Deze aardappel burnt ends zijn zeker geen vervanger voor het echte werk maar zijn wel gruwelijk lekker als snack bij een lekker biertje. Ze staan ook een stuk sneller op tafel.
Dep de krieltjes eerst droog. Zo zorg je ervoor dat ze lekker krokant worden. Dan giet je er een beetje olijfolie overheen. Net genoeg om de dry rub te laten plakken. Niet meer anders blijft de buitenkant weer zacht.
We gebruiken trouwens voorgekookte krieltjes. Gewoon omdat het sneller is. Natuurlijk zou je krieltjes kunnen kopen, ze schillen, koken en ze daarna af laten koelen maar dat moet je zelf weten.
De aardappeltjes verdelen we op een geperforeerde bakplaat. Zo worden ze nog makkelijker krokant. In de Mastertouch kan je aan 2 kanten van de ketel een bakje briketten zetten. Zo creëer je een oven als je het deksel sluit.
De aardappeltjes zijn klaar voor de saus als ze goudbruin en krokant zijn. Je zou ze halverwege een keer kunnen draaien om te kijken of ze rondom goed gaan.
Nadat de saus erover heen gaat moet je de aardappeltjes goed in de gaten houden. Je wil namelijk niet dat de suiker in de saus verbrand. Je wil dat de saus net niet meer plakt. Als de saus dreigt zwart te worden dan haal je ze eraf.
Serveer ze als ze nog heet zijn. Koud zijn ze nog wel lekker maar ze worden gauw zacht als ze afkoelen.
Ingrediënten
- 800 gram voorgekookte krieltjes
- 2 el olijfolie
voor de dry rub
- 1 el pimenton
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
Voor de bbq saus
- 250 gram ketchup
- 50 ml appel cider azijn
- 100 gram bruine suiker
- 2 el mosterd
- 1 el Worcestershire sauce
- 2 tl van de bbq rub
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Dep de krieltjes droog met een stuk keukenpapier. doe ze in een schaal en giet de olijfolie eroverheen.
- Maak de dry rub door alle ingredienten te mengen en strooi het over de krieltjes. Hou 2 theelepels apart. Mix alles goed door elkaar zodat alle krieltjes goed gecoat zijn.
- Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 200°C.
- Verspreid de krieltjes op een geperforeerde bakplaat en zet deze op de koele kant van het rooster en sluit het deksel. Laat de aardappeltjes liggen voor een half uur tot ze goudbruin zijn.
- Zet een pannetje op het vuur en meng daar de onderdelen van de bbq saus en laat dit zachtjes sudderen tot de suiker opgelost is..
- Giet de bbq saus over de aardappeltjes en roer het goed door elkaar. Zet de plaat weer terug in de barbecue voor 15 minuten.