Masterbuilt gravity series 560 eerste conclusies

In samenwerking met

Op de Spoga in 2020 stond Masterbuilt met een gravity fed charcoal smoker. Nu zijn gravity fed smokers zeker niet nieuw en worden ze al jaren gebruikt door professionele barbecueërs tijdens wedstrijden en catering maar deze was speciaal ontwikkeld voor de consumentenmarkt.

Wat is een gravity feed smoker

Het principe van een gravity feed smoker werkt als volgt. Een kolom houtskool wordt van onder aangestoken. Doordat de kolom verder helemaal gesloten is heb je een hele gecontroleerde verbranding waarbij de hitte enkel van onder weg kan.

De hitte van de gloeiende houtskool wordt van onder door een ventilator gestuurd en de ketel in geleid. De ventilator wordt weer aangestuurd door een thermostaat die zijn informatie krijgt van een thermometer in de ketel.

Deze smokers waren in het verleden door hun prijs alleen weggelegd voor de professionals of echt hele fanatieke achtertuin barbecueërs. De prijzen van deze smokers liggen over het algemeen ergens tussen de 3 en 13 duizend euro.

Maar toen kwam Masterbuilt dus met de gravity series. Simpel in gebruik, een stuk kleiner en redelijk betaalbaar. De series 560 kost in Nederland rond de €800.

ThijsBBQ mocht voor ons van het BBQ Experience Center in Roosendaal de Masterbuild proberen. Dit soort dingen kan je aan Thijs wel overlaten. In de loop van een aantal dagen heeft hij een hoop bereid. Van zalm en spareribs tot worst en pigwings. Dit zijn zijn bevindingen.

Wat is de Masterbuilt gravity series 560

Zo op het oog lijkt de barbecue niet heel groot maar toch heb je een roosteroppervlak van 3600 cm². Daar kan je zeker 4 flinke spareribs in kwijt. Zet je de ribs op hun kant met een rek, dan kan je er heul veul kwijt. De onderste 2 roosters zijn van gietijzer. De bovenste twee van geëmailleerd RVS.

Haal je de bovenste 2 roosters eruit dan kan je met gemak 3 beercan chickens kwijt. Of met een beetje minder gemak zien we er ook wel 5 in verdwijnen.

De smoker staat op 4 wielen waarvan 2 sturende. De sturende wieltjes zijn wat klein en rollen niet heel makkelijk op een ongelijke ondergrond maar daarvoor heb je 2 hele grote wielen achter. Als je de smoker optilt aan het zijblad kan je overal komen.

De Masterbuilt in gebruik

Het opstarten van de Masterbuilt is niet heel moeilijk. Je steekt een aanmaakblokje of houtwokkel onder de houtskool aan. Je stelt de temperatuur in en de smoker doet de rest. In een minuut of tien ben je op temperatuur.

Je hoeft niet bang te zijn dat alle houtskool aangestoken wordt als in een brikettenstarter. De bovenkant is namelijk afgesloten waardoor de hitte niet naar boven kan en de makkelijkste weg naar buiten zoekt. In dit geval dus de ketel. Terugslagkleppen voorkomen dat de hitte van de gloeiende houtskool de ventilator bereikt.

De besturing van de Masterbuild 560 is verder lekker simpel. Temperatuur instellen en that’s it. Wil je meer functies dan kan dat met behulp van een app op je telefoon die contact maakt met de barbecue via Bluetooth of WiFi. Dat laatste is zeker interessant omdat de app ook een cloud functie heeft. Dus je kan overal waar je een internetverbinding hebt vanaf je telefoon alles in de gaten houden.

Er zijn temperaturen haalbaar van 70 tot 370°C. Dus low and slow, heel low, maar dus ook volle bak grillen. Volgens Masterbuild kan je met een volledige kolom briketten ongeveer 15 uur barbecueen. Dan heb je het dus over low and slow. Ga je op hoge temperatuur grillen of gebruik je houtskool dan ga je er dus wat sneller doorheen. Heb je extra brandstof nodig dan vul je deze weer vanaf de bovenkant bij.

De smoker accepteert zowel houtskool als briketten. Dat is lekker makkelijk want die zijn volop overal verkrijgbaar. Hij is met briketten stabieler in temperatuur dan met houtskool. Dat is waarschijnlijk zo omdat briketten een gelijke vorm hebben.

Ze noemen deze barbecues smokers omdat je er grandioos mee moet kunnen roken. Dat doe je door tussen de houtskool een blokje rookhout te gooien. Je kan ook onderin de asla wat je rookhout gooien zodat je er meer controle over hebt.

De hoeveelheid rook regel je zelf door meer of minder plaatsen van rookhout. De rook is dus niet afhankelijk van de hitte zoals bij een pelletsmoker. Wil je stoppen met roken dan verwijder je dat blokje weer heel makkelijk.

Na het barbecueën

In tegenstelling tot een pelletsmoker is een gravity fed charcoal smoker veel minder gevoelig voor technische problemen. Een pelletsmoker moet je leeghalen als je hem niet gebruikt. De pellets zijn namelijk erg gevoelig voor vocht en zetten uit zodat de aanvoer verstopt kan raken.

Bij de Masterbuilt laat je de houtskool of briketten gewoon in de koker. Je sluit na afloop de luchtaanvoer af en daardoor doven de kooltjes. Zo laat je hem ook staan totdat je weer wilt barbecueën. Je opent dan de luchtaanvoer weer en hij is klaar voor gebruik.

Je hoeft ook niet bang te zijn voor een vetbrand omdat de brandstof en de as gescheiden blijven van het vet dat onder het rooster opgevangen wordt in een vetpan die je makkelijk kunt verwijderen om schoon te maken. Ook de as van de gloeiende kooltjes wordt netjes opgevangen in een flinke bak die je echt niet na elke keer schoon hoeft te maken.

Wat vinden wij van de Masterbuilt gravity series 560

Afgezien van een paar keer een error tijdens het opstarten werkte de Masterbuild prima. Deze errors komen bij meer gebruikers voor. Bij een keer herstarten is de error weg. Niet onoverkomelijk dus maar wel irritant. Deze errors worden hopelijk snel opgelost met updates en daar gaan we voorlopig ook vanuit.

De Masterbuilt 560 werkt net zo makkelijk als beloofd. Wij denken dat deze barbecue gemaakt is voor de barbecueërs die wel weten dat ze goed kunnen barbecueën maar graag bezig willen zijn met het gerecht ipv een vuurtje in de gaten te houden. We zijn benieuwd hoe deze smoker zich verder ontwikkeld.

Inmiddels hebben we de Masterbuilt 560 smoker wat langer in huis kunnen hebben. Wat vinden wij van de Smoker na 7 maanden gebruik.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook