Kolen of gas barbecue, wat koop je?

Deel:

Je wilt een barbecue maar je weet niet welke het meest geschikt is voor je, kolen of gas barbecue. De meeste mensen zullen zeggen dat je een kolenbarbecue moet kopen maar het overgrote deel weet niet eens waarom.

Voor de puristen onder ons is de keuze gauw gemaakt. Als je niet op kolen barbecuet dan barbecue je niet. En toch kun je op een gasbarbecue geweldig barbecueën. Dit artikel is compleet gebaseerd op persoonlijke voorkeur en onze eigen ervaringen en zullen zeker sterke gevoelens losmaken onder de serieuze barbecueërs, of ze nu op gas of op kolen barbecueën.

“Als het op kolen is gegrild, smaakt het beter.” of “Met gas proef je het vlees, niet de kooltjes”

Als je met pure smaken werkt en low and slow aan het barbecueën bent, dan gaan wij voor de extra smaak die houtskool meegeeft. Maar als er gegrild wordt dan zal niemand een verschil proeven. Zeker als er daarnaast ook nog gerookt wordt dan is er een wereld van verschil in smaak.

De “betere” smaak van een kolen barbecue zou ook komen door de rook die komt van de kolen. Roken doe je met hout. Als je kolen roken dan brandt hij nog niet goed. De meeste rook komt trouwens van de vetten die uit het vlees op de kooltjes vallen en die rook komt net zo hard van de lavasteentjes, of de hete branders in een gasbarbecue.

Je hebt ook nog speciale barbecues, “smokers“, die ervoor gemaakt zijn om te roken. Maar daar hebben we het hier niet over.

De basiskeuze

Als je het puur hebt over het grillen van je gerecht dan geld over het algemeen het volgende; Ga je voor gemak dan koop je een gasbarbecue, wil je veel hitte dan kies je een kolenbarbecue.

Durf je nog steeds niet te kiezen voor een gasbarbecue of wil je weten wat nu echt het voordeel is van een kolenbarbecue, lees dan verder.

De voor en nadelen van kolen

De voordelen van kolen

  • Een knappe kolenbarbecue koop je al vanaf ongeveer €100.
  • Een kolenbarbecue is goed voor hoge temperaturen van 400ºC en hoger tot hoe laag je zou willen.
  • Kolenbarbecues zijn gemaakt om te roken.
  • Ook vinden wij de ervaring van barbecueën leuker op een kolen barbecue. De geur van de kooltjes, het aansteken en wachten op een gloeiende stapel kooltjes. Dat missen we op een gasbarbecue.

De nadelen van kolen

  • Kolen geven vlekken als je ze tegen je kleren krijgt
  • het kan wat lastiger zijn om ze aan te steken, maar daar heb je een brikettenstarter voor.
  • Je bent er wel even mee bezig om de barbecue stabiel op temperatuur te krijgen en te houden
  • Er blijft een hoop zooi achter na het barbecueën.

De voor en nadelen van gas

De voordelen van gas

  • Gasbarbecues zijn binnen 10 tot 15 minuten heet
  • De temperatuur is makkelijk constant te houden terwijl we de hitte ook snel kunnen verhogen of verlagen
  • Met uitzondering van het rooster dat elke keer schoongemaakt moet worden moet je af en toe eens de gasbranders schoonmaken.

De nadelen van gas

  • Gasbarbecues kunnen werken met temperaturen tussen de 100 en 300ºC. Al zijn er gasbarbecues met een infrarood gedeelte of een sear burner die er voor zorgt dat dit probleem opgelost wordt.
  • Een goede gasbarbecue begint rond de €300.
  • Gasbarbecues zijn ook vaak wat groter en vreten een partij ruimte in je garage of fietsenschuur.

Welke kolenbarbecue moet je kopen

Wij denken dat de beste kolenbarbecue voor in je achtertuin de Weber Master Touch is. Als je een flinke familie hebt of als je regelmatig gasten uitnodigt koop je die met een roostermaat van 57 cm anders heb je genoeg aan 47 cm.

Weber_Premium_One-Touch

Wil je echt uitpakken en geef je regelmatig buurtfeesten dan gaan wij voor de Weber Summit Charcoal. De Summit heeft een indrukwekkend groot rooster en de barbecue kan echt alles in combinatie met een goede isolatie voor urenlang low and slow. Wil je alles weten over deze barbecue dan lees je onze review.

Voor iets minder heb je de Outdoorchef Chelsea 570C. Ook deze barbecue kan je goed inrichten voor meerdere zones en heb je de mogelijkheid om er een smoker van te maken.

Allebei de barbecues hebben een aspan zodat het schoonmaken ook makkelijker gemaakt wordt. Ook zit er in het deksel een thermometer wat het zeker makkelijker maakt om te weten wanneer de barbecue heet genoeg is of te koud wordt. Door de ventilatieroosters kan je ook perfect de temperatuur sturen.



Voor de kleiner behuisden, of op vakantie, raden wij de Weber Go-anywhere aan. Sterker nog. We pakken deze kleine veelzijdige barbecue er steeds vaker bij als we iets meer ruimte nodig hebben.

weber_go-anywhere

Een klasse apart zijn de zogenaamde kamado barbecues. Door de dikke keramieke wand zijn ze gemaakt om heel zuinig, heel lang, hele constante temperaturen te houden. Je hebt ze tegenwoordig in heel veel prijsklassen met kleine maar soms belangrijke verschillen.

We zullen er niet te diep op ingaan maar je hebt goedkope kamado’s als The Bastard van Nederlandse makelij. Hele bekende Green Eggs en volgens ons, op dit moment (voorjaar 2017), de beste kamado te koop de Kamado Joe II.

Welke gasbarbecue moet je kopen

Wij vinden de barbecues van Grandhall leuk voor een goeie prijs. De Grandhall Premium GT 3 is een strakke barbecue met 3 branders, die individueel aan te sturen zijn, waardoor je verschillende soorten gerechten tegelijk kunt grillen op verschillende temperaturen. Heb je toch overal flinke hitte nodig dan zet je alle branders een moment later flink open. Je hebt natuurlijk een elektronische ontsteking zodat je niet hoeft te mieren met lange lucifers of een aansteker. En de barbecue heeft ook een warmhoudrek zodat je niet alles meteen hoeft te serveren. En de prijs is ook goed.

Wil je een goedkoper alternatief dan heb je nog de Campingaz Compact serie. Deze gasbarbecue heeft 2 verschillend aan te sturen branders om indirect te kunnen barbecueën en klapt volledig in om makkelijk mee te kunnen nemen.

Campingaz-Compact-serie

Heb je nog wat meer geld voor over koop dan de Boretti Da Vinci met infrarood branders zodat je ook genoeg hitte kan genereren om je perfecte steak dicht te schroeien.

boretti-davinci

Wil je het beste van het beste wat betreft gasbarbecue dan gaat er niets boven de Weber Summit serie. De summit heeft een sear station om de steaks af te grillen. Een infrarood achterbrander voor de kip aan het spit en een zijbrander voor de saus. De Summit kost dan ook wel wat.

Wat wordt het nu? Een kolen of gas barbecue?

Als je pas begint met barbecueën en je wilt makkelijk en snel barbecueën koop dan een gasbarbecue. Heb je een beetje geld over, koop er dan eentje met een infrarood gedeelte.

Zou je graag echt willen barbecueën en low and slow vlees willen bereiden en vind je het niet erg om met kooltjes en vuur te klieren ga dan voor een kolenbarbecue.

Als het aan de Bbq–helden ligt

Wij barbecueën al jaren uiterst tevreden op een kolen barbecue en nemen alle nadelen voor lief. Maar dat wil niet zeggen dat we wel eens jaloers naar zo’n enorme buitenkeuken kijken met alle verschillende attributen.

We vinden kolen barbecues ook leuker, het hele ritueel van aansteken en alles goed in de gaten houden. We blijven nu eenmaal kinderen. Een barbecue zoals een Weber ketelbarbecue is ook erg veelzijdig en te gebruiken voor het snelle grillen en het langzame barbecueën op elke gewenste temperatuur. En dat lekkere krokante korstje dat je krijgt als je met een flinke hete barbecue je steak dichtschroeit is niet te evenaren met een gasbarbecue.

Kolen of gas barbecue, wat koop je? was last modified: april 6th, 2017 by Erik Smilda


Deel, like of reageer op Kolen of gas barbecue, wat koop je? via Facebook

Top