaus?

Natuurlijk is het hartstikke makkelijk om kant en klare barbecuesaus te kopen, en er zitten echt geweldig goeie bij. Maar het is erg makkelijk en lekker om je eigen barbecuesaus te maken. Op die manier weet je ook precies wat er in gaat.

Waar smaakt barbecuesaus naar

De beste barbecuesauzen hebben combinaties van zoet, zoals bruine suiker, stroop, honing en ui. Ui wordt zoet als je het kookt. Verschillende soorten zuur, zoals azijn, citroen- of limoensap en natuurlijk pit van chilipoeder mosterd of Worcestershiresaus. En dat allemaal op een basis van ketchup.

De saus die we hier gaan maken zijn er om de laatste minuten op het vlees te smeren. Al kan je de saus ook prima op tafel zetten zodat iedereen zelf kan uitmaken of ze het op het vlees willen hebben. Hou er rekening mee dat sausen die op het vlees zijn aangebracht best wat steviger qua smaak mogen zijn. Het vlees heeft de neiging om de smaken wat te neutraliseren.

Dat maak je zelf uit

De meeste recepten voor barbecuesauzen hebben een combinatie van de genoemde smaken maar dat is niet altijd het geval. Als je zorgt dat je de volgende ingrediënten in huis hebt dan kan je van daaruit zelf experimenteren en je eigen saus creëren. De een houdt namelijk meer van zoete sauzen terwijl de ander weer van meer pittige sauzen houdt.

De basis barbecuesaus ingrediënten

 • tomatenketchup
 • bruine suiker
 • ui
 • knoflook
 • azijn
 • stroop
 • mosterd
 • Worcestershiresaus
 • olie
 • peper en zout

Wissel het ene zoete om voor het andere of wat verse pepers voor wat meer hitte en zo maak je je eigen smaak. Blijf tijdens het roeren regelmatig proeven zodat je weet waar je mee bezig bent.

ingredienten-barbecuesaus

Laten we beginnen

Ingredienten

 • 2 eetlepels olie, plantaardig. Geen boter anders kan je het niet erg lang bewaren.
 • 1 ui fijngesnipperd, heel fijn
 • 2 teentjes knoflook, ook weer heel fijn
 • ½ theelepel Worcestershiresaus
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel chilipoeder, meer als je van heet houd. Misschien wel niet als je het wat rustiger aan wil doen.
 • 4 eetlepels bruine suiker. Ja barbecuesaus is zoet. De meeste in ieder geval.
 • 4 eetlepels stroop
 • 800 ml ketchup. Een complete liter mag ook. Waarom zou je niet meteen wat meer maken.
 • 1 eetlepel mosterd
 • 2 eetlepels azijn. Appelazijn als je het hebt

Bereiding

 1. Neem een pan en warm daarin, op laag vuur, de olie op
 2. Gooi de uitjes erbij en roerbak ze totdat de uitjes doorzichtig worden
 3. Nu kan de knoflook erbij. Blijf roeren zodat ze niet verbranden
 4. Wat peper en zout erbij samen met de chilipoeder
 5. Even blijven roeren totdat alles mooi rood van de chilipoeder is
 6. Nu mag de ketchup erbij
 7. Terwijl je de rest met kleine beetjes erbij doet neem je af en toe een vinger uit de pan om te proeven. Wil je zoeter dan gooi je wat meer stroop of suiker in de pan. Moet het zuurder dan mag er wat meer azijn bij of citroensap. Onthou dat je saus straks nog een keer kookt als je het op het vlees smeert. Dus de smaak zal neutraler worden. Het mag best wat zuurder of heter dan je uiteindelijk zou willen want dit zal afnemen op het vlees.
 8. 10 minuten zachtjes laten inkoken terwijl je blijft roeren. Hou er rekening mee dat de saus bij het afkoelen ook iets dikker wordt.
 9. Nu mag je de saus laten afkoelen en ben je klaar
 10. De saus kan je gekoeld, donker en goed afgesloten zeker een paar maanden bewaren

 

Altijd ruimte voor verbetering

Dit is een prima barbecuesaus zoals hij is en tegelijk een prima begin om verder te verbeteren. Zo kan je honing gebruiken voor een subtielere zoet of ananassap voor een meer tropische saus. Je kan het zelfs proberen om abrikozenjam toe te voegen.

Tamarindepasta is ook een goeie zuursmaak voor barbecuesaus.

Als je er een rooksmaak aan toe wilt voegen dan kun je op het einde van de bereiding nog een theelepel liquid smoke toevoegen. Dit is rook dat langs een vochtige plaat geleid wordt en dan doo condensatie wordt opgevangen. Zo krijg je een hele geconcentreerde rooksmaak in een flesje.

Een paar regels voor het gebruik van barbecuesaus

Niet overdrijven

Probeer niet je hele vlees dicht te smeren met de saus. 1 keer aanbrengen met een kwast is vaak genoeg en 2 keer maximaal. Vraag ook altijd eerst aan je gasten of ze dat wel willen en bewaar altijd een beetje voor aan tafel.

Niet te vroeg smeren

Wacht met smeren totdat het vlees gaar is. Dikke barbecuesauzen houden de rook tegen die je zo graag in je vlees wil hebben.

Als je de saus te vroeg en te dik op het vlees smeert dan kan je wel eens een dikke gummiberen saus krijgen. Als je echter low and slow aan het barbecueën bent, niet heter dan 100 tot 130° C, dan mag je het zeker een half uur voor dat je je spareribs van de barbecue afhaalt al er op smeren. Nog steeds niet te dik. Of je moet het gewoon lekker vinden.

Barbecuesaus is heerlijk als deze iets karameliseert

Karameliseren geeft een hele complexe smaak aan je saus. Dus durf je het aan dan mag je je vlees een paar minuten om en om insmeren boven direct vuur. Als de saus begint te bubbelen dan haal je je vlees eraf.

Laat de barbecuesaus niet te heet worden

Omdat de saus suiker bevat moet je oppassen met direct vuur omdat het anders verbrand. Een beetje is goed en lekker maar duurt het te lang dan verkoold het simpelweg. De suiker karameliseert bij een temperatuur van 160°C en hoger

Wees voorzichtig

Schenk de barbecuesaus die je wilt gebruiken om je vlees mee in te smeren in een aparte kom en smeer daar je vlees mee in. Ben je klaar gooi dan de saus weg. Of je schenkt de saus rechtstreeks vanuit de fles of pot op je vlees terwijl je het dan uitsmeert. Alle vlees die niet gaar is bevat microben en bacteriën die je niet in je zelfgemaakte saus wilt hebben. Zet zo’n kommetje dus niet op tafel om iedereen te laten dippen. De kans dat je je gasten naar huis stuurt met een voedselvergiftiging is heel groot.

Niet te dik voor basting

Als je het vlees wil insmeren tijdens het barbecueën dan moet de saus niet te dik zijn. Dan krijg je geen mooie egale laag. Meng de saus dan met een beetje water of warm het een beetje op.

Het hoeft niet altijd

We weten het, een goede barbecuesaus smaakt overal lekker bij, maar als het vlees van zichzelf al lekker is, en dat is het vaak als je het goed klaar gemaakt hebt, gebruik dan helemaal geen saus. Wat ons betreft is barbecuesaus het best te gebruiken op varkensvlees en zeker op spareribs, schouderkarbonade of een procureurlap.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook