Wij maakten zogenaamde armadillo eggs en die heten zo omdat ze er waarschijnlijk op lijken. Wij hebben nog nooit armadillo eieren gezien dus wie zal het zeggen.
Armadillo eggs zijn jalapeño poppers die in een gehaktbal verstopt zit, die vervolgens is omwikkeld met spek. Ze zijn stevig genoeg om als hoofdgerecht te dienen, maar ook perfect als snack.
Het is een klassieker in Texas BBQ en elke pitmaster heeft zijn eigen recept. Dit is onze variant.
Het maken van armadillo eggs is even een klusje maar dan heb je ook wat. Het is een goed idee om alles bij de hand te hebben zonder dat je nog kastjes of laden open moet maken. Zeker als je al begonnen bent met het vullen van de jalapeño pepers. Dat is namelijk een klusje dat je niet kunt doen zonder je handen vies te maken.
We hebben trouwens geleerd om de pepers aan beide kanten open te maken omdat dit makkelijker vult. Anders krijg je namelijk een luchtbel onderin de peper waar geen roomkaas kan komen.
Wij wilden dat de jalapeño peper in de gehaktbal knapperig zou blijven. Zou jij hem zachter willen hebben dan helpt het om de peper een minuut of tien voor te koken.
Om het spek goed om de hele gehaktbal te vormen moet je de eerste in de lengte om de gehaktbal plakken. De volgende draai je er dan haaks overheen. Op deze manier zal je geen gehakt meer kunnen zien.
Wij rookten onze armadillo eggs in een heuse offsetsmoker. Mocht je die toevallig niet bij de hand hebben dan rook jij ze natuurlijk gewoon in jouw barbecue. We gaan voor een indirecte temperatuur van 150ºC en een kerntemperatuur van 70ºC van het gehakt.
De bedoeling is om de spek dan ook net niet meer zacht te hebben. Dat vinden wij het lekkerst.
Is de armadillo egg naar je zin dan smeren wij ze in met een mix van honing en sriracha. Oorspronkelijk hoor je ze in te smeren met BBQ saus en dat mag natuurlijk ook. Na het insmeren laat je ze nog even liggen waardoor de saus gaat karameliseren en plakkerig wordt.
Dit zijn onze armadillo eggs. Ga jij jouw schol ook bakken in de pizzaoven, laat ons dat dan weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 10 jalapeno pepers
- 100 gram roomkaas
- 50 gram geraspte cheddar
- 500 gram gehakt
- 20 plakken ontbijtspek
- Je favoriete bbq rub
Voor de saus
- 2 el sriracha
- 3 el honing
Bereiding
- Snij kop en kont van de jalapeno’s en hol ze uit met een dun scherp mes.
- Meng de roomkaas en de cheddar en vul de pepers.
- Verdeel het gehakt in balletjes van ongeveer 50 gram en druk ze dan zo plat mogelijk. Vouw het gehakt vervolgens om de gevulde pepers
- Wikkel 2 plakken ontbijtspek om het gehakt en bestrooi elke bal dan met de bbq rub
- Rook de armadillo eggs een uur op 150ºC.
- Meng de sriracha en de honing en smeer daar de eggs mee in.
- Laat ze nog een half uur liggen en smeer ze dan nog een keer in met de saus.