In English

Masterbuilt 560 smoker na 7 maanden

In samenwerking met

We hebben al heel wat barbecues in de achtertuin gehad de afgelopen jaren. Van kamado tot shichirin en van gasbarbecue tot pelletgrill. Elk van deze barbecues zijn eigen doel en blinkt ergens in uit. Dat is misschien de reden dat sommige barbecueërs vaak enorme hoarders zijn. Als de achtertuin groot genoeg zou zijn dan hadden we ze waarschijnlijk ook allemaal gehouden.

Dat is helaas niet het geval en dat is misschien maar beter ook. Over het algemeen kunnen we het prima af met 3 of 4 barbecues. Dat is toch best netjes. Het enige dat we nog misten was een smoker waar we geen omkijken naar hadden zodat we lekker wat anders konden doen.

Halverwege 2019 werden we verrast op de Spoga met de Masterbuilt 560 gravity fed smoker. Hij werkte volgens het gravity fed mechanisme waarbij een kolom van gloeiende houtskool zijn warmte afgeeft aan een ketel. Een zogenaamde offset smoker maar dan één die je niet hoeft af te stellen of in de gaten te houden. Gravity fed smokers worden al jaren gebruikt door, vooral Amerikaanse, professionals in restaurants en barbecue wedstrijden.

In de lente van 2020 kregen we de mogelijkheid om er 1 uit te proberen en Matthijs heeft er toen een paar weken op mogen barbecueën. Hij was er erg blij mee en daar hebben we een beknopte review over geschreven. Je kan in twee weken zeker een hoop uitproberen maar om er echt achter te komen of het na echt intensief gebruik nog steeds zo’n fijne smoker is moeten we hem langer hebben. Helaas moest de Masterbuilt smoker weer ingeleverd worden. Maar omdat Matthijs zo enthousiast was vond Masterbuilt het een goed idee om er nog eentje bij ons in de achtertuin te zetten.

Nu we de smoker langer hebben gebruikt vonden we het tijd voor een meer uitgebreide conclusie. Heb je geen zin om alles door te lezen dan kunnen we het hier al verklappen. We zijn nog steeds onder de indruk van deze smoker en hebben een paar verbeterpunten.

In elkaar zetten van de Masterbuilt smoker

Matthijs kreeg de Masterbuilt 560 al helemaal gebruiksklaar thuis afgeleverd. Wij kregen een hele nieuwe in de doos. We moesten dus zelf aan het knutselen. We zijn gek op bouwdozen maar deze was af en toe wel lastig.

Dat kwam deels door de soms lastig te begrijpen beschrijving maar ook omdat er wel heel veel losse onderdelen zijn die je in elkaar moet zetten. Wij waren uiteindelijk een goeie anderhalf uur bezig. En dat is maar deels omdat we misschien niet zo heel handig zijn.

Wij houden er wel van als er al grote delen in elkaar gezet zijn. Maar bij de Masterbuilt 560 is dit zeker niet het geval. Als je klaar bent heb je met uitzondering van de computer bijna alle onderdelen in je handen gehad.

Mocht er ooit iets aan de hand zijn dan weet je dus precies waar alles zit. Elk nadeel heb z’n voordeel. Maar heb je dus geen zin om te knutselen, zoek dan een handige buurvrouw of man en beloof een setje spareribs als de Masterbuilt in elkaar is gezet.

Je kan snel beginnen met barbecueen

Als ie eenmaal op z’n pootjes staat dan wil je snel aan de slag. Dan is het goed om te weten dat het aansteken van de Masterbuilt smoker heel makkelijk en snel gaat. Heb je ooit gebruik gemaakt van een brikettenstarter dan kan je ook een gravity fed smoker opstarten. Je steekt de stekker in het stopcontact en zet hem aan. Stort de kolom vol met houtskool, steekt een paar brandende aanmaakblokjes onder de kolom houtskool en stelt de temperatuur in. De Masterbuilt doet de rest.

De eerste keer moet je de smoker zogenaamd schoonbranden. Dat klinkt heel spannend maar je brandt alleen maar de restjes vuil en vet weg die misschien tijdens het fabriceren achtergebleven zijn. Daarna laat je de Masterbuilt afkoelen en kan je echt aan de slag. Na het aansteken zit je in tien minuten tot een kwartier op 140 graden en kan je het vlees erin gooien. Wil je grillen, want dat kan ook, dan duurt het 10 minuten langer. In no-time staat de Masterbuilt te loeien op 350 graden.

Het enige wat je in de gaten moet houden voordat je dit hele proces begint is dat je de kleppen verwijdert. Laat je de kleppen zitten dan gaat het bovenstaande allemaal niet lukken. Deze kleppen sluiten de kolom af van de buitenlucht zodat de houtskool dooft na een barbecuesessie. Zo hou je nog houtskool over voor een volgend barbecue feestje.

Gebruik je oude houtskool, kijk dan wel of er niet teveel klein gruis onder in de koker zit. Dit gruis sluit de bodem af. Als er niet genoeg zuurstof door de houtskool vloeit dan zal de temperatuur niet snel genoeg stijgen en krijg je een E4 foutmelding. Mocht je deze foutmelding niet zien of horen, dan zal het je waarschijnlijk wel opvallen dat er veel rook ontstaat.

Dus voordat je aan de volgende barbecuesessie begint schud je even het rooster onderin de kolom zodat het gruis in de aspan valt. Het gaat niet altijd even makkelijk maar met de hulp van een korte schroevendraaier, om af en toe even te poeren, is het goed te doen.

Als de Masterbuilt smoker brand dan merk je ook dat de hoeveelheid rook die ontsnapt uit de ketel echt minimaal is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pellet smokers hoef je met de Masterbuilt smoker niet bang te zijn dat de buren reden hebben om te gaan klagen.

Het maakt trouwens niet uit wat je de Masterbuilt 560 smoker voert. Hij accepteert zowel houtskool als briketten. Zolang het maar goeie stukken zijn zonder teveel gruis. Mocht je graag tube briketten gebruiken, let dan op dat je ze rechtop zet zodat de zuurstof erdoorheen kan.

Roken op de Masterbuilt 560

De Masterbuilt smoker rookt niet uit zichzelf. Je kan roken wanneer jij wil en op elke temperatuur door rookhout toe te voegen. Een pelletsmoker rookt bijvoorbeeld het meest onder de 120 graden en veel minder erboven. Hout boven de 120 graden smeult niet meer maar brand en geeft dan bijna geen rook meer af.

Met de Masterbuilt kan je op 2 manieren roken. Met de makkelijkste methode gooi je het rookhout in de asbak waar de gloeiende embers in vallen vanuit de kolom of hopper. Deze embers raken het rookhout en zorgen ervoor dat het hout gaat smeulen en roken zonder dat het gaat branden. De rook vervliegt een beetje tijdens de reis naar de ketel dus krijg je een lichtere rook.

Ben je gek op Amerikaanse barbecue en een stevige rooksmaak dan gooi je een paar blokken rookhout tussen de kolen in de hopper. De rook gaat dan directer de ketel in waardoor je zeker bent van een flinke rooksmaak.

Door het gebruik van deze 2 methodes kan je dus roken wanneer en hoeveel je wilt. Met de eerst genoemde methode kan je ook roken op hogere temperaturen wat met een hoop andere smokers nooit kan. Wil je low and slow barbecueën maar geen rook dan kan dat dus ook. Helemaal geen rook kan natuurlijk niet. Er is altijd wel een beetje rook van de houtskool. Veel rook als het houtskool vochtig is.

Temperatuurcontrole

De temperatuurcontrole is uitstekend. We hebben meerdere sessie getest met de Smoke thermometer en de temperatuur die we ingesteld hadden in de app was ook de temperatuur in de ketel. De temperatuur blijft vervolgens ook heel stabiel. Met pieken en dalen van een paar graden zijn wij heel tevreden als we urenlang bezig zijn. En als het deksel af en toe eens open moet dan zie je pas echt het voordeel van de externe warmtebron. Na het sluiten van het deksel is de temperatuur binnen 10 seconden weer op niveau.

In het midden van het rooster is de hitte een beetje hoger dan aan de zijkanten maar niet heel veel. Het is wel iets om rekening mee te houden als je de ketel vol hebt met spareribs of er een hele varkensschouder in hebt liggen. Dan hou je dikkere delen meer in het midden of wissel je af en toe het vlees van plek om een gelijke garing te krijgen.

Je zou volgens Masterbuilt 12 tot 15 uur moeten kunnen roken met een volledig gevulde kolom aan houtskool maar dat is ons nog niet gelukt. Na een uur of acht (soms negen) moeten we toch echt weer bijvullen. Dat is natuurlijk prima maar wel iets om in de gaten te houden als je van plan bent om de smoker een hele nacht te laten draaien. Dus voordat je naar bed gaat vul je hem nog even bij en dan is er niets aan de hand.

Het bijvullen is trouwens heel makkelijk. Haal de klink van het deksel en open de hopper klep. De ventilator stopt dan meteen met blazen. Je vult de houtskool of briketten bij en je sluit het deksel weer. De ventilator gaat meteen weer aan het werk zonder dat de temperatuur in de ketel is gezakt.

De Masterbuilt 560 is redelijk zuinig als je low and slow aan de gang bent. Wil je op hogere temperaturen koken dan gaat het best hard met je brandstof. Dat is natuurlijk logisch omdat de kolom, of hopper, 1 grote gecontroleerde brikettenstarter is.

Blue tooth verbinding van de Masterbuilt smoker

Zoals elke moderne barbecue of smoker die digitaal wordt aangestuurd heeft de Masterbuilt smoker ook blue tooth verbinding met een app. Het bereik van deze verbinding is ongeveer 10 tot 12 meter. Voor ons huis net genoeg. In de openlucht haal je zeker 16 meter.

Veel interessanter is dat er Wifi op de smoker zit. Heb je een goede Wifi verbinding in de achtertuin dan kun je de Masterbuilt overal waar jij internet hebt bereiken. Dat vinden wij een veel betere optie. Het geeft een hoop rust als je tijdens het uitlaten van de hond even kan checken hoe het gaat met de temperatuur. Het is nog niet gebeurd maar we vinden het een mooi idee dat je snel naar huis kan als je via de app ziet dat er iets vreemds gebeurt.

We horen dat een hoop mensen de functie van de app wat beperkt vinden. Wij houden er wel van. In de basis kan je enkel de temperatuur of een tijd instellen en geeft de app aan of deze temperatuur bereikt is. Wil je meer dan kan je timers instellen. Ook staat er een receptenboek in met honderden recepten. Een leuke toevoeging zou wel zijn om je eigen recepten toe te voegen.

Het onderhoud van de Masterbuilt 560

De smoker heeft naast af en toe schoonmaken en invetten eigenlijk geen onderhoud nodig. Er zijn namelijk, naast de ventilator, geen bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan. En het schoonmaken is heel simpel. De asbak trek je er zo uit en gooi je leeg. Het rooster borstel je schoon als bij elke andere barbecue en de ketel schraap je schoon met een plastic spatel of plat stuk hout waarna je de la en het vetbakje kan verwijderen en schoonmaken.

Het schoonmaken van de ketel is echt aan te raden. Het vet dat tijdens de bereiding op de bodem valt koekt aan en kan voor spannende situaties zorgen. Dit zal je niet merken tijdens low and slow bereidingen maar mocht je een keer op hogere temperaturen grillen dan kan die laag vet ontsteken en zorgen voor een pitfire.

Mocht dit een keer gebeuren dan zet je de barbecue uit en plaats je de kleppen. Het vuur gaat dan meteen uit. We hebben het 1 keer meegemaakt en maken nu regelmatig de ketel schoon. Dat was een goed leer moment en koste ons een probe.

Mocht je geen overkapping hebben, of geen mogelijkheid om de barbecue binnen te zetten na het barbecueën, dan raden we het aan om een hoes erbij aan te schaffen. De Masterbuilt 560 is namelijk niet waterdicht. De klep sluit bovenop de ketel i.p.v. erachter waardoor er regenwater in de ketel kan stromen.

Het is niet veel maar vocht in combinatie met de gietijzeren roosters is geen goed idee. Hier en daar zien we ook al wat roestplekjes op de scharnieren ontstaan. En aan de randen zie je dat de coating een beetje bubbelt. Droog neerzetten en af en toe een beetje invetten is dus een must.

Onze conclusie

Afgezien van een paar punten die je in de gaten moet houden wat betreft onderhoud is de Masterbuilt 560 gravity fed smoker nog steeds een hele fijne smoker in deze prijsklasse. Veel ruimte, roken wanneer je wilt en heel makkelijk in gebruik. We hebben hem steeds vaker aanstaan als we zin hebben in barbecue maar geen tijd, of zin, hebben om de boel af te stellen en in de gaten te houden.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook