In English

Amerikaanse pannenkoeken

Amerikaanse pannenkoeken

Met Amerikaanse pannenkoeken creëer je een feest op tafel voor jong en oud. Ze zijn lekker als stevig ontbijt, voor bij de lunch, als een hoofdgerecht maar ook leuk te verwerken in een dessert. Amerikaanse pannenkoeken zijn niet te vergelijken met de Hollandse pannenkoek. De Amerikaanse variant is veel luchtiger en dikker.

Voor het schrijven van dit recept was het met name zoeken naar een goede receptuur en werkwijze. In de voorgaande maanden heb ik me behoorlijk verdiept in de samenstelling van ingrediënten die leide tot, de mijn inziens, lekkerste pancake. Een ingrediënt er bij, er af, iets meer of minder moest zorgen voor pancakes die voldeden aan de criteria: dik, luchtig, fluffy en vol en tevens zacht van textuur.

In de langdurige zoektocht naar de beste samenstelling van verschillende ingrediënten, kwam ik uit op het volgende recept.

Hoe krijg je Amerikaanse pannenkoeken luchtig

Voor een luchtig effect gaat er bakpoeder bij het bloem. Deze samenstelling heeft mijn voorkeur boven zelfrijzend bakmeel, omdat je eigen favoriete bloem kan toepassen en nog wat met het bakpoeder kan doseren.

Om een extra luchtig effect te krijgen gaat er nog baking soda bij. De zuren in karnemelk,die als laatst toegevoegd wordt, zorgen er voor dat de baking soda zijn werk doet.
Als subtiele smaaktoevoegingen ging ik voor vanille extract en kaneel. Bij beide zijn het relatief kleine toevoegingen, omdat het anders overheersend kan zijn.

Tip: Gebruik vanille extract of vanillestokjes. Vanillearoma en vanillesuiker bestaat met name uit chemische smaakmakers.

Mocht je in het bezit zijn van een kamado dan zou je kunnen kiezen voor een grillrooster, een gietijzer rooster, hoog of laag plaatsen enzovoorts. Ook daar heb ik een voorkeur in gevonden. Bij een kamado zou ik de gietijzeren skillet plaatsen op het gietijzeren rooster. En als je de mogelijkheid hebt onderin. Bij een ketelbarbecue kun je de briketten in het midden storten met de skillet midden op het grillrooster.

Ga bij de kamado en de ketelbarbecue voor een temperatuur van 180-200°C. Bij iedere keer de barbecue openen zal de temperatuur nog iets oplopen. Om dit te voorkomen is het van belang de ketel maar kort open te houden.

Ik adviseer daarom om op je werkblad naast de barbecue een hittebestendige ondergrond (houten snijplank) te plaatsen. Dan kan je de skillet vullen en legen zonder dat de barbecue lang open staat. Het is ook niet hel aantrekkelijk om boven deze hitte aan het werk te zijn. En met handschoenen aan het beslag er in scheppen is ook niet praktisch.

Tussen het rijtje ingrediënten bij karnemelk staat ‘ongeveer 600 ml’. Het kan namelijk zijn dat het beslag bij 590 ml van de karnemelk toevoegen al de juiste dikte heeft. Dit zul je dus op gevoel moeten doen tot je de dikte van vla bereikt hebt. Straks bij het aanbrengen van het beslag in de pan mag het niet te veel maar ook niet te weinig uitvloeien.

Hou hier rekening mee of ga voor een mooi rond effect voor een metalen garneer ring. Drie pancakes in een 25cm doorsnee skillet is goed te doen. Vet de ring met een kwast goed in met boter, zodat de pancakes voor het keren wel los komen. Een dessert opmaken met zuiver ronde pancakes geeft een prachtig eindresultaat.

Zorg dat alles voor het bakken in de buurt van de barbecue staat: hittebestendige handschoenen om de skillet mee te kunnen pakken, grote lepel om het beslag mee te scheppen, spatel, een hittebestendige ondergrond, vloeibare boter en natuurlijk de schaal met beslag. Mocht je zuiver ronde pancakes willen maken, pak dan meteen de garneer ringen er bij. Met daarbij een kwast om de ringen mee in te vetten.

Afhankelijk van de temperatuur en de dikte van het beslag is niet een exacte baktijd te noemen. Je zult dit op je gevoel moeten doen. Zoals bij pannenkoeken mag de eerste lichting mislukken.

Dit is het gewenste resultaat. Geweldig luchtige pannenkoeken.

Voor deze Amerikaanse pannenkoeken heb ik wat bosvruchten opgewarmd. Een goeie combinatie.

Het staat je natuurlijk vrij om ze te beleggen met van alles en nog wat. Met bijvoorbeeld ijs, vruchten, noten en slagroom kun je je volledig uitleven. Maar gewoon met jam, stroop, chocopasta (aanrader), poedersuiker of zoals de amerikanen met ahornsiroop kan ook.

Ingrediënten

 • Ongeveer 600 ml karnemelk
 • 2 1/2theelepels vanille extract
 • 500 gram bloem
 • 32 gram bakpoeder
 • 2 theelepels baking soda
 • 2 tl zout
 • 5 el basterd suiker
 • 1 eetlepel gele room
 • 4 eieren
 • 1/2 theelepel Kaneel
 • Vloeibare boter

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten op de karnemelk, eieren en vanille extract na in een beslagkom en mix de droge ingrediënten goed door. Roer hierna de theelepels vanille extract door de karnemelk.
 2. Al mixend gaan we de karnemelk en eieren toevoegen. Voeg net zoveel karnemelk toe tot de mix een dikte heeft van vla.
 3. Stook je barbecue op directe wijze op tot 180-200°C. Plaats de skillet boven het vuur zodat deze kan opwarmen. Sluit de barbecue zodat deze stabiel blijft op de aangegeven temperatuur.
 4. Haal de inmiddels hete skillet van de barbecue, zet hem op een hittebestendige ondergrond en sluit de barbecue direct.
 5. Doe wat boter in de pan en verdeel dit. De pan is goed heet als de boter meteen begint te sissen. Vet eventueel de garneer ringen in en breng hierna het beslag aan. Plaats dan de skillet terug op het rooster.
 6. Sluit de barbecue en wacht tot de bovenkant dof is geworden en de onderkant al mooi goudbruin. Check dit door een pancake met de spatel te liften.
 7. Na het keren van de pancakes gaat het deksel op de barbecue en bakken de andere kant ook mooi bruin.
 8. Controleer even of de pancakes goed zijn en haal dan de skillet van het rooster en zet deze op een geschikte ondergrond. Sluit de barbecue zodat het vuur niet te veel oplaait en je rustig de skillet kunt legen.
 9. Ga weer verder bij 5. Bak tot het beslag op is en leef je dan culinair uit met de Amerikaanse pannenkoeken om hier een mooi ontbijt, hoofdgerecht of dessert van te maken.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook