Kernthermometer onmisbaar voor barbecueër

In samenwerking met

Wij vertellen al jaren dat na de aankoop van je barbecue, een goede thermometer de volgende aankoop moet zijn. Zelfs nog voordat je een mooi stuk vlees koopt.

Je wil toch graag weten hoever je vlees is gegaard zonder dat je uit hoeft te gaan van tabellen met kooktijden. Elk stuk vlees heeft namelijk zijn eigen perfecte gaarheid en daar hoort een kerntemperatuur bij. Door de kerntemperatuur in de gaten te houden serveer je nooit meer een droge biefstuk of rauwe saté.

Nu zijn er hobby koks die zeggen dat je geen gebruik moet maken van een thermometer en dat je moet koken op gevoel. Dat zeg je niet meer als je een keer een dikke Black Angus ribeye steak hebt verpest. Zeker niet met de vleesprijzen van tegenwoordig.

Zelfs de beste pitmaster kan niet aan de kleur van het vlees zien of het gevoel van een steak hoe gaar het is. De enige manier om zeker te zijn van een perfect gegaard stukje vlees is het gebruik van een goede thermometer.

Een mooi stuk vlees verpesten is jammer maar oma een rauwe kippenpoot serveren is pas echt jammer. Met een beetje pech komt ze niet meer op je volgende barbecuefeestje. Als dat voor jou nog steeds geen goede reden is om een goede thermometer te kopen dan weten wij het ook niet meer.

En als je dan toch een thermometer koopt dan koop je natuurlijk meteen een goede. Want een thermometer die snel en precies de temperatuur aangeeft is de enige thermometer waar je iets aan hebt. Door snel een stuk vlees te kunnen meten en op verschillende plekken terwijl het op de barbecue ligt geeft je de zekerheid dat je weet waar je mee bezig bent zonder te hoeven gokken.

En natuurlijk hoef je die thermometer niet alleen achter de barbecue te gebruiken. En ook niet alleen bij vlees, vis of kip. Als je ooit een keer karamel hebt gemaakt dan weet je dat je de temperatuur van de karamel erg nauw luistert. Is de temperatuur te laag dan eindig je met te harde karamel en bij te hoge temperaturen verbranden de suikers en wordt de karamel bitter.

Dat brood dat je ooit nog eens zelf wil maken moet een kerntemperatuur krijgen van 95ºC. Een taartbodem 85ºC. Als je lasagna aan het opwarmen bent in de oven wil je toch ook graag snel weten hoe warm de binnenkant is zonder je vinger erin te steken.

En wat is nu de beste thermometer? Wij vinden dat dat de Thermapen is. De Thermapen is weliswaar duurder dan een hoop andere thermometers die er te vinden zijn tegenwoordig. Maar dat heeft een goede reden. Je krijgt namelijk waar je voor betaalt.

Waarom is de Thermapen zo’n goede thermometer

 • De Thermapen is na jaren nog steeds de snelste en meest betrouwbare thermometer.
  Elke Thermapen is met de hand geijkt en krijgt een genummerd certificaat mee.
 • Hij maakt gebruik van technologie die ook wordt gebruikt in de voedsel industrie.
  Het is de meest gebruikte thermometer in professionele keukens.
 • Hij is hufterproof.
  Goedkope thermometers werken goed totdat je ze een keer hebt laten vallen of ze een jaar in de la tussen het bestek hebben gelegen. Dan werken ze helemaal niet meer of ze geven zeker niet meer de juiste temperatuur aan. Daar kom je dan pas weer achter als je een 21 dagen dry-aged rib roast van €80 op de barbecue had liggen en dan well-done serveert.
 • Een Thermapen is (spat)water dicht.
  Je hoeft niet bang te zijn dat hij kapot gaat als je hem een nachtje in de regen laat liggen.
 • Vanaf de Thermapen Professional heeft de Thermapen een display dat meedraait met de stand van de thermometer.
  Zo staat de temperatuur altijd rechtop.
 • Dat display is dan ook verlicht.
  Een sensor weet wanneer het donker wordt zodat het scherm verlicht wordt. Erg handig voor die nachtelijke barbecuefeestjes.
 • De Thermapen schakelt zichzelf uit wanneer hij niet gebruikt wordt.
  Het display gaat uit na 10 seconden en de hele thermometer na 30 seconden. Dat scheelt energie. Deze tijden kan je aanpassen mocht je dat willen. Dat is wel een priegelwerkje omdat dit moet gebeuren met minuscule knopjes die zich onder de batterij bevinden.
 • Als de probe opengeklapt is zet de Thermapen zichzelf aan als je hem oppakt.
  Dat maakt hem nog sneller in gebruik.
 • Een Thermapen gaat ongeveer 1500 uur mee met een volle batterij.
  We kunnen ons niet heugen dat we ooit een batterij hebben moeten vervangen in een Thermapen.
 • De Thermapen is niet duur.
  Als je de techniek vergelijkt met andere thermometers die gerbruikt worden in professionele keukens. Dan zijn ze juist weer goedkoop.
 • Een thermapen heeft een fabrieksgarantie van 2 jaar.
  ETI staat volledig achter hun product.

De Thermapen is met de ONE nog beter geworden

In 2021 heeft ETI de Thermapen ONE op de markt gebracht. De grootste verbetering is dat de ONE de temperatuur binnen een seconde aangeeft. Vandaar de naam. Als je ooit een keer met je blote handen kort boven een gloepend hete barbecue hebt gehangen dan weet je hoe fijn het is als je thermometer snel is. Of je moet van de geur van verbrand haar houden natuurlijk.

De Thermapen is waterdicht tot IP67. Dat wil zeggen dat hij een half uur ondergedompeld kan worden tot een meter diep. Je moet hem nog steeds niet in de vaatwasser stoppen maar deze gaat gewoon mee bij de afwas van de messen.

De Thermapen ONE gaat 2000 uur mee op een volle batterij. Dan heb je het over jaren gebruik. Hij maakt trouwens gebruik van een enkele AAA batterij die je tegenwoordig in meer apparaten gebruikt.

Terwijl de Thermapen standaard een fabrieksgarantie van 2 jaar heeft hebben ze die van de ONE verlengt tot 5 jaar. Dat geeft ons een gerust gevoel over de kwaliteit van deze thermometer.

We begrijpen best dat de Thermapen ONE een flinke aanschaf is. Maar dan heb je wel de beste thermometer die nog vele jaren de absolute top zal zijn. Is je budget niet toereikend dan kan je nog op dit moment nog de Thermapen Professional kopen voor €10 minder of de nog steeds hele goeie Thermapen Classic voor €70.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook