Mallmann on fire – Francis Mallmann

Vanuit de tandartsstoel zie je soms de mooiste dingen. En dan bedoel ik niet de assistente. Mijn tandarts heeft aan het plafond een TV hangen. Mocht ze wat langer met je bezig zijn dan normaal dan zet ze daar wat rustgevends op.

Meestal zie je een documentaire over de Nationale parken van Midden Amerika maar tijdens een recente wortelkanaal behandeling stond Netflix aan met een aflevering van Chef’s table. Deze ging over Francis Mallmann.

Francis Mallmann is een Argentijnse chef en bbq-held met een aantal restaurants in Zuid-Amerika en Frankrijk. In de aflevering zie je hem koken boven en naast open vuur op de meest prachtige locaties. Wat er bereidt werd zag er net zo fantastisch uit. Het water liep me in de mond en maar daar hebben ze zo’n handig slangetje voor. Als je van koken of eten houd dan is de hele serie aan te bevelen.

Wij zijn gaan kijken wat er verder te vinden is over Francis Mallman en vonden een 2-tal boeken. De laatste die uitgegeven is is Mallmann on fire. Hierin gaat hij op reis met een zelfgemaakte barbecue en daar maakt hij de meest waanzinnige gerechten op. Het hele boek staat vol met foto’s van eten op hele fotogenieke locaties. In een boomgaard, op een klif, aan het strand en overal veel open vuur.

Je kan een hoop recepten uit het boek ook in de keuken maken. Maar om de echte ervaring en smaak te beleven moet je toch aan de slag met vuur. En dat maakt wat ons betreft koken zo leuk. Het spelen met hitte en echt bezig zijn met je ingrediënten.

De gerechten gaan van lichte groente recepten naar dikke stukken vlees. Zelfs van een simpele tomaat of perzik met wat kruiden kan hij met behulp van een grilplaat iets geweldigs maken.

Dat wil niet zeggen dat alle bereidingen heel makkelijk zijn. De ingrediënten zijn weliswaar vaak op 1 hand te tellen, en voor 90%  makkelijk te vinden, maar het vergt misschien wat oefening om een gevulde quesadilla of een hele vis in 1 handomdraai te keren zonder dat deze tussen de kooltjes terechtkomt.

Maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen. Het overgrote gedeelte van de gerechten zijn echt heel makkelijk. En de rest moet je gewoon lekker heel vaak oefenen.

In het boek wordt her en der een beetje vals gespeeld. Sommige ingrediënten bij een recept zijn zelf een heel eigen recept waar je uren voor nodig hebt om te maken. Dat andere recept wordt dan wel weer netjes op een andere plek in het boek vermeld.

De aantrekking van dit boek komt voor een groot gedeelte door de foto’s. Daar mee willen we echt niets afdoen aan de recepten. Maar de makers van dit boek weten dat tien lamsbouten bereidt boven open vuur er prachtig uitziet. Thuis maak je er 1 op je ketelbarbecue.

Het boek beschrijft goed de namen en technieken van bereiding die in het boek gebruikt worden. De grote waarde van dit boek is de manier waarop deze technieken gebruikt worden bij elk specifiek gerecht. Een mooi stuk vlees bereid in een steenoven smaakt echt anders dan datzelfde stuk vlees gegrild op een gietijzeren plaat.

Zo staat er voor elk niveau barbecueër genoeg te beleven in dit boek. Een beginnende barbecueër vind hele makkelijke recepten terwijl de doorgewinterde buitenkoker een hoop nieuwe technieken kan leren.

Culinair gezien is dit boek volgens ons absolute top. De recepten zijn vaak simpel van opzet en erg lekker. De gestoofde wortels, de bevroren gekruide olijfolie en de broodjes. Deze recepten zijn zo uniek maar makkelijk te maken dat je je afvraagt waarom je het nog nergens eerder hebt gezien.

Ga je alle recepten maken? Nee natuurlijk niet. Voor de meesten van ons gaat een hele lamsbout aan een koord boven open vuur echt te ver. Al zien we ook echt wel vreemdere dingen voorbij komen op Facebook. Maar dat hoeft ook niet. Met Malmann on fire ga je lekker onderuit op de bank en droom je over goed weer en een grote achtertuin met een mooi uitzicht.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook