Messen slijpen met de HORL 2 review

We kregen de HORL 2 opgestuurd van Horl 1993 om te proberen. We hadden het apparaatje al vaak voorbij zien komen online en waren zeer benieuwd of het zo goed werkte als belooft.

Wij zijn namelijk de laatsten die beweren dat onze messen altijd scherp zijn. We hebben ook niet van die hele dure messensets. Er is dus altijd wel een mes dat geslepen moet worden of uiteindelijk aan vervanging toe is.

Waarom is het belangrijk dat je mes scherp is

Een scherp mes werkt gewoon een stuk fijner en de snede ziet er beter uit. Voor menig thuiskok is dit niet heel belangrijk maar je zal maar een licht autistische inslag hebben waardoor je je uienringen altijd dezelfde dikte wil hebben.

Hoe botter je mes, hoe harder je moet duwen om een ​​snede te maken. Hoe harder je duwt, hoe groter de kans dat je mes wegglijdt en ergens belandt waar het niet thuishoort.

Hoe slijp je een mes

Een mes maak je weer scherp door er een nieuwe snijkant aan te slijpen. Wij gebruiken dan een slijpsteen maar zijn er nooit goed in geworden. Het belangrijkste bij het gebruik van een slijpsteen is namelijk het aanhouden van de juiste slijphoek. Elk mes heeft namelijk zijn eigen slijphoek

Over het algemeen worden de meeste messen geslepen onder een hoek van 20ºC. Met uitzondering van speciale Japanse stijl messen of andere messen met een heel dun blad zoals flexibele fileermessen die onder een hoek van 15º geslepen moeten worden. Een slijphoek van 15º is ook geschikt voor bijzonder harde staalsoorten met een hoog koolstofgehalte.

De hoek maak je vervolgens met de hand door het mes in de juiste stand te houden en zo veelvuldig het mes langs de steen te halen. De hoek is dan altijd een beetje gokken. Natuurlijk zal je steeds beter worden bij elke keer slijpen maar zo vaak willen wij onze messen niet slijpen want het is gewoon een slecht klusje.

Heb je een vaste hand en een timmermansoog dan is het absoluut mogelijk om een top resultaat te halen met een slijpsteen. Krijg je dat resultaat niet dan slijp je je messen gewoon niet meer tot je een keer een nieuw mes koopt

Wij waren dus heel benieuwd of de HORL 2 makkelijker was in gebruik en of het onze messen weer vlijmscherp kon maken.

Wat is de HORL 2

De HORL 2 is een busvormig gelagerd apparaatje met een diamanten slijpschijf aan de ene kant en aan de andere kant een keramische hoonschijf. Het apparaatje werkt in combinatie met een magnetische hoeksteun waarmee je de slijphoek van je mes vastzet.

Deze uitvoering is van hout en de diamanten slijpkant kan verwisseld worden als dat nodig mocht zijn. Zo zou je hem kunnen wisselen voor een whetstone in verschillende gladheid gradaties. Of een grovere diamanten slijpschijf als je mes echt een grote opknapbeurt nodig heeft.

De hoeksteun heeft twee kanten waardoor je kan kiezen tussen een 15 en een 20º slijphoek. Dat is voor de meest gebruikte messen genoeg. De magnetische kanten van de hoeksteun heeft een antislip laag waardoor het mes stevig vastzit en niet beweegt tijdens het slijpen.

Er zijn nog 2 andere uitvoeringen van de HORL messenslijper. Je hebt de Cruise uitvoering die enkel geschikt is voor messen die geslepen moeten worden onder een hoek van 20º en waarbij je de slijpschijven niet kunt wisselen. Daarnaast heb je de Pro uitvoering waarbij er een setje extra tandwielen in het apparaat zitten waardoor de slijpschijf 3 keer sneller draait en je dus ook sneller een goed resultaat krijgt.

Hoe werkt de HORL 2 messenslijper

Allereerst bepaal je onder welke hoek jouw mes geslepen moet worden. Wij slijpen hier een standaard Duits ontwerp koksmes en pakken dus de 20º kant van de hoeksteun

De steun maakt het slijpen een stuk makkelijker omdat je niet meer de stand van je mes hoeft te gokken en je het mes ook niet vast hoeft te houden omdat het dus magnetisch is.

Je zet de hoeksteun plat op tafel. Deze heeft rubber voetjes waardoor hij niet kan verschuiven. Dan klik je het mes aan de juiste kant. Dan zet je de diamanten slijpkant tegen het mes en rol je het apparaat heen en weer langs het hele mes.

Het mes krijgt nu een nieuwe slijphoek en dat kan even duren voordat deze volledig recht is. Dit is afhankelijk van de hardheid van het mes en de mate van botheid. We hebben gemerkt dat je met 5 minuten slijpen al een heel eind op weg bent. Ook zal de grofheid van de diamanten slijpschijf wat minder worden omdat opliggende deeltjes diamant van de schijf worden geschuurd. Dit is eenmalig.

Dan draai je het mes om en doe je hetzelfde aan de andere kant. Zo doe je dit om en om tot je een compleet nieuwe snijkant aan je mes geslepen hebt en alle nikjes verdwenen zijn. We weten niet of een nikje een juist woord is maar het zijn de beschadigingen die aan de snijkant van een mes ontstaan tijdens het gebruik.

Als je nu het apparaat omdraait ga je met de keramische hoonschijf aan de gang. De hoonschijf zorgt ervoor dat de microscopisch kleine verschillen in hoogte aan de uiterste punt van de snijkant op één lijn komen waardoor het resultaat van het slijpen nog beter wordt. Het staal zal ook eventuele bramen die zich hebben gevormd opnieuw uitlijnen. Dit is dus geen slijpen. Het zorgt er alleen maar voor dat het mes makkelijker snijdt.

Nu veeg je het slijpsel van het mes en dan heb je weer een vlijmscherp mes. Dit ga je natuurlijk proberen door het mes door een A4-tje te trekken omdat dat zo stoer is.

Mocht het mes na een paar keer gebruiken weer een beetje bot zijn dan kan je het mes weer snel gebruiksklaar maken door de HORL weer een paar keer langs het mes te halen.

Dit mes was behoorlijk bot en het duurde een paar minuten per kant om tot dit resultaat te komen. Met de HORL 2 kan je, zonder al te veel moeite, dus prima je eigen messen scherp houden. Als je echt flinke gaten in je mes hebt zitten zou je eens kunnen kijken naar de grovere diamantschijf die ze los verkopen via de website.

De HORL 2 is ook goed te gebruiken bij messen met een breder blad dan de schijf groot is. Dan plaats je namelijk het apparaat op een hoger deel als een snijplank en hou je de hoeksteun op tafel. Een dunner mes plaats je simpelweg gewoon hoger in de steun.

Conclusie

De HORL 2 is een handig apparaat waarmee je constante goede resultaten krijgt. Je pakt hem er makkelijk bij waardoor het weinig moeite kost om je messen zo nu en dan te slijpen. In een paar minuten heb je een bot mes weer scherp. Heb je een echt verwaarloosd mes dan ben je dus wat langer bezig.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook