Kalfsvlees op de barbecue

Kalfsvlees wordt veel gegeten in Frankrijk en Italië als veau en vitello maar we beginnen het in Nederland ook steeds meer te waarderen. En dat snappen wij best.

Kalfsvlees is heel mals vlees en mager vlees. Mager is weliswaar niet ideaal voor de barbecue maar als je de juiste delen kiest en het vlees precies op tijd van het rooster haalt dan is het barbecueën van kalfsvlees een hele goede bereidingswijze.

Wat is kalfsvlees

Kalfsvlees is rundvlees van koeien en stieren niet ouder dan 12 maanden. Het meeste kalfsvlees dat in Nederland verkocht wordt komt van kalveren rond de 8 maanden oud. Dan heb je het al over een groot dier.

Kalfsvlees is een bijproduct van de melkindustrie. Om een melkkoe melk te laten geven moet het ieder jaar een kalf krijgen. Ongeveer 30% van die kalveren komen weer in de melkindustrie terecht en  worden gehouden voor het kalfsvlees. Dit is duurzamer dan het kalf meteen na de geboorte af te maken.

Waarom is kalfsvlees anders dan gewoon rundvlees

Wat kalfsvlees zo anders maakt dan gewoon rundvlees is dat het veel malser is. Omdat de beesten op jongere leeftijd geslacht worden is er minder bindweefsel aanwezig en zijn de spieren nog niet volledig ontwikkeld.

Kalveren hebben over het algemeen een beter leven gehad. Ze worden in groepshuisvesting gehouden, kunnen samen eten en drinken, spelen en slapen. Er worden geen groeihormonen gebruikt en antibiotica mag alleen gegeven worden aan zieke beesten.

Kalfsvlees is ook nog eens beter voor het milieu. Voor een kilo vlees wordt er minder water gebruikt, er is natuurlijk minder voer nodig en ze produceren minder mest en dus ook minder methaangassen.

Kalfsvlees op de barbecue

Omdat kalfsvlees minder vet bevat dan rundvlees is kan je kijken of je grotere delen kunt krijgen. Een steak van 1,5 tot 2 cm is barbecuewaardig als je het vlees medium rare wilt serveren. Als je dunner gaat dan wordt het een stuk moeilijker om het vlees medium rare te serveren.

Kalfsvlees is over het algemeen perfect om te grillen op middelmatige hitte. Zo krijgt het vlees geen kans om te verbranden. Het is belangrijk dat de eiwitten snel stollen zodat de sappen bewaard blijven. Anders droogt het uit. In dit geval is het ook belangrijk dat je het vlees precies op tijd van het rooster haalt. Zo gril je een kalfsentrecote even kort om en om of zelfs caveman-style.

Zorg wel dat het vlees eerst wat op temperatuur komt. De snelle overgang van koelkast naar gloepend is te veel en zorgt ervoor dat je een droog stuk vlees op tafel zet. Hou het vlees dus goed in de gaten en zorg dat je een goede kernthermometer bij de hand hebt. 55 graden is perfect. Alles hoger en het vlees wordt meer doorbakken en droger

Andere delen zoals de ribben hebben nog wel een mooi stukje vet op het vlees en kunnen zelfs goed low and slow bereid worden. Ook de kalfswangen zijn perfect voor een langzame garing.

Kalfsvlees is t.o.v. gewoon rundvlees wat duurder. Wat dat betreft is het schoudervlees wel interessant. Schoudervlees is wat goedkoper dan achtervlees, het is ook wat vetter en je kunt ook mooie steaks van snijden.

Kalfsvlees op smaak brengen

Omdat kalfsvlees een hele fijne eigen smaak heeft zou je het niet altijd te veel willen kruiden. Over het algemeen heb je genoeg aan een beetje olijfolie en peper en zout. Wij kunnen het zelf af en toe niet laten om wat meer smaak toe te voegen. Waarom zou je iets niet nog lekkerder mogen maken.

Hele pure smaken als knoflook, rozemarijn en tijm passen heel goed bij kalfsvlees. Een marinade met balsamicoazijn, knoflook en olijfolie werkt ook goed. Zeker met de magere delen zodat je wat meer vet toevoegt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook