House of charcoal van THM

house-of-charcoal-briketten-en-houtskool

Wij kregen van THM, briketten en houtskool van House of Charcoal om te proberen. THM kennen we allemaal van de welbekende zwarte en groene zakken bij de pompstations en supermarkten.

De houtskool en briketten van THM waren jarenlang de enige brandstof waar je in Nederland snel aan kon komen en wij hebben er heel wat zakken doorheen gejaagd in de loop der jaren. De liefde ging over toen we een beetje kieskeuriger werden en er meer keuze kwam en de brandstof van THM toch niet zo best bleek.

Maar ook bij THM hadden ze dat door en kwamen in 2015 met House of Charcoal. Een betere, milieuvriendelijke keuze om vaker mee te barbecueën.

De houtskool en briketten komen in zakken van 4 kilo en de restaurant houtskool in een grote zak van 10 kilo. Allemaal zijn ze 100% FSC en dat vinden wij steeds belangrijker worden nu we regelmatiger de barbecue aanzetten.

Houtskool van House of Charcoal

house-of-charcoal-houtskool

De houtskool in de 4 kilo zak heeft aardig wat gruis en dat is jammer. Met gruis doe je helemaal niets. Het kan zijn dat er tijdens het vervoer niet zachtzinnig met de zak is omgegaan maar dat zal in de winkels niet anders zijn. De zak horeca houtskool van 10 kilo ziet er beter uit. In deze zak zitten zoals het hoort mooie grote brokken. En nagenoeg geen gruis.

house-of-charcoal-horeca-houtskool-in-zak

Houtskool moet volgens ons in ieder geval aan 2 eisen voldoen. Een hoge hitte en een lange, schone verbranding. Vooral de horeca uitvoering moet het langer volhouden. En dan natuurlijk niet alleen in de horeca. Steeds meer particulieren hebben tegenwoordig zo’n prachtige kamado staan en daar moeten flinke brokken houtskool in. Die grotere brokken zijn nodig om een zo goed mogelijke circulatie van zuurstof te garanderen.

Met de hitte zit het wel goed. Met de schuiven helemaal open hebben we in no time een flinke hitte die perfect is om een flinke steak mee af te grillen. De houtskool is dan wel met een kleine 30 minuten opgebrand maar langer heb je echt niet nodig om een paar steaks af te grillen.

House-of-charcoal-kamado

De horeca uitvoering doet het, low and slow, in een kamado prima. 5 uur hebben we de kamado op 110 graden gehad en daarna de kolen laten doven door de kamado te sluiten. Van de halve zak, ongeveer 5 kilo, die we in de barbecue hadden gegooid konden we zeker de helft weer gebruiken voor een volgende keer.

De grotere brokken houtskool zijn ook prima voor een zogenaamde caveman bereiding. Hier leg je dunnere steaks rechtstreeks op de houtskool zodat het vlees een prachtige korst en een heerlijke rooksmaak krijgt. En het ziet er ook nog eens heel stoer uit.

Tijdens het barbecueën heb je een fijne geur die van de kolen af komt. Je moet er van houden maar de buren vonden het niet storend en dat is ook belangrijk. Houd je buren te vriend en geef af en toe eens wat over de schutting van je barbecuekunsten. Zomaar een tip tussendoor.

Briketten van House of Charcoal

house-of-charcoal-briketten

Als we de zak briketten openen zien we een kussenvormige briket met een groffe structuur. De briketten hebben hier en daar gaten. Briketten moeten volgens ons minimaal aan 2 eisen voldoen en de rest is mooi meegenomen. Allereerst willen we een lange brandduur en daarna een constante, stabiele temperatuur.

house-of-charcoal-briketten-brandtijd

Met de lange brandduur zit het wel goed. We vullen de barbecue met 1 laag gloeiende briketten en sluiten het deksel. Vervolgens zetten we de schuiven half open en zetten de timer. Tot 3 uur hebben we een temperatuur waarmee we wat kunnen. Daarna moeten de schuiven verder open en rekken we het nog bijna een uur. Bij deze geslaagd wat betreft brandduur.

Nu we weten dat het met de lange brandtijd wel goed zit besluiten we om een paar spareribs op te offeren. Alles voor de wetenschap zullen we maar zeggen. We maken op ⅓ van het kolenrooster een afscheiding en vullen het met koude briketten. Vervolgens leggen we daar op 8 gloeiende briketten. Deze methode heet de Minion methode en is uitermate geschikt om urenlang low and slow te kunnen barbecueën.

We komen er op deze manier achter dat de briketten van House of Charcoal niet echt constant branden. Op een Master Touch kunnen we met de briketten die wij over het algemeen gebruiken de temperatuur met 10 graden speling urenlang constant houden. De briketten van House of Charcoal moeten vaker in de gaten gehouden worden. De ene keer zakt de temperatuur in en op een ander moment moesten we de zuurstoftoevoer flink knijpen omdat de temperatuur maar bleef stijgen.

house-of-charcoal-briketten-veel-as

Na de barbecuesessie hebben we een barbecue vol met as. Dat verklaart ook een beetje de grote schommeling in temperatuur. Door het vele as sluiten de kieren tussen de briketten en dat zorgt voor een slechte aanvoer van zuurstof. En zuurstof hebben we toch echt nodig voor een goede verbranding. Als de as wegzakt of een aangrenzende briket begint te gloeien tijdens de Minionmethode, dan zal de temperatuur weer snel toenemen.

Conclusie

Wat betreft de briketten kunnen we kort zijn. Ze zijn beter dan de ouderwetse THM briketten en bijvoorbeeld de long lasting briketten van Weber, maar nog niet helemaal naar onze zin. De schommelingen tijdens een lange sessie zijn te groot. Voor de 3 keer per jaar barbecueër is dit geen probleem. Maar wil je dit jaar eens pulled pork gaan maken dan sla je de briketten over.

Wij hebben de fabrikant verteld van onze bevindingen en THM gaat hier zeker wat mee doen door de kwaliteit van de briketten te verbeteren. Mocht dat zo ver zijn dan krijgen we dat vast te horen.

house-of-charcoal-horeca-houtskool

De Houtskool is prima. mooie flinke stukken, goede geur, schone verbranding. Zeker de horeca uitvoering zal het goed doen bij de doorgewinterde barbecueër.

House of Charcoal is een hele stap vooruit wat betreft duurzaamheid. Barbecue je vaker dan gemiddeld dan moet je daar eens over nadenken. Het is goed dat een fabrikant de stappen neemt om een verantwoorde brandstof te kunnen leveren.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook