Kamado Joe Classic II

Alle kamado’s lijken min of meer op elkaar. Buiten het eivormige model komen ze in tientallen verschillende kleuren maar daar blijft het vaak wel bij. De echte verschillen zitten hem vaak in de kwaliteit die voor de meeste mensen onzichtbaar is.

Maar af en toe komt er een merk dat het verschil laat zien in de techniek die gebruikt wordt. Kamado Joe heeft met de Classic II een kamado neergezet met echt nieuwe specificaties waar andere merken zich weer aan kunnen meten.

Kamado Joe is een Amerikaans merk dat in een paar jaar enorm is gegroeid. Je herkent ze aan de specifieke rode kleur. Dat vind je mooi of niet.

Toen we de Kamado Joe haalden bij Vuur en Rook gingen we er van uit dat de doos makkelijk in de achterbak van een Opel Zafira zou passen. Dat blijkt dus niet te lukken. Met een breekijzer hebben we vervolgens de pallet er af getrokken om hem zo achterin te schuiven.

Als we de doos thuis openen valt meteen op dat hier aandacht aan besteed is. Alles zit stevig in de doos. Ook is er niets te monteren. Alles wat je hoeft te doen is het nest op de wielen te schuiven en de kamado in het nest te tillen. Dit is wel een klusje voor 2 man trouwens. Daarna plaats je de schalen van de vuurschaal en hang je de tafeltjes aan beide zijden.

Het scharnier van de Kamado Joe Classic II

Kamado’s hebben het probleem dat het deksel erg zwaar is. De meeste merken plaatsen extra veren die het tillen makkelijker maken maar Kamado Joe heeft het opgelost met één enkele veer. Deze veer is zo afgesteld dat het totale gewicht van het deksel gecompenseerd wordt.

Hierdoor kan je het deksel op elke gewenste positie laten hangen en open sluit je het deksel met 1 vinger. Na een jaar intensief gebruik merk je dat het deksel uit zichzelf zakt. Dit is makkelijk op te lossen door de veer strakker te draaien.

Bij elke andere kamado zorgt de zwaartekracht met het vilt voor een luchtdichte afsluiting. Omdat het deksel van de Kamado door het scharnier dus niets meer weegt hebben ze een klem ontwikkeld waar het deksel in klikt. Met een tik op de klem schiet het deksel los en open je hem met 1 hand.

Divide & Conquer kook systeem

We weten niet of Kamado Joe de eerste was met de halve roosters maar het we vinden het 1 van de beste innovaties op barbecue gebied. Het maakt het bereiden van verschillende recepten erg makkelijk. Door de halve roosters en de roosterverhoger met meerdere niveaus kan je tegelijkertijd op meerdere niveaus en direct en indirect barbecueën.

Met een beetje puzzelen hoef je tijdens een barbecuefeestje nooit meer de barbecue om te bouwen om bijvoorbeeld een steak af te grillen. Ook de extra accessoires zijn gemaakt voor het Divide & Conquer systeem zodat je bijvoorbeeld een gietijzeren grilplaat kunt plaatsen naast je halve platesetter.

Kamado Joe heeft geen vilt

De Kamado Joe heeft geen traditionele vilt tussen het deksel en de ketel maar een glasvezel pakking. Deze pakking zorgt voor een betere sluiting. Ook als het deksel niet helemaal recht meer zit.

De pakking kan ook schoongemaakt worden en gaat veel langer mee dan het normale vilt. Volgens kamado Joe moet deze pakking 10 keer langer meegaan dan het traditionele vilt. De pakking is net als het normale vilt geplakt op de ketel.

Een gewone vuurkorf bestaat uit 1 stuk die door temperatuurswisselingen kunnen breken. Over het algemeen kan zo’n breuk geen kwaad en functioneert de kamado nog gewoon zoals het hoort maar je hebt het natuurlijk liever niet.

De vuurkorf van een Kamado Joe bestaat uit 5 schalen die door een aluminium ring bij elkaar gehouden worden. Hierdoor kan elk deel uitzetten en schuiven de delen in elkaar bij verhitting zonder kans op breken.

Het onderstel van de Kamado Joe vinden wij wat aan de lichte kant. De kamado hangt er goed in en zal er echt niet doorheen zakken maar het voelt allemaal niet echt stevig aan. Dit merk je helemaal als je met de kamado aan het rijden gaat. Dan veert de kamado in het nest en dat voelt niet heel fijn.

De topvent van de Kamado Joe Classic II

Ook de topvent is anders. Deze is van aluminium en heeft de opening aan de zijkant ipv traditioneel bovenop. Zo valt de topvent niet meer open als je het deksel opent en kan er geen regen inkomen. Aan de zijkant is een schaalverdeling te zien zodat je de luchtdoorvoer heel duidelijk kan aangeven.

De zijtafels zijn van kunststof. Deze zijn redelijk hittebestendig maar je moet er geen hete pan opzetten. Ze zijn wel makkelijk schoon te houden.

De as verwijder je door een asla die je via de onderste luchtsleuf uit de barbecue kunt trekken. Bij andere kamado’s zal je alles er uit moeten scheppen om de as volledig te kunnen verwijderen. Niet alle as valt natuurlijk mooi in de la dus je moet zo af en toe nog steeds een beetje helpen met de meegeleverde aspook.

Een Kamado Joe wordt compleet geleverd

De Kamado Joe Classic II wordt zo compleet geleverd dat er weinig te wensen overblijft. In de doos zit een Roostertang waarmee je hete roosters kunt verplaatsen, een aspook, de platesetter, roosterverhoger en RVS rooster. Het enige dat je mist zijn de kolen en het vlees.

Daarnaast heeft Kamado Joe nog een aantal accessoires die op je verlanglijstje mogen. Zo is er de Joetisserie, een rotisserie die precies tussen je deksel en ketel past, en hebben ze een extra roosterverhoger zodat je nog meer roosteroppervlak tot je beschikking hebt.

Kamado Joe service

Waar het merk Kamado Joe echt in uitblinkt is de service. Het merk zit op alle social media en is heel toegankelijk. Bobby Brennan, de eigenaar van Kamado joe, reageert zelf op een hoop vragen die worden gesteld en anders is er een snelle klantenservice.

Waarom hebben wij gekozen voor de Kamado Joe Classic II

Toen wij een Kamado Joe Blockparty hebben mogen bijwonen waren wij erg gecharmeerd van de Joe Classic II. Hij voelde goed aan en de unieke specificaties spraken ons erg aan. En al was de presentatie van Eric Gephard erg bevlogen, wij gaan nooit over 1 dag ijs.

Dus we zijn een hele hoop reviews gaan lezen waarbij keer op keer de Kamado Joe Classic II in 2018 als beste uit de bus kwam. Nu we de kamado zelf een paar maanden in de tuin hebben staan kunnen we dat alleen maar beamen. Wat betreft prijs kwaliteit verhouding komt de Kamado Joe Classic II nu met stip boven aan te staan.

Ook viel ons op dat Kamado Joe zichzelf heel goed presenteert op alle social media. Niet alleen met marketing praat en recepten maar er worden ook echt problemen opgelost. Er wordt heel snel advies gegeven en er zijn een heleboel Facebook fan pagina’s waar je je aan kunt melden.

Wat ons betreft is de Kamado Joe II op het moment 1 van de beste kamado’s op de markt. Het enige minpunt dat wij kunnen melden is het onderstel dat wat onstabiel aanvoelt. Maar het echt niet is.

De barbecue wordt compleet geleverd, is ontzettend veelzijdig met het Divide & Conquer systeem, heeft een uniek veersysteem en Kamado Joe levert een hele goede service.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook