Hoe maak je jouw kamado schoon

In samenwerking met

Er zijn veel barbecueërs die het overdreven vinden maar wij maken onze barbecues regelmatig schoon. Dus ook de Kamado Joe. Hoe vaak we dat doen is afhankelijk van het gebruik. Bij regelmatig gebruik en verschillende bereidingen met een lage en hoge temperatuur zal één keer per jaar genoeg zijn. Als je jouw kamado enkel in de zomer gebruikt of alleen maar low and slow bereidingen doet dan raden we je aan om dit vaker te doen. In ieder geval voor je je kamado opbergt in het najaar.

Waarom is het belangrijk dat je je kamado schoonmaakt?

Het voorkomt de groei van schimmels en bacterieen

Voedselresten en aangekoekt vet dat achterblijft in je kamado kunnen bacterien aantrekken en schimmels vormen. Door je kamado regelmatig schoon te maken voorkom je bacteriële besmettingen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

De smaak van je gerechten worden beter

Je wil de ingrediënten proeven en je zorgvuldig uitgekozen rooksmaak in plaats van de smaak en geur van verbrand vet en voedselresten.

Het verbetert de luchtstroom in de kamado

Bij gebruik ontstaat er roet en as in de ketel. Als dit zich ophoopt zonder dat je het regelmatig verwijdert kan het de ventilatie belemmeren. Een goede luchtstroom is essentieel voor een goede verbranding en het bereiken van een stabiele temperatuur.

Het kan een vetbrand voorkomen

Als je veel low and slow barbecued kunnen er zich dikke lagen vet ophopen in het keramiek. Mocht de temperatuur in de ketel bij een volgende bereiding wat oplopen dan is een vetbrand zeker niet onmogelijk. Het verpest niet alleen je recept maar het is echt niet grappig als je je wenkbrauwen verbrand als je je kamado opentrekt.

Het verlengd de levensduur van je kamado

Net zoals alle gereedschap gaat een kamado langer mee als je hem regelmatig onderhoud. Dat apparaat heeft je flink wat gekost dus waarom zou je hem niet een beetje goed verzorgen. Door je kamado regelmatig schoon te maken verwijder je niet aleen vet en roet maar ook zuren en zouten die de structuur van metalen onderdelen kunnen aantasten.

Als dit niet genoeg reden zijn om je kamado zo af en toe eens een lekkere schoonmaakbeurt te geven dan weten wij het ook niet meer. Wij gaan je vertellen hoe je jouw kamado een grondige onderhoudsbeurt geeft.

Onze Kamado Joe staat alweer 5 jaar in de tuin en hij staat wekelijks aan. Als we om en om low and slow roken en direct grillen dan hoeven we hem eigenlijk alleen maar één keer per jaar grondig schoon te maken. Maar als we 3 of 4 keer achter elkaar op lage temperaturen vet vlees aan het bereiden zijn dan ziet onze Joe er ook echt niet meer goed uit en gaat ie stinken. Dan wordt het ook voor ons tijd om aan het werk te gaan.

De topvent ziet er dan aan de voorkant ook beter uit dan aan de achterkant. Als het maar uit het zicht is dan zou je nog wel even door kunnen gaan maar deze pakken we ook meteen maar even mee.

Waarschuwing vooraf

Zoals gezegd is niet iedereen het eens met het schoonbranden van een kamado. Als het rooster maar schoon is dan zijn ze al helemaal tevreden. We hebben zelfs al gehoord dat het opgebouwde vet zou zorgen voor extra smaak. Natuurlijk moet je rooster schoon zijn maar dat opgebouwde vet is na een paar dagen en vele barbecue sessies al lang geen schoon vet meer. Wij proeven zelf liever een fris stukje vlees dan verbrand vet. Maar ieder heeft zijn eigen voorkeur natuurlijk.

Ook bestaat er de angst dat het keramiek zou kunnen breken. Daar kunnen we kort over zijn. Alle goede kamado’s zoals de Kamado Joe zijn meerdere keren gebakken op meer dan 1000ºC. Zou het keramiek nu nog gaan scheuren bij een temperatuur van maximaal 500ºC dan is er iets mis met je kamado.

Staat er in de beschrijving van jouw kamado dat het afgeraden wordt om de temperatuur hoog op te laten lopen dan is de fabrikant er in ieder geval niet zeker van dat het goed gaat komen. Om garantie problemen te voorkomen moet je je kamado dan misschien maar niet schoonbranden.

Verwijder je thermometer als je je kamado schoonbrandt

De temperatuur in je kamado loopt zoals gezegd hoog op tijdens het schoonbranden. Dat is dus geen probleem voor je kamado maar kan het wel zijn voor je thermometer.

Als de naald namelijk te lang in zijn uiterste stand komt te staan is de kans groot dat hij vastloopt. Soms komt hij weer los met een beetje tikken en dan moet je hem alleen opnieuw ijken. Wij hadden natuurlijk de pech dat hij niet meer los kwam. Een nieuwe bestellen is dan de enige optie.

Dus Tip van Flip. Verwijder je thermometer voordat je je kamado schoon gaat branden.

Wat moet je doen om een kamado schoon te branden?

Allereerst zorg je ervoor dat de ventilatie in de kamado optimaal is. Dat wil dus zeggen dat je alle asresten uit je kamado verwijdert. Hoe meer zuurstof er door je kamado kan stromen hoe hoger de temperatuur kan gaan. Om een kamado schoon te branden moet je temperaturen halen van boven de 350ºC.

Schud dus eerst je kolenmand even leeg zodat je af bent van alle kleine brokjes houtskool en borstel dan alle gruis en as in je asla. Nu ben je verzekert van optimale ventilatie als je je kamado aansteekt.

Dan vul je de kolenmand met flinke brokken houtskool. Met een goed formaat houtskool kan er genoeg zuurstof doorheen stromen. Meer zuurstof zorgt voor hogere temperaturen. Steek 4 wokkels tussen de houtskool en steek die aan.

Als de houtskool gloeit dan plaats je je platesetters strategisch boven de houtskool zodat deze ook schoon gebrand kunnen worden. Probeer ze zoveel mogelijk rechtop te zetten met een gloeiende kern houtskool aan beide kanten van de platesetter. Je zou ze tijdens het proces nog eens opnieuw rechtop moeten zetten omdat de houtskool natuurlijk verbrand.

Als je onderste ventilatieschuif volledig openstaat en de topvent ook dan zul je zien dat de temperatuur met gemak boven de 350ºC loopt. Deze temperatuur hou je vervolgens 3 kwartier tot een uur vast.

Na een poosje zie je dat de binnenkant van je topvent wit uit gaat slaan. Dat is het verbrande vet dat verandert is in as. Zo weet je dat de temperatuur in de ketel hoog genoeg is.

Nu mag je je kamado borstelen en poetsen

Wacht even tot je kamado helemaal is afgekoeld en dan mag je verder met je schoonmaakbeurt. Al het vet en vuil dat aan de binnenkant van de ketel zat vastgekoekt is verbrand en verandert in as. De as veeg of borstel je nu heel simpel van het keramiek en dan zal je zien dat er daaronder nog echt keramiek zit..

Ook je losse binnenketel is helemaal brandschoon. Het is nu ook een goed moment om deze er een keer uit te halen zodat je ook alle as onderin de ketel kunt verwijderen.

Voordat je dat gaat doen borstel je alle as ook uit het deksel. Anders moet je het straks nog een keer doen. We houden niet van dubbel werk.

De grootste hoeveelheden as kan je met een stoffer en blik verwijderen. De rest zuig je weg met een aszuiger.

De topvent schoonmaken

Als we toch bezig zijn dan gaan we ook de topvent even helemaal schoonmaken. Dat gaat het makkelijkst als je hem er even helemaal afhaalt. Dat gaat niet altijd even makkelijk. In de loop der jaren is die door vuil en vet ook lekker vast gaan zitten. Er is een slechte en goede manier om deze los te krijgen.

Wat je in ieder geval niet gaat doen is aan de buitenkant tegen de vent aan slaan/rammen. Het keramiek is best stevig maar aan de bovenkant van je ketel het dunst en breekt makkelijk af. Als je de topvent van binnenuit een duw kan geven dan komt hij vaak wel los. Een korte tik met een stuk hout zal zeker helpen. Sla niet te hard want je zal niet de eerste zijn die de vent door de tuin ziet vliegen.

Nu kan je de hele topvent een uurtje in warm water leggen met wat afwasmiddel. Dit zal het vet oplossen waarna je het met een zachte borstel of sponsje weg kan vegen. De topvent van Kamado Joe is van aluminium met een zwarte poedercoat laag. Deze poedercoating kan niet echt goed tegen hogere temperaturen boven de 260ºC. Dat zie je dan ook goed omdat dan de zwarte laag er op sommige plaatsen afkomt.

Dit is geen probleem voor de werking van de topvent. Het ziet er alleen niet meer zo mooi uit. Binnen een paar weken zit er weer een lekkere laag vet op dus dan valt het niet meer zo op. Vindt je het er echt niet meer uitzien dan kan je besluiten om er een nieuwe topvent op te zetten.

Ga een gietijzeren topvent niet weken in water

Sommige kamado merken hebben een gietijzeren topvent. Die kan je niet zomaar een uur in het water leggen. Gietijzer en water is geen probleem maar te lang kan ervoor zorgen dat je topvent snel gaat roesten. Ook moet je ervoor zorgen dat de topvent na het schoonmaken goed ingesmeerd wordt met een plantaardige olie. Als de topvent daarna weer op de kamado gezet wordt zal de hitte ervoor zorgen dat het vet omgezet wordt in een coating die het gietijzer tegen roest zal beschermen

Hoe maak je de buitenkant van een kamado schoon?

De buitenkant van je keramische ketel is nog het makkelijkst om schoon te maken en dat kan je dus vaker doen. Alles wat je nodig hebt is warm water, zeep en een schuursponsje. Zeep alles goed in en poets alle vuil eraf. Neem ook meteen de zijtafels, je kar en spanbanden mee. je bent toch bezig.

De laklaag van je Kamado Joe is hard genoeg om zonder problemen het schuurgedeelte van de spons te gebruiken. Maar zoals met alles, ga het niet overdrijven. Als je dit maar hard en lang genoeg doet dan zal je zien dat de lak niet meer glimt maar mat wordt. Dus hou je een beetje in.

Hier en daar zie je zwarte plekken zitten. Dat is vet dat gepolymeriseerd is door langdurige blootstelling aan hogere temperaturen. En dat is niet alleen maar gebeurt bij het schoonbranden.

Om deze plekken schoon te krijgen zal je wat harder moeten boenen. En dan moet je zeker de harde kant van de schuurspons gebruiken.

De stalen ring van de binnenketel en de roosters hebben we in een bak met warm water en zeep gelegd om te weken. Na een paar uurtjes kan je dan heel makkelijk alle vuil verwijderen.

Terugplaatsen binnenschaal Kamado Joe

De binnenketel van een Kamado Joe bestaat uit 5 losse schelpen. Die losse delen voorkomt een hoop ellende omdat deze niet kan scheuren om wat voor reden dan ook. Het is alleen een rotklusje om hem weer opnieuw in elkaar te zetten omdat de stalen ring, die de schelpen op hun plek houdt, weer op zijn plek moet.

Elke schelp heeft een gat voor betere ventilatie. Dit gat is precies groot genoeg dat je er met je pink in kunt. Zo trek je elke schelp naar binnen zodat je de ring kunt plaatsen. Is je pink te dik of vindt je dit nog te lastig dan kan je ook achter elke schelp een prop keukenpapier drukken. Zo blijven alle delen op hun plek en kan je de stalen ring in één keer plaatsen.

Het keukenpapier kan je nu met een beetje stoeien er tussenuit halen of laten zitten zodat het vanzelf verbrand.

Als alles weer op zijn plek zit dan ben je klaar. Je Kamado is nu helemaal schoon om weer vies gemaakt te worden. Je mag er natuurlijk ook een paar weken van genieten maar uiteindelijk moet ie toch echt weer een keer aan.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook