In English

4 kaas pizza uit de Nero pizzaoven

In samenwerking met

4 kaas pizza uit de Nero pizzaoven

Heb je zin in een pizza met een overdosis kaas? Dan kan je stoppen met zoeken. Wij hebben de ultieme quattro formaggi pizza voor je. Net als gewone pizza zijn er vele verschillende variaties van de 4 kaas pizza. Dit is die van ons met een geweldige mix van verschillende kazen voor een enorm rijke pizza.

Je kan een hele knappe pizza maken in je barbecue. Maar een perfecte pizza bak je in een pizzaoven. En dan het liefst gestookt op hout. Een echte pizzaoven wordt gewoon een stuk heter en is zo gebouwd dat de hitte over de pizza geleid wordt. Net als in een echte pizzaoven bij de pizzeria. Daarom wilden wij graag een keer de Burnhard Nero pizza oven proberen.

Voor deze 4 kaas pizza maken we gebruik van een voordeeg om nog een smakelijker deeg te krijgen. Voordeeg is niets meer dan gelijke delen water en bloem en een klein beetje gist. Dat voordeeg maak je een dag voordat je het deeg gaat maken. Doordat het voordeeg tijd krijgt om te rijpen zorgt dat voor een beter smakende bodem.

Dit soort voordeeg noemt men ook wel Poolish omdat het door een Poolse bakker is verzonnen. Het is de makkelijkste vorm van voordeeg omdat het eenvoudig te maken is en het maar een dag op kamertemperatuur hoeft te fermenteren.

De volgende dag gieten we het voordeeg bij de rest van de ingrediënten en dat kneden we dan goed door. Daarna delen we het deeg in 4 gelijke bollen.

Rol de bollen oven door de bloem voordat je ze op bakpapier neerlegt met genoeg afstand van elkaar. Leg je ze te dicht op elkaar dan heb je vanzelf weer 1 grote deegbol. Zo laten we ze nog een keer 2 uur rijzen onder vershoudfolie of een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Ondertussen stoken we de Burnhard Nero op. We vullen de vuurbox met pellets en een aanmaakblokje en die steken we aan. Na een paar minuten branden de pellets en steken we de vuurbox achter in de Nero. De Burnhard Nero kan je stoken op pellets, houtskool en blokjes hout. En een combinatie ervan. Zo stook je de Nero in 20 tot 25 minuten tot de 350 tot 400°C.

Ben je echt niet van het fikkie stoken dan hebben ze bij Burnhard ook een gas module. Dan kan je met een draai aan de knop aan de gang zonder dat je op het vuurtje hoeft te letten.

Zo blijft de Nero ook makkelijker stabiel in temperatuur zodat je moeiteloos zoveel pizza’s bakt als je wil zonder hout bij te vullen.

Als we de deur sluiten kan de ketel goed heet worden. Je ziet heel duidelijk op de thermometer hoe heet de Nero wordt. Ondertussen kan je de pizza gaan bouwen.

Wij gebruiken voor deze 4 kaas pizza 2 soorten Mozzarella, Gorgonzola en Parmezaan. We gebruiken de droge mozzarella samen met de buffel mozzarella die je in zakjes koopt. Dat wil niet zeggen dat droge mozzarella droog is. Hij is alleen een stuk vetter en romiger. En daarom ook wat rijker van smaak. De frisse buffel mozzarella gebruiken we als accent voor de rest van de uitgesproken kazen.

Gorgonzola is weer een stuk pittiger dus die gebruik je met mate en Parmezaanse kaas is de zoute afronding van deze quattro formaggi pizza. De combinatie van deze kazen is wat ons betreft perfect maar het staat je natuurlijk vrij om zelf te experimenteren met verschillende kazen. Koop in ieder geval geen voor geraspte kaas. Deze is te droog om lekker te kunnen smelten en smaakt ook minder vers.

Als de pizza bollen in 2 uur een keer zo groot zijn geworden dan kan je ze tot een pizza bodem vormen. Druk de bol met de vingertoppen rond zonder dat je de randen raakt. Daarna draai en rek je met 2 platte handen tot de bodem ongeveer 30 cm rond is.

Dan smeer je met de achterkant van een jus lepel de tomatensaus over de pizza. Een dunne laag is genoeg en hou de randen vrij. Daarna mag de kaas er op. Eerst een egale laag van de droge Mozzarella. Dan een paar stukjes Gorgonzola en buffel mozzarella. Als laatste raspen we er een dun laagje Parmezaanse kaas overheen.

Omdat het met uitzondering van de Parmezaanse kaas allemaal makkelijk smeltende kazen zijn zorgen we ervoor dat de kaas genoeg afstand heeft van de rand. Anders zou de kaas eroverheen kunnen smelten. Dat geeft een zooitje op de pizzasteen en daardoor kan de bodem blijven plakken.

Omdat we de bodem hebben gevormd in een laagje bloem zit er genoeg aan de bodem om niet te plakken aan de pizzaschep. Om dit te controleren schud je voorzichtig de pizzaschep heen en weer om te controleren. Plakt de bodem toch dan trek je aan die kant het deeg een beetje omhoog om wat extra bloem eronder te gooien.

De Nero is lekker heet en om nog wat extra vlam in de oven te krijgen vullen we nog even bij met extra pellets. Dit kunnen ook blokjes hout zijn.

Omdat de vlammen van achter over de pizza rollen is het belangrijk dat je de pizza halverwege een slag keert zodat de andere kant ook goed kan garen. Deze pizza was in 2 minuten geweldig gebakken. De kaas is helemaal gesmolten en heeft hier en daar een goudbruin korstje. Zo zien we de pizza het liefst.

Als dit de eerste keer niet lukt dan zijn het nog steeds heerlijke pizza’s. Elke pizza die je zelf gemaakt hebt is nog altijd lekkerder dan een gehaalde.

Als de kaas nog gesmolten is dan bestrooien we hem met een beetje extra Parmezaanse kaas en onze pizza kruiden. Laat daarna de pizza iets afkoelen anders brand je je tong aan de hete kaas. En dat is niet fijn kunnen we je verzekeren.

Ingrediënten

 • 300 gram water
 • 7 gram droge gist
 • 500 gram bloem
 • 10 gram zout

De 4 kazen

 • Droge mozzarella (niet geraspt)
 • Buffel mozzarella (in een zakje)
 • Parmezaanse kaas
 • Gorgonzola

Voor de saus

 • 2 tenen knoflook
 • ½ tl chiliflakes
 • 1 tl droge oregano
 • 1 el olijfolie
 • Blik (400 gram) gepelde tomaten
 • 1 tl suiker
 • 1/2 tl zout

De pizza kruiden

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Een dag voordat je de pizza gaat maken maak je het voordeeg door 50 gram water, 50 gram bloem en 2 gram gist te mengen in een afsluitbaar bakje. Sluit dit af en laat het op het aanrecht staan.
 2. De volgende dag meng je 450 gram bloem, 250 gr water, 10 gram zout en 5 gram gist en daar giet je het voordeeg bij. Meng dit goed door elkaar en kneed het daarna in 15 minuten tot een egale bol deeg.
 3. Verdeel het deeg in 4 gelijke bollen en rol ze door de bloem. Laat de bollen weer 2 uur rijzen op een vel bakpapier rijzen tot ze een keer zo groot zijn geworden.
 4. Ondertussen maak je de saus. Doe 2 geplette tenen knoflook met een ½ tl chiliflakes en 1 tl droge oregano in een pan met opwarmende olijfolie. Gooi er, voordat de knoflook bruin wordt, de gepelde tomaten bij en breek ze stuk met een houten lepel. Breng op smaak met zout en suiker. Daarna kan je de saus door een blender halen.
 5. Stook ondertusen de pizza oven op tot een temperatuur van 400°C en zet alles klaar voor het bouwen van de pizza’s.
 6. Vorm van een bol deeg een pizzabodem. Probeer geen roller te gebruiken. Een niet ronde pizza is ook pizza. Trek de bodem op de pizzaschep.
 7. Beleg de bodem met 2 lepels tomatensaus, een laagje geraspte droge mozzarella, stukjes gorgonzola en buffel mozzarella en daarna een dun laagje geraspte Parmezaanse kaas.
 8. Schuif de pizza op de steen en wacht tot de kant waar de hitte vandaan komt mooi bruin is. Draai dan de pizza een halve slag en gaar ook de andere kant.
 9. Bestrooi de pizza met een beetje pizzakruiden en wacht tot de kaas een beetje minder heet is voordat je een hap neemt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook