Op oudejaarsdag zijn er veel die zelf oliebollen en appelbeignets bakken in de achtertuin. Het zijn dan vaak de appelbeignets met beslag, zoals m’n moeder die ook maakte.
Al enkele jaren maak ik ze zelf met bladerdeeg in de dutch oven. Dit is de beignet variant die doorgaans bij de bakker ligt. Een dichte beignet zonder gat in het midden maar met een extra toevoeging van suiker en kaneel. Wellicht iets meer werk in de voorbereiding, maar leuk om te doen en ontzettend lekker.
Voor het bladerdeeg kun je voor het gemak voor de vierkante plakjes uit het vriesvak van supermarkt gaan. Let er dan op dat je bladerdeeg met roomboter neemt, want die smaak is veel beter. Je zult dan twee plakjes per beignet moeten rekenen en resten bladerdeeg over houden, maar daar kun je vast nog iets leuks mee maken.
Maar het is ook leuk om het bladerdeeg zelf te maken. Het bladerdeeg kun je ruim van te voren maken en ingepakt in de koelkast bewaren.
In onderstaand recept maken we zogenaamd snel bladerdeeg, waarbij blokjes roomboter vermengd met bloem, water en zout een aantal keren gevouwen wordt.
De boter zal zich in lagen tussen het deeg mengen. Het is van belang om met koude boter en op een koude ondergrond te werken. Dit zorgt voor een beter verdeling van de boter en voorkomt dat deze gaat plakken.
Na drie keer vouwen met iedere keer een periode koelen tussendoor, is het deeg klaar.
Voor de appels kan ik Goudreinetten aanraden. Deze heeft een licht zuurtje, behoudt z’n kleur en heeft na het bakken nog enigszins wat bite. Je wil namelijk niet dat de appel na het frituren moes is geworden. Schil de appels en steek het klokhuis er uit. Uiteraard kun je ook nadat je de appels in plakken van zo’n 1-2 centimeter dik heb gesneden, de kern er uit snijden.Leg een schijf appel op het bladerdeeg en snij het deeg rondom 1-2 centimeter groter uit. Handig hierbij is een uitsteekvorm of garneerring. Steek meteen alvast een tweede stuk deeg uit.
Neem het deeg met de appel in de ene hand en schep in de kern van de appel het suiker/kaneel mengsel tot deze volledig gevuld is. Het deeg rondom maken we met een kwastje of de vingers enigszins nat. Dit is om het deeg beter aan elkaar te laten plakken.
Leg het tweede stuk deeg er op en knijp dit rondom goed aan. Het is belangrijk dat de ontstane beignet rondom goed hecht en dicht blijft. Er mag bij het frituren geen vet in de beignet komen.
Wil je de beignets van te voren maken en later op de dag óf de volgende dag pas frituren, leg ze dan afgedekt onder huishoudfolie in de koelkast.
In de Dutch oven gaat een laag van minstens 10 centimeter zonnebloemolie. Omdat de beignets door hun platte vorm niet diep in de olie liggen, is het niet nodig om de hele pan te vullen. Voor mijn 9 Quartz Dutch oven had ik aan 2 liter zonnebloemolie al voldoende.
Wil je er nog oliebollen in gaan bakken dan zou ik wel meer olie pakken. De olie moet een temperartuur bereiken van 190 graden Celsius. Dit kun je controleren met je kerntemperatuur meter. De Dutch oven opstoken kan door hem boven de gloeiende kolen van je Kamado te plaatsen, door er briketten onder te plaatsen (aantal briketten is afhankelijk van de grootte van je D.O.), een kampvuur te stoken, een stove te gebruiken enzovoorts. Wat je voorkeur heeft laat ik aan jou over. Hou er rekening mee dat het even kan duren voordat de olie de 190 graden heeft bereikt.
Als je dan eindelijk aan de slag kunt, laat je voorzichtig met een schuimspaan de beignets in de hete olie glijden. Zorg dat ze vrij liggen van elkaar en dat je ruimte hebt om ze te keren. De beignets zullen nog een fractie krimpen.
Op het moment dat de bovenkant begint op te bollen en de onderkant goudbruin kleurt kun je ze omdraaien. Dit kan al na ongeveer twee minuten zijn. Een klein duwtje aan de zijkant met de schuimspaan zal er voor zorgen dat hij eenvoudig wentelt. In totaal zullen de appelbeignets 7-8 minuten in de olie blijven. Ze zijn dan aan beide kanten mooi bruin en de appel is zoals die wezen moet.
Schep de appelbeignets met de schuimspaan er uit en leg ze in een schaal met keukenpapier om uit te lekken. Laat ze minstens 10 minuten afkoelen voordat je ze door het suiker en kaneel mengsel haalt. Na tien minuten zal de beignet nog voldoende plakken om het mengsel te laten hechten.
Als je ze direct van de suiker en kaneel wil voorzien, dan zal het mengsel gaan klonteren en uiteindelijk niet het gewenste effect geven. Na de volgende serie bakken zul je een mooie schaal vol hebben om het jaar mee af te sluiten.
Ingrediënten
- 2x Goudreinet
- 250 gram bloem
- 250 gram roomboter
- 125 ml ijskoud water
- 4 gram zout
- 2 eetlepels kaneel
- 8 eetlepels kristalsuiker
- 2 liter zonnebloemolie
Benodigdheden
- Appelboor
- Deegroller
- Weegschaal
- Uitsteekvorm / garneerring
- Kerntemperatuurmeter
- Schuimspaan
- (9 Quartz) Dutch oven
- Keukenpapier
Bereiding
- Bij gebruik van kant en klare plakjes bladerdeeg sla je stap 2, 3 en 7 over. Gebruik dan 2 plakken bladerdeeg per appelbeignet.
- Snij de boter in blokjes van een centimeter en zet daarna weer koud in de koelkast. Breng de bloem aan op het aanrecht en maak een kuil in het midden. Hierin gieten we het koude water, een snuf zout en de blokjes boter. Roer beetje bij beetje de bloem richting het midden. De blokjes boter dienen zoveel mogelijk heel te blijven dus blijven we mengen en gaan niet kneden. Dit doen we totdat alles goed is opgenomen en we er één grote bal van kunnen vormen.
- Bebloem je werkblad en rol de bal deeg, met een deegroller, uit tot een rechthoekig plak van zo’n 20 bij 60 cm. Breng een beetje bloem aan op het deeg en wrijf dit uit. Vouw daarna de zijkanten naar binnen zodat een vierkant deeg ontstaat van 20 bij 20. Leg het dan voor 30 minuten met huishoudfolie afgedekt in de koelkast.
- Herhaal bovenstaande nog twee maal.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakken van 1-2 centimeter
- Meng in een schaal de suiker en kaneel. Die gaan we gebruiken voor de zowel de vulling als ook om de beignets aan de buitenkant van te voorzien.
- Rol het bladerdeeg uit tot ongeveer 3 millimeter dik.
- Leg een appelschijf op het deeg en steek het deeg rondom 2 centimeter groter uit met bijvoorbeeld een garneerring. Schep wat van het suiker / kaneel mengsel in de kern. Maak het deeg rondom de appel enigszins met met een kwastje. Steek een tweede stuk deeg uit en leg die op de appelschijf. Maak de appelbeignet dicht door het dicht rondom dicht te knijpen.
- Vul je Dutch oven met minimaal 10 centimeter zonnebloemolie. Stook het geheel op tot de olie een temperatuur heeft van 190 graden Celsius.
- Laat de beignets zorgvuldig, met een schuimspaan, in de olie glijden.
- Als de onderkant goudbruin is en de bovenkant bol staat dan draaien we de beignets door ze met de schuimspaan een klein duwtje aan de zijkant te geven. Laat ze in totaal 7-8 minuten in de Dutch oven tot ze mooi bruin zijn.
- Schep de appelbeignets uit de olie en laat ze 10 minuten uitlekken in wat keukenpapier. Daarna gaan ze aan weerszijde door het suiker / kaneel mengsel.
- Leg ze op een mooie schaal met wat oliebollen. Champagne en poedersuiker er bij en het aftelmoment kan beginnen. 10, 9, 8, 7,…..