Mango ketchup van NAJ

Wij kregen van een Facebook fan een aantal flesjes saus opgestuurd, waaronder Mango ketchup van NAJ. In 2 smaken, “Hot Chilli” en “Sweet & Spicy”. Wij zijn allereerst gek op cadeautjes en proberen graag wat uit. Dus de flessen gaan open en de barbecue aan.

  • sweet-and-spicy-mango-ketchup
  • hot-chilli-mango-ketchup

Wat is mango ketchup

Mango ketchup is ketchup met als basis mango in plaats van tomaten. Het recept is al honderden jaren oud en was er veel eerder dan tomatenketchup.

De oorspronkelijke ketchup komt uit China en is van oorsprong een vissaus. Deze Ke-tsiap is door Chinese emigranten naar Amerika meegenomen. Hier komt “onze” Ketjap ook vandaan.

Deze saus is in honderden jaren geëvolueerd en kreeg een zoete variant door het gebruik van mango in plaats van vis. Pas aan het begin van de negentiende eeuw hebben ze in Amerika tomaten als basis genomen en dat is de saus die tientallen jaren later als Heinz ketchup de hele wereld over gegaan is.

Deze Mango ketchup bestaat voor ruim 40% uit echt Mango en dat zie je wel eens anders. Het is een prachtige goudgele saus waarin stukjes chilipeper en gember drijven.

De mango ketchup van NAJ is volledig organisch zonder smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen en dat zien en eten we graag. Er wordt al zoveel geknoeid met eten dat het erg fijn is dat er nog fabrikanten zijn die de moeite doen om echt voedsel te maken.

Waar smaakt het naar

Het klinkt misschien logisch maar omdat tomatenketchup vaak erg zoet is en niet meer smaakt als tomaat, smaakt deze mangoketchup echt als frisse mango. Het heeft iets weg van mango chutney. Zoet en friszuur met een bite van de chilipoeder. Waarbij de “Hot Chili” uitvoering nog iets pittiger is doordat er chilipeper is toegevoegd.

kippedij-in-hot-chilli-mango-ketchup-2

Op kip en varkensvlees smaakt het heerlijk fris en als je het de laatste paar minuten mee verwarmt op de barbecue wordt de saus wat dikker en lekker plakkerig. De kippedij wordt mooi goudbruin en hier en daar zullen de suikers karameliseren wat zorgt voor een extra smaak.

kippedij-in-hot-chilli-mango-ketchup

Wij denken dat deze saus ook goed werkt voor garnalen en witvis. Of een dikke laag op je hamburger. Dat gaan we zeker nog proberen.

Als je dit eenmaal geproefd hebt, eet je een poosje alleen maar mango ketchup. In ieder geval totdat de fles leeg is.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook