Napoleon PRO22K-LEG-2 review

Vlak voor de vakantie werd er door Napoleon een grote zware doos afgeleverd met daarop heel groot Rodeo. Dit was de nieuwe PRO22K de zogenaamde LEG-2. Heel nieuwsgierig hebben we ons in moeten houden en gewacht tot na de vakantie om hem uit te pakken en op te bouwen.

3 weken later was het dan eindelijk zover. De doos mocht uit de garage en opengemaakt worden. Het opbouwen was snel genoeg gebeurd. Af en toe klopte het boekje niet helemaal met de onderdelen die we voor ons hadden, een groot gedeelte was al opgebouwd in de doos, maar na een uur staat er een barbecue.

De Napoleon PRO22K lijkt van een afstand op die andere ketelbarbecues. Rond, zwart en plastic wielen, maar daarna houd de vergelijking op. Je ziet dat er in de loop der jaren verder is nagedacht over functionaliteit en gebruiksgemak.

Dit is de 2e versie van de PRO22K en dat zie je voornamelijk aan de manier waarop de luchtaanvoer onder wordt gestuurd. Dit was een aparte schuif op de aspan. Bij de LEG-2 draai je de hele aspan van links naar rechts. Het voordeel is dat er minder bewegende delen zijn die vies kunnen worden en na een tijd slechter gaan werken en grondig schoongemaakt moeten worden. Wij zijn er ook wel van om de barbecue redelijk schoon te houden hoor. Maar als het niet hoeft.

De PRO22K komt standaard met een zwaar gietijzeren rooster. Het rooster is links en rechts opklapbaar wat het makkelijker maakt om de brandstof aan te vullen of rookhout toe te voegen. Het rooster heeft 2 handvatten en binnen in de barbecue zitten op 3 verschillende hoogtes beugels.

Zo kan je met 1 barbecue op de hoogste stand heel gelijkmatig low and slow barbecueën en op de laagste stand heel kort op de kolen grillen. Met een beetje oefenen kan je dat zelfs in 1 barbecuesessie zonder extra brandstof toe te voegen. Zo wordt een reverse sear wel heel makkelijk.

Het deksel is gescharnierd en opent schuin naar achter waardoor je nooit je handen boven de hitte krijgt. En je hoeft ook nooit te kijken waar je het deksel laat. Als het deksel openstaat voelt hij niet stevig aan. Het scharnier heeft iets teveel speling waardoor het lijkt of de barbecue om zal kunnen klappen. Dat is trouwens absoluut niet het geval. De barbecue is zelf zwaar genoeg om dit tegen te houden. De speling is volgens ons opgelost door een paar extra ringen te plaatsen.

In de verpakking zit een losse RVS schaal. Deze zou ervoor moeten zorgen dat de aanvoer van zuurstof beter verspreid wordt door de ketel. Dat hadden wij pas laat door. Wij plaatsten de schaal op het kolenrooster met de gedachte dat daardoor de hitte gereflecteerd zou worden. We hebben nog niet kunnen ondervinden of 1 van de 2 functies werkt maar dat gaan we in de komende tijd proefondervindelijk onderzoeken.

Met een beetje oefenen konden we de temperatuur goed stabiel houden. Zo komen we er ook achter dat de barbecue erg efficiënt omgaat met de brandstof. Met een 5-tal gloeiende kokos staafbriketten houden we met gemak urenlang een temperatuur rond de 100°C.

Schoonmaken van de PRO22K gaat ook heel makkelijk. Doordat je met de hele aspan de luchttoevoer regelt is er een groot gat onderin de ketel. Na verwijdering van de RVS schaal schuif je de as makkelijk in de aspan.

Afgezien van het iets te ruime scharnier van het deksel is de Napoleon PRO22-LEG2 wat ons betreft een hele fijne barbecue. Een beetje serieuze achtertuin barbecueër is hier erg blij mee. Dus deze houden we.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook