Kokosbriketten van Flamy

flamy-coco

Kokosbriketten zouden geweldig zijn

Het afgelopen jaar lazen en hoorden wij steeds meer over kokosbriketten. Het zou de oplossing zijn voor milieuvriendelijk barbecueën zonder dat de kwaliteit van de briketten achteruit gaat. Sterker nog: de kokosbriketten zouden langer, schoner en constanter branden dan welke andere brandstof voor de barbecue. Wij waren erg nieuwsgierig naar deze kokosbriketten en mochten van LuJaBa een paar dozen Flamy kokosbriketten meenemen om te proberen.

Wat zijn kokosbriketten

Er zijn weinig planten zo veelzijdig te gebruiken als kokosbomen. Het meest gebruikte onderdeel is natuurlijk het vlees van de noot. Dat wordt gebruikt voor het maken van kokosolie voor bijvoorbeeld zeep en consumptie. Kokosmelk wordt gedronken en gebruikt in gerechten. Het sap uit de bast wordt gebruikt om suiker en alcohol van te maken. De bladeren worden gebruikt om mee te weven maar ook om in te koken. En de stam wordt vooral lokaal gebruikt als constructiemateriaal in de huizen- en meubelbouw.

Er was nog maar 1 onderdeel waar nog weinig mee gedaan werd en dat was de schil van de kokosnoot. Dit was over het algemeen een afvalproduct van de kokosmelk en kokosvleesindustrie. In Indonesië maakten ze er al jaren briketten van en het is daar erg populair. De laatste jaren wordt het ook steeds meer gebruikt in Europa en dan vooral in de horeca.

kokosbriketten

Omdat kokosbomen niet gekapt hoeven te worden om de noten te gebruiken en er geen regenwouden gekapt worden om kokosbomen te planten, is barbecueën met kokosbriketten daardoor een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

Dit zegt de importeur LuJaBa

Kokosbriketten van Flamy zorgen voor een hele schone verbranding. Zonder de geur en smaak van rook van normale kolen of briketten. Op deze manier lijkt het barbecueën met kokosbriketten op barbecueën op echt hout.

Kokosbriketten branden heter en schoner dan houtskoolbriketten, zijn vierkant en daardoor efficiënter te vervoeren. Er wordt geen boom voor gekapt, er blijft maar 5% as over en er komt zo goed als geen rook vanaf.

We gaan ze testen

Wij kunnen natuurlijk bovenstaande specificaties en voordelen zomaar aannemen, maar liever proberen wij het zelf uit. Om de briketten goed te testen, kiezen we voor de 2 meest voorkomende manieren van barbecueën. Direct grillen en low&slow barbecueën. Hiermee hopen wij de voordelen te zien die ons door de importeur worden beloofd.

Grillen op kokosbriketten

Voor het grillen hebben wij een slagersbarbecue die je vaak mee krijgt als je voor meer dan €80 barbecuevlees haalt bij de slager. Om goed te kunnen testen, vullen wij de helft van de barbecue met Weber Long Lasting briketten en de andere helft met de Flamy kokosbriketten.

De ventilatie gaten hebben we afgedekt met aluminium folie omdat het bij deze soort barbecue anders een alles of niets actie is. Om verder zoveel mogelijk omgevingsfactoren uit te sluiten, hebben we de grill beschut opgesteld zodat er geen wind in blies.

Helaas hadden we niet de beschikking over 2 identieke brikettenstarters. We hebben dus ouderwets 2 piramide hoopjes gebouwd, elk van 1 kilo briketten. Als starter hebben we in elk hoopje briketten 6 aanmaakblokjes van geperst karton gebruikt en dan de blokjes afgedekt met wat briketten. Als je er over nadenkt, heeft lang niet iedereen een brikettenstarter, dus zo’n vreemde methode was het niet eens. Maar doe je zelf een lol en koop een brikettenstarter.

stap-1-aansteken

stap3-ze-gloeien

We merkten al gauw dat de kokosbriketten sneller branden en veel heter worden en veel minder rookten dan de Weber briketten. Na een half uur hebben we aan iedere bak 1 kilo briketten van het betreffende merk toegevoegd, dus tijdens de test hebben we totaal 2 kilo van elk merk gebruikt. Na 15 minuten was de bak met Flamy briketten klaar voor gebruik en mooi bedekt met een aslaagje.

stap-4-de-kokosbriketten-gloeien-eerder

Pas na anderhalf uur hadden ook de Weber briketten een mooie aslaag en was ook die kant klaar voor gebruik. We maakten ons even zorgen of de kokosbriketten niet te snel van start waren gegaan, maar niets was minder waar. Zelfs na de 45 minuten wachten tot de Weber gereed was, waren de Flamy briketten heter dan de Webers. We hebben het helaas niet geprobeerd, maar deze hoge temperatuur is perfect om een mooie steak te kunnen grillen, zodat deze snel dichtschroeit, een mooie donkerbruine korst krijgt en toch sappig en rood/rosé van binnen blijft.

Een oplossing voor oplaaiende vlammen

We hebben ook vernomen dat bij kokosbriketten het druipende vet van bijvoorbeeld speklapjes niet meteen tot oplaaiende vlammen zou leiden. Een prachtig verhaal, vonden we, maar we geloofden er eigenlijk geen barst van. We namen dus de proef op de som.

Het vet dat van de speklappen afkomt zorgt bij de Weber briketten al gauw tot hoog opslaande vlammen. Dit is eigenlijk alleen op te lossen door het constant verplaatsen van het vlees. De speklappen boven de kokosbriketten druipen ook vet, maar daar gebeurt helemaal niets wat betreft opslaande vlammen. Hierdoor kan je veel rustiger barbecueën, zonder je druk te maken over verbrand vlees.

Bovendien hoef je een speklap er niet voortijdig af te halen om verbranden te voorkomen. Het resultaat is dus veel smakelijker. Bekijk het filmpje maar. Wij kunnen ons voorstellen dat dit ook voor ander vettig vlees en vette vis geldt.

Na 6 minuten zijn er nog steeds geen vlammen te zien in de linkerbak met de kokosbriketten. Goed, 2 minuten na het stoppen van de opname, dus 8 minuten nadat de lapjes op de grill waren gelegd, onstaan er ook in de linkerbak vlammen, hoewel ze minder in aantal en in intensiteit zijn. Een echte verklaring hebben we niet, maar we denken dat de aslaag van kokosbriketten op de een of andere manier het vet beter absorbeert.

Excuses voor het onprofessionele gereedschap dat wij hier gebruiken. Op het moment dat we de speklappen op de grill gooien, beseffen we dat we geen tang bij de hand hebben. Een vork en een spatel is alles wat ons nog kon redden.

Het speklapje boven de Weber briketten was klaar om mee te schrijven en het speklapje boven de kokosbriketten hebben we opgegeten. We gingen verder met het monitoren van de briketten. Na 3 uur en een kwartier waren beide bakken nog even heet en naar inschatting goed genoeg om nog sateetjes op te grillen.

stap-5-2-en-een-half-uur-verder

Wat ons een beetje verbaasde, is dat vanaf dit moment de kokosbriketten harder achteruit gingen dan de Weber briketten. Weer een half uur verder, dus na 3 uur en 3 kwartier, was het verschil verdwenen en was de temperatuur boven beide bakken zover gedaald dat vlees grillen niet meer zou lukken. Schijfjes ananas zou nog moeten lukken. Gezien de tijd dat een gemiddeld barbecuefeestje in Nederland duurt, lijkt ons dat een prima timing.

stap-6-na-bijna-4-uur-geven-de-briketten-het-op

Op de grill kiezen wij vanaf nu voor de Flamy kokosbriketten. De eerste 2 uur zijn de kokosbriketten duidelijk heter dan de Weber briketten en ook het minder of zo goed als niet opvlammen door druipend vet vinden wij een enorm voordeel. De Flamy’s lijken ook iets langer dan de Weber briketten mee te gaan, maar echt spectaculair is dat verschil niet. Bij low&slow in een ketel barbecue hebben we wel een flink verschil in het voordeel van Flamy kunnen vaststellen.

Low&slow op kokosbriketten

Nu we weten hoe de kokosbriketten tijdens het grillen functioneren ten opzichte gewone briketten, willen we ook weten hoe ze zich gedragen als wij de aanvoer van zuurstof gaan sturen in een ketelbarbecue. Wij gebruiken hiervoor een 57 cm Weber, maar dit kan natuurlijk ook een soortgelijke barbecue of bijvoorbeeld een Big green egg zijn.

We gaan het op de Minion manier proberen. Dat wil zeggen, een heleboel koude briketten met daarop een 10 tal brandende briketten. De bedoeling is dat de paar brandende briketten de koude briketten aansteken.

We vullen de barbecue met een flinke hoeveelheid koude kokosbriketten en steken met een brikettenstarter de hele boel aan. De hoeveelheid koude briketten is een kilo of twee, dit is de hoeveelheid die wij over het algemeen gebruiken om 4 tot 5 uur te kunnen barbecueën. Daarop gaan 15 gloeiende briketten.

We zijn gek op de geur van barbecue

Het eerste dat we merken is de geur. Gewone briketten, en zeker de goedkopere, hebben een beetje chemische geur tijdens het aansteken. De fabrikant heeft het over nagenoeg reukloze briketten, maar wij ruiken hout. Dat werkt zeker mee aan de voorpret van het barbecueën.

Als de briketten een mooi grijs laagje hebben, storten we de starter leeg over de koude briketten. Vervolgens plaatsen wij het rooster en sluiten de barbecue. Nu is het zaak om de temperatuur constant op zo’n 100 tot 125°C te krijgen.

De kokosbriketten branden goed heet

We stellen de barbecue in met de ventilatiegaten op standen waar we met normale briketten goede resultaten mee krijgen. Als we een half uur verder zijn, merken we dat de temperatuur niet zover zakt als gewenst. De kokosbriketten worden duidelijk heter dan de normale briketten en we besluiten om de luchttoevoer nog verder te knijpen.

De temperatuur is wel iets gezakt, maar nog steeds zo’n 150°C. Verder knijpen kan haast niet. De onderste ventilatiegaten zijn nog maar minder dan een kwart open. We besluiten om een aantal kokosbriketten te verwijderen. De temperatuur zakt iets, maar stijgt dan toch al weer gauw richting de 150°C. Zelfs als we het onderste ventilatiegat knijpen tot ¾ dicht.

koksbriketten-low-and-slow

Nu we toch een brandende barbecue hebben, kunnen we er maar beter gebruik van maken door een 2-tal strengen spareribs te bereiden. Alles voor de wetenschap zullen we maar zeggen. In de loop van een paar uur merken we dat er maar heel weinig schommelingen zijn in de temperatuur. Waar je met gewone briketten zo nu en dan moet bijsturen blijven de kokosbriketten qua temperatuur veel stabieler. Weliswaar iets te hoog naar onze zin maar wel constant. Na 4 uur zijn de spareribs klaar en gloeien de kokosbriketten nog steeds rond de 150°C.

We gaan er nu maar even van uit dat je dus een stuk minder kokosbriketten nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Dat gaat een stuk schelen in de kosten want we mogen graag regelmatig barbecueën.

Een tweede poging

We proberen het een tweede keer met een veel kleinere hoeveelheid brandende briketten. Deze keer 1 Weber brikettenmandje vol met een kop. Hiervan halen we een 6 tal briketten en steken deze aan met de brikettenstarter en verdelen ze over de koude briketten in het mandje. Plaatsen de waterbak, het grillrooster en een oven thermometer en sluiten het deksel.

weber-brikettenmandje-met-kokos-briketten

Nu sluiten wij het onderste ventilatierooster voor de helft en wachten tot de temperatuur in de ketel stabiel blijft. Na een half uur sluiten we het onderste ventilatiegat nog iets verder en sluiten we het bovenste ventilatiegat voor de helft. De temperatuur zakt naar 110°C. Nu is het zaak om deze temperatuur de komende 4 uur constant te houden.

Na een uur of 2 merken we dat de temperatuur iets zakt, maar dit is makkelijk te sturen door het ventilatiegat iets verder te openen. Na nog een uur kunnen we het ventilatiegat nog iets verder opengooien en gaan we vrolijk verder. Pas om half 8, dik 5 uur later zakt de temperatuur dusdanig dat we in normale omstandigheden zouden gaan bijvullen.

Wat ons betreft een geslaagde test en het bewijst dat de kokosbriketten niet onderdoen of zelfs beter functioneren dan de betere briketten soorten en dat je er veel minder van nodig hebt. Dit verantwoordt ook de iets hogere aanschafprijs van de kokosbriketten.

Voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

  • Weinig of geen vlammen door druppelend vet. Dat scheelt een hoop stress en tijd, omdat je niet constant bij de grill hoeft te staan om alles in de gaten te houden. Dit lijkt voor ons al reden genoeg voor de mooi-weer-griller om over te stappen op kokosbriketten.
  • Bijna geen asdeeltjes die op het eten terecht kunnen komen. Dus mocht je een keer wat kooltjes aan moeten vullen, heb je niet meteen een aswolk die alles bedekt.
  • Er hoeft minder gebruikt te worden. Naar schatting zo’n 30% t.o.v “normale” briketten. Dan mogen ze wel iets duurder zijn dan andere briketten, maar in het gebruik zijn ze zeker goedkoper.
  • Er is geen enkele boom voor gekapt en de kokosschil zelf is een afvalproduct dat anders gedumpt zou worden. Dat is een mooi verhaal voor je zwager die jou elke keer moet vertellen hoe milieuonvriendelijk barbecueën is.
  • De kokosbriketten gloeien lang en constant. Onder normale omstandigheden tot wel 2,5 uur, low&slow tot wel 5 uur. En dan nog met een temperatuur vergelijkbaar met houtskool.
  • De kokosbriketten hebben geen chemische geur tijdens het ontsteken omdat er alleen natuurlijke bindmiddelen worden gebruikt. Daarom absoluut ook geen schadelijke rook en gassen die de smaak van het gerecht beïnvloeden.
  • De kokosbriketten roken nauwelijks, enkel bij het aansteken. Hierdoor komt het rookhout dat je zou willen gebruiken volledig tot zijn recht. Het is voor ons echt een oplossing; zo houden we de buren misschien ook iets langer te vriend.
  • Door de vierkante vorm en de gelijke maat heb je tijdens elke barbecuesessie hetzelfde resultaat. Houd een schriftje bij met ventilatiestanden en de hoeveelheid briketten en je weet precies waar je elke keer aan toe bent.

Nadelen

  • Weliswaar een beetje duurder dan gewone briketten maar de kokosbriketten gaan een stuk langer mee en zijn zo veel beter.
    Wij weten het. Dat is een voordeel vermomd als een nadeel, maar we moesten uit goed fatsoen toch wat melden.

Ons oordeel

Wij zijn onder de indruk van de kokosbriketten. En als je normaal al barbecuet op houtskool of briketten dan kan je heel makkelijk overstappen. Het grootste verschil is dat je langer een hogere temperatuur kunt bereiken. Tenzij je natuurlijk low&slow gaat barbecueën en zorgt dat de temperatuur getemperd wordt door het spelen met de ventilatiegaten.

Het Bbq genootschap heeft ook een uitgebreide test gedaan met andere kokosbriketten en komen daarbij tot de conclusie dat de Flamy briketten erg goed scoren ten opzichte van de andere gangbare merken.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook