Appeltaart van de barbecue

Recept van Thijs BBQ
Appeltaart van de barbecue

In de tijd dat ik nog actief ging wielrennen, ging er regelmatig wel een puntje appeltaart naar binnen. Daarmee ben ik een expert geworden in het proeven van appeltaart. Nu de laatste jaren de fiets aan de muur blijft hangen en de bbq’s regelmatig aan gaan, is de voorkeur voor appeltaart niet weg gegaan. Sterker nog… appeltaart van de bbq is fantastisch. En het maken is hartstikke gezellig.

Deze appeltaart van de barbecue is in mijn ogen één van de betere en dat komt door het frisse van de citroen in de amandelspijs, het smeuïge van de custard, het krokante van de pecannoten, het zoete van gewelde rozijnen, het kruidige van kaneel en een lichte kick van strohrum.

Snel aan de slag want het is nog wel even werk. Het beste is om eerst de amandelspijs te maken. Hiervoor nemen we geen kant en klare maar we gaan de amandelen zelf door de hakmolen heen halen om er echte spijs van te maken. Je kan hier lekker veel van maken. Wat over blijft is maandenlang houdbaar in de koelkast en het is nog in tal van andere recepten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gevuld speculaas.

Omdat deeg het beste te verwerken is als het koud is, gaan we dit eerst kneden. Als we daarna de vulling gaan maken dan kan ondertussen het deeg weer koud worden in de koelkast.
Het deeg is te kneden met de hand, maar sinds kort heb ik een uitgebreide goede keukenmachine met een grote deegkom. Een kwestie van alle ingrediënten er in, aan zetten en laat maar draaien.

Voor de vulling gebruik ik naast de meest gebruikte ingrediënten ook nog rum en custardpoeder. De rum geeft extra smaak en zorgt samen met de custard voor een goede binding. De noten doe ik er pas bij als de helft van de vulling in de springvorm is gedaan. Dan gaat er een laagje pecannoten op en vervolgens de rest van de vulling. Zodoende is het gegarandeerd dat iedere taartpunt straks ook lekkere noten bevat.

Dit is een springvorm met een diameter van 20 cm. Heb je een grotere of kleinere springvorm dan moet je de hoeveelheid ingrediënten dus ook aanpassen.

Voor de bovenkant van de appeltaart kun je alle kanten op. Door lange smalle reepjes kruislings aanbrengen brengen krijg je een mooi klassiek ruitpatroon. Voor de kinderverjaardagen moet ik hier altijd een trekker maken. De bovenkant geheel dicht leggen is ook een mooie en goede optie. Druk de rand dan rondom wat aan en snij het overtollige weg. Maak wel openingen in het deeg zodat vocht er uit kan tijdens het bakken. Met uitsteek vormen zijn deze openingen gemakkelijk te maken. Deeg dat over blijft is goed te bewaren in de koelkast en zelfs voor langere tijd in de vriezer. Zelf laat ik er de kinderen koekjes van maken. Een leuke bezigheid terwijl de taart bakt op de barbecue.

De bovenkant van de taart smeren we in met opgeklopt ei en een beetje melk voor een mooie bruine kleur.

Om de appeltaart mooi te kunnen bakken op de barbecue is het niet alleen van belang om een stabiele 180 graden Celsius aan te houden, maar ook dat deze warmte mooi verspreid in de ketel aanwezig is. Als er te veel warmte van onderaf komt, dan zal de bodem van de taart veel te hard gaan. Bij een keramische barbecue gebruik je dan de platesetter en op de pizzasteen, die op het rooster ligt, plaatsen we de appeltaart. Bij de Weber Master touch premium gebruik je ook de diffuser plate en een pizzasteen. Wil je de appeltaart op een andere ketel barbecue bereiden, dan kun je langs de rand een ring van kolen leggen. Hou het midden van het kolenrooster dus vrij en gebruik weer een pizzasteen als hitteschild.

Naar mate het bakproces vordert zal het lekkerder gaan ruiken in de tuin. Een fantastische geur die je in een potje zou willen vangen. Na ongeveer een uur zou de taart goed moeten zijn. Controleer 10 minuten er voor hoe de garing vordert. Uiteindelijk blijft het belangrijk om je eigen zintuigen te gebruiken om te bepalen of de appeltaart nog een paar minuten of nog een kwartiertje moet blijven staan. Dit zal geheel afhankelijk zijn van de spreiding en de stabiliteit van de warmte in de ketel. Het meest spannende is eigenlijk hoe de taart onderaan er uit zal zien. Hiervoor zal de appeltaart eerst enigszins moeten afkoelen. Een springvorm openen bij een warme appeltaart geeft het risico dat deze kapot gaat. Heel even geduld dus.

Smeer met een kwastje het deeg van de taart bovenop in met abrikozenjam. Doordat de taart nog warm is, zal de jam mooi uitvloeien. Voor de liefhebber is het nu tijd om de slagroom te kloppen, gebaksbordjes te pakken en bijvoorbeeld de buren uit te nodigen voor een bakkie of een kopje!

Ingrediënten

Voor de amandelspijs

 • 125 gram Blanke amandelen
 • 115 gram kristalsuiker
 • 1/4 citroen rasp
 • 1/2 ei

Voor het deeg

 • 400 gr bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ½ citroen, rasp
 • ¼ theelepel zout
 • 1 theelepel vanillesuiker
 • 200 gram witte basterd suiker
 • ½ ei
 • 275 gram ongezouten roomboter

Voor de vulling

 • 6 grote Jonagold appels
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel koekkruiden
 • 6 eetlepels custardpoeder
 • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • Rum
 • 100 gram rozijnen

 

 • Boter (om in te vetten)
 • Bloem (voor op je werkblad)
 • 100 gram Pecannoten
 • 1/2 ei en 1 eetlepel melk (om af te strijken)
 • Abrikozenjam (voor een mooie glans)

Gereedschap

Bereiding

 1. Doe de blanke amandelen in de hakmolen en maal ze mooi fijn. Doe het grove amandelpoeder in een schaal met de kristalsuiker en het fijne citroenrasp. Meng het geheel goed door elkaar. Voeg daarna een los geklopt half ei toe en kneed het tot een stevig spijs.
 2. Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand in een grote schaal of laat de keukenmachine zijn werk doen. Als het goed gemengd is vorm je er een bal van en pak deze in met huishoudfolie. Dit kan even in de koelkast.
 3. Schil zes grote jonagold appels, snij ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. De appelparten snijden we in plakken van 0,5-1 centimeter dik.
 4. Wel de rozijnen een kwartiertje in warm water.
 5. De appels doen we in een grote schaal en daarna mogen de overige ingrediënten voor de vulling er bij. Meng dit lekker door elkaar.
 6. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en klem de rand er op. Het uitstekende papier knippen we af. De rand van de springvorm vetten we met een kwast in.
 7. Ons werkblad en de deegroller voorzien we van wat bloem om plakken te voorkomen. Haal het deeg uit de koelkast en haal hier ongeveer één derde van af. De rest leggen we weer terug in de koelkast. Het deeg bollen we even op zodat we er hierna een mooi ronde bodem van kunnen rollen. Leg de bodem hierna in de springvorm.
 8. Van het stuk deeg uit de koelkast halen we de helft af. Bebloem nog even het werkblad en de deegroller en rol dan een reep deeg ter hoogte en de omtrek van je springvorm. Plaats dit deeg voorzichtig in de vorm en druk het onderaan lichtjes aan.
 9. De amandelspijs verspreiden we over de bodem door dit verkruimeld aan te brengen. Met de bolle kant van een lepel smeren we het netjes uit totdat de hele bodem glad bedekt is.
 10. Breng de vulling van de appeltaart voor de helft aan. Druk het geheel enigszins aan.
 11. Snij de pecannoten wat kleiner en verspreid deze over de eerste laag appelvulling. De rest van de vulling brengen we aan en drukken dit ook licht aan.
 12. Met het laatste stuk deeg gaan we de bovenkant maken. Wees hier creatief. Denk er aan de dat bovenkant er voor zorgt dat de taart niet uit elkaar valt. Met een los geklopt ei en een klein scheutje melk er door strijken we de bovenkant van de taart af.
 13. Plaats de taart in het midden op de pizzasteen en sluit de barbecue. Om zeker te zijn van een egale garing kun je ieder kwartier de taart een kwartslag draaien. Na ongeveer een uur zou de taart mooi bruin en gaar moeten zijn.
 14. Strijk de bovenkant van de appeltaart in met wat abrikozen jam voor een mooie glans.
 15. Laat afkoelen en open voorzichtig de springvorm. Aansnijden en genieten maar.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook