Pizza op de ketelbarbecue

echte pizza van de weberWij hebben zoals velen een voorliefde voor pizza en proberen ook elke keer om de pizza’s steeds beter te bakken. En laat een barbecue daar nou heel geschikt voor zijn. Het enige dat je nodig hebt is een barbecue met een deksel, een pizzasteen en een paar bakstenen.

Een veelgemaakte fout bij het bakken van een pizza op een pizzasteen is het veel te heet stoken van de steen. Het resultaat is bijna gegarandeerd een zwartgeblakerde bodem terwijl de kaas niet eens gesmolten is.

Het doel van een pizzasteen is niet zozeer om de pizza te bakken maar om de bodem snel droog te krijgen. Dat gebeurt doordat de steen warm en poreus is zodat het vocht weg kan.

Een pizzasteen rond de 250°C is heet zat. Belangrijker is dat de stralingswarmte van bovenaf erg hoog is. Deze warmte zorgt ervoor dat de topping van de pizza gegrild wordt. Dus dat de kaas niet alleen smelt maar ook de kans krijgt om goudbruin te worden.

Als je dit voor elkaar kunt krijgen, en dat is gelukkig niet zo moeilijk, dan zullen je pizza’s in een keer een stuk beter worden. Met een mooie droge bodem, goudbruine randen en gesmolten en gegrilde kaas.

Het pizzadeeg

Wij doen over de bloem over het algemeen niet te moeilijk. Natuurlijk krijg je betere resultaten met speciaal Farina type 00 meel. Je kan ook durum bloem gebruiken. Deze bloem bevat meer gluten waardoor de bodem flexibeler wordt. Maar met de juiste techniek krijg je ook met gewone witte tarwebloem goeie resultaten.

Volkoren bloem raden we in principe af. De bodem wordt dan niet flexibel genoeg en zal snel scheuren. Om dit te beperken kan je een mix maken van half witte en half volkoren bloem. Dan kan je toch met een gerust geweten pizza eten.

Wij gebruiken in dit recept suiker in het deeg om een paar redenen. De smaak wordt beter en je krijgt een mooiere korst. Deze hoeveelheid suiker vraagt wel om wat meer gist en wat meer kneden om de juiste hoeveelheid gluten te krijgen. Je kan de suiker ook vervangen door een gelijke hoeveelheid honing.

Ons recept voor pizzadeeg

Deze hoeveelheid maakt 4 middelgrote pizza’s. Wil je meer dan vermenigvuldig je simpelweg de ingrediënten.

 • 500 gram patentbloem
 • 300 gram lauwwarm water
 • 10 gram zout
 • 40 gram suiker
 • 7 gram droge gist. of 21 gram verse gist.

Bereiding

 1. Doe een klein beetje van het water in een kleine kom en strooi daar het gist bij
 2. Wacht 10 minuten totdat er schuim op het water staat. Nu weet je dat de gist goed is.
 3. Doe vervolgens alle ingrediënten in een grote kom en mix alles goed door elkaar.
 4. Dit kan met een keukenmachine als je die hebt of gewoon oldschool met de hand.
 5. Kneed het deeg goed door tot er een zacht deeg ontstaat
 6. Nu verdeel je het deeg in 4 gelijke delen. Dit kan je afwegen maar je kan het ook gewoon gokken. Er is altijd wel iemand die een kleinere of grotere pizza wil.
 7. Kneed elk deel tot een gladde bal en rol hem even door de bloem. Leg de 4 bollen op een plaat met genoeg afstand van elkaar en dek het af met keukenfolie.
 8. Laat dit nu minstens 2 uur staan. Langer als je de tijd hebt. 4 uur is meer dan genoeg. Hoe langer je de tijd neemt des te flexibeler wordt het deeg en kan je straks makkelijker de bodem maken.
 9. Als het deeg minstens 2 uur gerezen heeft bereid je een volle brikettenstarter vol met briketten voor.
 10. Als de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag zet je in het midden van het kolenrooster een barrière van 2 brikketen bakjes of een paar bakstenen waar geen briketten mogen komen. De gloeiende briketten strooi je daar rond om heen.
 11. Leg op de briketten grote stukken houtskool en plaats het rooster. Op het rooster maak je een verhoging van een paar bakstenen en daar plaats je de pizzasteen op. Wacht nu tot de briketten de houtskool aangestoken hebben en sluit het deksel zodat de pizzasteen opgewarmd kan worden. De keteltemperatuur mag 250 graden of hoger worden.
 12. Strooi wat bloem op je werkblad en druk met je wijsvingers de bol voorzichtig plat. Zorg dat je de rand intact houdt. Til de kleine schijf op en trek met beide handen tussen duim en wijsvinger het deeg kleine stukjes uit elkaar terwijl je de schijf draait.
 13. Als de schijf groot genoeg is voor 1 hand dan leg je hem weer terug op het bestrooide werkblad en draai je met 2 vlakke handen de schijf terwijl je het deeg steeds een klein beetje uit elkaar trekt. Dit doe je net zo lang tot het deeg een beetje doorzichtig wordt.
 14. Neem een droge pizzaschep en leg daar de pizzabodem op. Beleg nu vlot de pizzabodem. Als je te lang wacht dan zal de bodem kunnen gaan plakken aan de schep. Omdat de bodem redelijk dun is raden wij aan om niet meer dan 3 tot 4 ingrediënten te gebruiken inclusief de saus en kaas.
 15. Schuif nu de pizza op de warme pizzasteen en sluit het deksel. Al naar gelang de hitte in het deksel zal de pizza er ongeveer 5 tot 10 minuten over doen om gaar te worden. Je kan af en toe door het bovenste ventilatie gat loeren om te kijken hoe ver de pizza is.
 16. De pizza is klaar als de kaas gesmolten is en hier en daar wat gegrild lijkt. De korst mag hier en daar een donker, misschien zwart plekje hebben. Als je de pizza van de steen haalt mag de bodem een zogenaamd luipaard patroon hebben. Dit lukt niet altijd maar dat is jouw doel. Leg de pizza op een bord en begin aan de volgende.
 17. Wil je meer pizza’s maken dan kijk je wat de keteltemperatuur is. Is deze nog steeds 250 graden of hoger dan kan meteen de volgende pizza er op. Anders leg je nieuwe stukken houtskool op de briketten.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving