Lee Kum Kee Chinees barbecueën event

In samenwerking met Lee Kum Kee
Deel:

Wij werden gevraagd om een workshop bij te wonen over Chinees barbecueën met producten van Lee Kum Kee. We leren graag wat bij en ik kon vrij krijgen dus dat was snel geregeld.

De woensdag dat ik werd verwacht in Amersfoort bij de Smulweb Kookcollege was het fantastisch weer. We barbecueën het hele jaar door maar met een stralend zonnetje boven je hoofd is barbecueën toch een stuk leuker.

Om 3 uur werden we ontvangen door woordvoerders van Lee Kum Kee en stroomde de vloer vol met andere foodbloggers. Je moet weten, en misschien is het je ook al opgevallen, dat foodbloggers over het algemeen vrouwen zijn. Barbecue bloggers zijn dan de uitzondering in dit geval denk ik.

Niet dat vrouwen niet barbecueën. We hebben in Nederland een paar hele goeie vrouwelijke barbecueërs die daarnaast ook nog bloggen. Maar het blijft over het algemeen toch nog een mannending. Maar deze middag dus lekker niet.

De middag begon met een uitleg over de historie en de soorten Aziatische barbecue door Shuang Cheng van Lee Kum Kee. Altijd mooi om te horen dat een mooi product soms per ongeluk uitgevonden wordt. In het geval van Lee Kum Kee was dat hun beroemde Premium Oestersaus 130 jaar geleden.

Inmiddels zijn de producten van Lee Kum Kee over de hele wereld verkrijgbaar en wordt het zelfs gegeten in het Internationale ruimtestation en staat het iconische flesje oestersaus op de voorkant van de Lonely Planet.

Wat is Chinese barbecue

In China is barbecue, dat ze Shaokao noemen, in de basis eten dat op straat verkocht wordt in kleine stalletjes. Denk aan kleine stukjes vlees en vis op stokjes. Er wordt volop gemarineerd en gebruik gemaakt van verse kruiden waarna er veelal gegrild wordt boven houtskool. De Chinese manier van barbecue is dus, afgezien van de smaak, niet heel veel anders dan de westerse manier.

Op het moment dat je sojasaus of hoisin gebruikt noemen wij het in Nederland al gauw Aziatische barbecue. Je moet echter ook nog onderscheid maken tussen de verschillende regio’s die allemaal een andere smaak en een andere manier van bereiding hebben.

Zo kennen wij Cantonese Barbecue bijvoorbeeld als Char Siu. Varkensvlees in een marinade van honing- en sojasaus in dunne repen. In de Cantonees sprekende regionen heeft barbecue opvallend veel gelijkenissen met westerse barbecue.

Rundvlees, varkensvlees en kippenvleugels worden gemarineerd. Vervolgens staat iedereen, net als in Nederland, met zijn allen om de barbecue zijn eigen vlees te garen. Terwijl de mais en zoete aardappelen in de folie ernaast liggen te garen. Een zoete honingsaus wordt er aan het eind overheen gesmeerd.

Koreaanse barbecue wordt na Amerika in Europa ook steeds bekender. Dungesneden rundvlees gemarineerd in sojasaus worden op hoge temperatuur gegrild aan tafel. Dit noemen ze Bulgogi. Galbi is dan de sparerib variant.

De Sichuan keuken is vooral bekend om het gebruik van de Sichuan Peper en de Chili bonen saus waar mee gemarineerd wordt. De bekendste gerechten zijn Kung Pao Chicken, maar ze doen daar ook veel aan barbecue

Voor al de verschillende stijlen barbecue heeft Lee Kum Kee prachtige sausen zoals soja-, hoisin, of zwarte bonensaus om lekker mee te experimenteren en combineren.

#trots! @lkkeurope @leekumkeenl

A post shared by Danny Jansen (@chefdannyjansen) on

Wat kan je doen met de producten van Lee Kum Kee

Nu mocht chef-kok Danny Jansen, van 24Kitchen en een paar leuke kookboeken, wat uitleggen over de verschillende producten die we mochten gebruiken. Natuurlijk kennen we de Lee Kum Kee Premium Oestersaus en de Lichte en Donkere Premium Sojasaus.

Ook hebben ze een heerlijke en behoorlijk pittige Chiu Chow Chili Olie. Daar hoef je maar een klein beetje van te gebruiken en de pot is behoorlijk groot dus dat wordt een erfstuk. Danny Jansen was zelf vooral te spreken over de Pruimensaus. Een zoete gelei van ingekookte pruimen met gember en chilipepers. De saus wordt voornamelijk gebruikt als dipsaus bij loempia’s en dergelijke maar we gaan eens kijken of je er wat meer mee kan.

Danny had ook al wat recepten bedacht die we konden gebruiken als leidraad maar het leukste is natuurlijk om een beetje te freewheelen. We moesten flink aan de bak want anderhalf uur later moest alles op tafel staan.

https://www.instagram.com/p/BjsfWrjHIF8/?taken-by=thelemonkitchennl

Aan de slag

Toen begon het feest. Alle bloggers werden ingedeeld in 2 groepen en we kregen een volledige keuken tot onze beschikking om onze gang te gaan. Op het aanrechtblad lagen een paar prachtige entrecotes, spareribs, kippenvleugels, meerdere groenten en alle sauzen van Lee Kum Kee.

Danny Jansen had ook een recept gemaakt met kipgehakt. Wij zijn niet zo’n fan van kipgehakt. Het droogt te snel uit en er moet een hoop aan gebeuren om het op smaak te brengen. Dus dat mocht iemand anders gaan doen.

Toen ik de spareribs zag wist ik dat het spannend ging worden om alles binnen anderhalf uur gaar en mals te krijgen, dus moest ik wat verzinnen om straks toch wat lekkers op tafel te zetten. Ik sneed de spareribs daarom per bot zodat ik ze kon gaan grillen. Nadat ze even snel door de Hoisin Saus van Lee Kum Kee waren gehaald mochten ze op de kamado’s die buiten al stonden te gloeien.

De kippenvleugels hadden we gemarineerd in de Premium Lichte Sojasaus en limoensap. Omdat er in de kamado’s geen platesetter hing heb ik ze rondom aan de zijkant gelegd zodat ze toch nog een beetje rustig konden garen zonder te verbranden.

De wereld van foodbloggers

Het is geweldig om te zien hoe de andere foodbloggers de producten en zichzelf tijdens de hele middag laten zien op social media. Zonder gêne loopt iedereen met een fototoestel of mobiele telefoon om hun volgers op de hoogte te houden.

Iedereen begrijpt meteen wat er van ze verwacht wordt als er een camera in de buurt is. Ook chef-kok Danny Jansen is de hele middag bezig om iedereen te voorzien van een leuk filmpje voor Facebook en Instagram.

Omdat dit voor ons de eerste keer is dat we hiervoor gevraagd zijn had ik me voorgenomen om deze middag vooral te gaan kijken hoe anderen dit doen. We weten in ieder geval wat er van ons verwacht wordt de volgende keer.

Chinees barbecueën is makkelijker dan verwacht

Terwijl ik de kippenvleugels en de spareribs in de gaten houdt komen de rest van de ingrediënten ook naar buiten. Nu ik mezelf al tot hoofd barbecue benoemd heb kan de rest er ook wel bij. De 2e kamado heeft een mooi dik gietijzeren rooster dus daar gaan de entrecotes op. Na 3 minuten aan beide zijden mogen ze er al weer af. Deze worden verwerkt in een mooie salade met mango en ui.

De burgers van kipgehakt hebben wat meer aandacht nodig. Ze zijn rauw nog heel erg kwetsbaar en moeten met beleid op het rooster gelegd worden. Het kipgehakt is vermengd met Maizena om ze volgens Danny Jansen vochtiger te houden.

Na de eerste keer draaien ziet het er wel heel goed uit. Een paar minuten verder liggen er mooie goudbruine burgers die zeker niet droog zijn geworden. Die Maizena is een goede truc. Dat gaan we zelf ook eens proberen.

Het is bijna halfzes en etenstijd. Omdat de kamado vaak open moest voor foto’s en filmpjes is de temperatuur toch iets te ver opgelopen. Dat is helaas te zien aan de zwarte plekjes hier en daar op de kip en spareribs. De smaak is echter fantastisch.

De ribs zijn ook lekker mals geworden en hebben een beetje rook opgepikt. Het vlees heeft een duidelijke rookring en de Hoisin Saus in combinatie met de rooksmaak is top.

De kippenvleugels smeren we de laatste minuten nog even in met de Pruimensaus. We serveren ze met wat sesamzaad. Dat ziet er goed uit moet ik zeggen.

Voordat er gegeten mag worden moet er natuurlijk gefotografeerd en gefilmd worden. Dat kennen we zelf ook. Natuurlijk eten we zelf alles op wat er gemaakt wordt maar we eten zelden warm. Dat doen we allemaal voor jou.

Iedereen heeft echt zijn best gedaan. Allereerst natuurlijk Danny Jansen met de recepten die hij bedacht heeft. Maar we eten echt heerlijk. Hier en daar wordt er nog wat geëxperimenteerd met de verschillende sauzen van Lee Kum Kee.

We krijgen een goed gevulde goodiebag mee naar huis, en genoeg inspiratie om thuis de sauzen eens te gaan testen. Volgende week zul je wel wat voorbij zien komen. Wil je intussen zelf wat proberen dan staan er op de site van Lee Kum Kee een hoop recepten.

Lee Kum Kee Chinees barbecueën event was last modified: juli 9th, 2018 by Erik Smilda


Deel, like of reageer op Lee Kum Kee Chinees barbecueën event via Facebook

Top